Tilsetningsstoffene
E-100
- E-1520
|
Hva er
et E nummer (Tilsetningsstoff) ?
Internasjonalt
er det utarbeidet en tallkode med formål at det skal være enkelt å kjenne
igjen et tilsetningsstoff, og hvilken funksjon dette har i
den aktuelle
vare.
Koden har bokstaven E foran en bestemt tallgruppe,
(E-xxx). E-en
betyr at det aktuelle tilsetningsstoff er godkjent permanent eller midlertidig av EU, og at det foreligger vedtatte felles EU
/ EØS regler for
stoffet. Tallkoden
viser hvilken gruppe et tilsetningsstoff tilhører, og det enkelte E-nummer
er definert og plassert i gruppene etter hovedfunksjon, og virkemåte.
Det
finnes bestemte regler for hvilke produkter, og i hvilke mengder et
tilsetningsstoff (E-nummer) kan brukes, men til
tross for et regelverk som skal beskytte forbrukerne, gis det av ansvarlige
kontrollorgan et stort
antall dispensasjoner både for bruksområder og mengde, for godkjente og
ikke godkjente tilsetningsstoffer.
|
Nedover
på denne siden finner du en samlet oversikt av de respektive tilsetningsstoff.
Disse
linkene går direkte til de enkelte grupper av tilsetningsstoff,
hvor
du finner beskrivelser og informasjon.
|
Dersom
et tilsetningsstoff beskrives i det etterfølgende oppsett med Obs
under kolonne "Skadelig", betyr dette at de personer som er plaget
av spesielle sykdommer som eksempelvis Astma, Allergi, Mage- og Tarm,
Urinsyregikt osv., eller er disponert for slike (eks. gjennom arveanlegg), bør
være meget oppmerksomme, og helst unngå den aktuelle type
tilsetningsstoff.
Alle
tilsetningsstoff som beskrives med Ja under kolonne
"Skadelig", bør unngås av alle.
|
|
Hvilke
av tilsetningsstoffene...?
|
|
Har
eller kan ha animalsk innhold
|
|
|
Er
eller kan være allergifremkallende
|
|
|
Kan
påvirke celler og gener
|
|
|
Kan
gi fosterskader
|
|
|
Kan
være gen modifisert
|
|
|
Kan
påvirke hyperaktivitet
|
|
|
Er
eller kan være kreftfremkallende
|
|
|
Kan
påvirke lever og nyrer
|
|
|
Kan
påvirke mage- og tarm
|
(Se
de enkelte tilsetningsstoffer)
|
|
E-100
- E-181
Her
kan du lese om de enkelte Fargestoffene
(Generell
omtale / Helsemessig informasjon / Egne kommentarer)
Fargestoff
er den gruppe tilsetningsstoff som er mest omdiskutert. Dette har sin
bakgrunn i at mange av de fargestoffene som benyttes er registrert med sterk
mistanke som både kreft og allergifremkallende. I tillegg til dette er det
registrert at fargestoff i stor grad både kan brukes til, og blir brukt til
å villede forbrukere.
Fargestoff
benyttes av næringsmiddelprodusentene for å frembringe ønsket farge
og/eller fargekombinasjoner, oppfriske produktfargen etter
fremstillingsprosessen for derved gjøre produktene mer fristende for
forbruker, eks.: få frem signalfarger slik at forbruker kan danne
assosiasjoner til det naturlige produkt.
Eksempelvis
farges kunstig appelsinsaft gul-orange
for å få oss til å tenke på appelsiner, og kunstig jordbærsaft farges rød
for å få tankene på friske jordbær. (Hvem vil eksempelvis kjøpe hvit
appelsinsaft, eller hvit jordbærsaft?).
Fargestoff
kan også brukes for å skjule dårlig produktkvalitet, (dette er villedning
av forbruker), og er selvfølgelig ikke tillatt.
Fargestoff
kan videre benyttes/tilsettes bl.a. for å fremheve et produkt i forhold til
andre, enten egne eller konkurrerende produkter.
I
tillegg til dette både kan, og mange ganger blir disse fargestoff benyttet
til det mange kaller for å forskjønne eller forfalske næringsmidler. Som
eksempler på disse forholdene kan nevnes tilsetning av farge for å skjule
varefeil, erstatte nedbrutt farge etc. og er ifg. næringsmiddelloven sterk
villedning.
Kunstige
farger har ikke vært tillatt brukt i Norge siden 1978, men til tross for
dette finnes det mange typer godterier på det norske markedet som
inneholder ulovlig fargetilsetningsstoff.
I
forbindelse med at Norge har skrevet under EØS-avtalen, er dessverre
muligheten tilstede for at vi kan oppleve at flere av tidligere ikke
godkjendte fargestoff vil bli tillatt på det norske marked. I denne
forbindelse føles det både riktig og viktig å rette søkelyset på
AZO-fargene hvor kun noen av disse, og da bare i enkelte produkttyper som:
seilaks kaviar, rognkjekskaviar, lodderogn og andre fiskeprodukter, som pr.
dd. er tillatt brukt i Norge. Dette gjelder i følge "E-nummer kodenøkkel
til nummermerking av tilsetningsstoffer i matvarer" fra SNT (nå
mattilsynet): E-102, E-110, E-122, E-123 og E-124
AZO-fargene
som nå per dato er tillatt brukt i de fleste EU-land + Norge, omfatter følgende
nummer:
E-102,
E-110, E-122, E-123, E-124, E-128, E-129, E-151, E-154, E-155 og E-180.
|
|
Disse
AZO-fargene kan du bl.a. finne i følgende produkter: Spiselig osteskorpe,
Aromatisert smelteost, Desserter, Iskrem, Konserves av frukt og grønnsaker,
Kandiserte frukter og grønnsaker, Pickles, Sukkervarer, Tyggegummi, Finere
bakervarer, Spiselige tarmer,
|
Fiskerogn, Surimi, Fiske- og krepspostei,
Kokte krepsdyr, Røkt fisk (ikke laks/makrell/sild og ørret), Seilaks,
Kaviar og andre fiskeprodukter, Krydderblandinger, Sennep, Suppe og buljong,
Emulgerte sauser, Ikke emulgerte sauser (ikke tomatsaus) Proteinprodukter,
Slankekostprodukter, Kosttilskudd, Aromatiserte drikkevarer, Eple- og pæresider,
Aromatisert vin, Fruktvin, Brennevin, Snacks, alle slag av pynt og
overtrekk, og mye mer.
|
Følgende
definisjon på AZO-farger er gitt av SNT (nå mattilsynet): "Fargestoff
med felles kjemiske forbindelser, likhetstrekk og dobbeltbinding".
I
følge norsk fremmedordbok står AZO oppført med: "AZO = Nitrogen Azo,
fargestoff pigment. Nitrogen = et kjemisk kvelstoff".
Fargestoffet
E-151 Briljantsvart som på grunn av antatte og påviste skadevirkninger var
forbudt brukt i næringsmidler i Norge (var tillatt i legemidler) helt frem
til 2. september 1996, men er etter denne dato godkjent for bruk. Dette er
et tydelig resultat av de forpliktelser som kommer i forbindelse med EØS-avtalen.
AZO-fargestoffene
er igjen under vurdering, og det foreligger nå signaler på at disse igjen
vil bli forbudt i EU og EØS, men ingen vet når dette skjer.
Merknad
vedrørende fargestoff.
Sminke,
karnevalsmaling etc.:
Selv
om dette ikke er tilknyttet næringsmidler er det viktig for deg som
forbruker og som i tillegg har barn,
å være oppmerksom på at AZO-farger i stor utstrekning finnes i så og si
alle typer av sminkesett, karnevalsmaling o.l. som er beregnet til bruk for
barn i alle aldre.
Du
bør vite at slik maling og sminke kan gi både utslett og sårdannelse, og
kan i tillegg være både allergi- og kreftfremkallende. Noen ganger er
slike produkter merket med fargestoffenes kjemiske navn. Vær oppmerksom!
Tekstiler:
Det
er også viktig å påpeke at AZO-farger benyttes mye til farging av
tekstiler, og mange mennesker opplever å få allergiske reaksjoner
eksempelvis ved bruk av undertøy som har sterke kulører. Vær oppmerksom på
at tekstiler er ikke merket med hvilke type fargestoff som er benyttet, og
det er derfor viktig at alt slikt tøy vaskes godt før bruk.
Til
dette så må det bemerkes at det er fremmet et pålegg fra Statens
Forurensnings Tilsyn (SFT) mot importører og produsenter av undertøy, for
undersøkelse av tekstiler hvor det ofte er benyttet azo-farger. Det
foreligger en meget sterk mistanke om at bruk av undertøy som er farget med
azo-farger både kan være allergi- og kreftfremkallende.
Følgende
stoffer er ikke å betrakte som fargestoff i henhold til gjeldende
forskrifter:
-
Næringsmidler
i tørket eller konsentrert form, og aromaer som tilsettes på grunn av
sine aromatiske, aromagivende og næringsgivende egenskaper, og som
samtidig har en sekundær fargepåvirkning, f.eks. paprika,
gurkemeie og safran.
-
Fargestoffer
til farging av ytre deler av næringsmidler som er uegnet til konsum,
f. eks. ikke spiselige osteskorper.
|
E
nummer |
Tilsetningsstoffets
navn |
Type |
Skadelig
? |
|
|
|
E-100 |
Kurkumin |
Gult
fargestoff |
Obs! |
|
|
|
E-101a |
Riboflavin |
Gult
fargestoff |
Obs!
|
|
|
|
E-101b |
Riboflavin-5'-fosfat |
Gult
fargestoff |
Obs!
|
|
|
|
E-102 |
Tartrazin |
Gult
fargestoff |
Ja
|
|
|
|
E-104 |
Kinolingult |
Gult
fargestoff
|
Ja
|
|
|
|
E-107 |
Gul 2G |
Gult
fargestoff |
Ja
|
|
|
|
E-110 |
Paraorange |
Gult
fargestoff |
Ja
|
|
|
|
E-120 |
Karminer |
Rødt
fargestoff |
Obs
|
|
|
|
E-122 |
Azorubin |
Rødt
fargestoff |
Ja
|
|
|
|
E-123 |
Amarant |
Rødt
fargestoff |
Ja
|
|
|
|
E-124 |
Nykockin |
Rødt
fargestoff |
Ja
|
|
|
|
E-127 |
Erytrosin |
Rødt
fargestoff |
Ja
|
|
|
|
E-128 |
Red 2G |
Rødt
fargestoff |
Ja
|
|
|
|
E-129 |
Allura red AC |
Rødt
fargestoff |
Ja
|
|
|
|
E-131 |
Patentblå V |
Blått
fargestoff |
Ja
|
|
|
|
E-132 |
Indigokarmin |
Blått
fargestoff |
Ja
|
|
|
|
E-133 |
Briljantblå |
Blått
fargestoff |
Ja
|
|
|
|
E-140a |
Klorofyll |
Grønt
fargestoff |
Nei |
|
|
|
E-140b |
Klorofyllin |
Grønt
fargestoff |
Nei |
|
|
|
E-141a |
Klorofyll-kopper-kompleks |
Grønt
fargestoff |
Nei |
|
|
|
E-141b |
Klorofyllin-kopper-kompleks |
Grønt
fargestoff |
Nei |
|
|
|
E-142
|
Green
S |
Grønt
fargestoff |
Ja
|
|
|
|
E-150a |
Karamell |
Brunt
fargestoff |
Ja
|
|
|
|
E-150b |
Karamell, kaustisk, sulfittprosess |
Brunt
fargestoff |
Ja
|
|
|
|
E-150c |
Karamell, ammoniakk prosess |
Brunt
fargestoff |
Ja
|
|
|
|
E-150d
|
Karamell, Ammoniakk-sulfitt-prosess |
Brunt
fargestoff |
Ja
|
|
|
|
E-151
|
Briljantsvart |
Sort
fargestoff |
Ja
|
|
|
|
E-153
|
Vegetabilsk
karbon
(Aktivt karbon) |
Sort
fargestoff |
Ja
|
|
|
|
E-154 |
Brown FK |
Brunt
fargestoff |
Ja
|
|
|
|
E-155 |
Brown HT |
Brunt
fargestoff |
Ja
|
|
|
|
E-160a(I) |
Karotener
(Alfakaroten)
(Kartenoider
= fellesbetegnelse for karotenene) |
Oransje
fargestoff |
Obs |
|
|
|
E-160a (II) |
Betakaroten |
Oransje
fargestoff |
Obs
|
|
|
|
E-160b |
Annattoekstrakter |
Oransje
fargestoff |
Obs |
|
|
|
E-160c |
Paprikaoleoresin
(Paprikaekstrakt) |
Rødt
fargestoff |
Obs |
|
|
|
E-160d |
Lykopen |
Rødt
fargestoff |
Obs |
|
|
|
E-160e |
Beta-apo-8'-karotenal
(C30) |
Oransje
fargestoff |
Obs |
|
|
|
E-160f |
Beta-apo-8'
-karotensyre-etylester, C 30 |
Oransje
fargestoff |
Obs |
|
|
|
E-161a |
Flavoxantin |
Gult
fargestoff |
Nei |
|
|
|
E-161b |
Lutein |
Gult
fargestoff
|
Nei |
|
|
|
E-161c |
Kryptoxantin |
Gult
fargestoff |
Obs! |
|
|
|
E-161d |
Rubixantin |
Gult
fargestoff
|
Nei |
|
|
|
E-161e |
Violaxantin |
Gult
fargestoff
|
Nei |
|
|
|
E-161f |
Rhodoxantin |
Gult
fargestoff
|
Nei |
|
|
|
E-161g |
Cantaxantin |
Oransje
fargestoff |
Ja |
|
|
|
E-162 |
Rødbetfarge |
Rødt
fargestoff |
Nei |
|
|
|
E-163 |
Antocyaner |
Rødt
fargestoff |
Nei |
|
|
|
E-170 |
Kalsiumkarbonat |
Hvitt
fargestoff |
Nei |
|
|
|
E-171 |
Titandioksid |
Hvitt
fargestoff |
Nei |
|
|
|
E-172 |
Jernoksid |
Fler-
fargestoff |
Nei |
|
|
|
E-173 |
Aluminium |
Sølv
fargestoff |
Ja |
|
|
|
E-174 |
Sølv |
Sølv
fargestoff |
Ja |
|
|
|
E-175 |
Gull |
Gull
fargestoff |
Obs |
|
|
|
E-180 |
Litholrubin BK |
Rødt
fargestoff |
Ja
|
|
|
|
E-181 |
Tannin |
Syre
fargestoff |
Ja |
|
|
E-200
- E-290
Her
kan du lese om de enkelte Konserveringsmidlene
(Generell
omtale / Helsemessig informasjon / Egne kommentarer)
Konserveringsmidler skal hindre at
næringsmidler blir ødelagt av mugg, gjær, bakterier (mikroorganismer), og
at mat ikke bederves. De har også den egenskap
at de bevarer smak, næringsverdi, og forlenger produktenes
holdbarhetstid.
Dessverre
gjør denne type tilsetningsstoff det lettere for produsentene å være
slurvete med hygienen. Konserveringsmidler er ikke tillatt brukt på
ferskvarer, med unntak av lake til skalldyr,og skallet på noen frukter.
|
E
nummer |
Tilsetningsstoffets
navn |
Type |
Skadelig
? |
|
|
|
E-200 |
Sorbinsyre |
Konserv. |
Obs |
|
|
|
E-201 |
Natriumsorbat |
Konserv. |
Obs |
|
|
|
E-202 |
Kaliumsorbat |
Konserv. |
Obs |
|
|
|
E-203 |
Kalsiumsorbat |
Konserv. |
Nei |
|
|
|
E-210 |
Benzosyre |
Konserv. |
Obs
|
|
|
|
E-211 |
Natriumbenzoat |
Konserv. |
Obs
|
|
|
|
E-212 |
Kaliumbenzoat |
Konserv. |
Obs
|
|
|
|
E-213 |
Kalsiumbenzoat |
Konserv. |
Obs
|
|
|
|
E-214 |
Etylparahydroksybenzoat |
Konserv. |
Obs
|
|
|
|
E-215 |
Natriumetylparahydroksy-
benzoat |
Konserv. |
Obs
|
|
|
|
E-216 |
Propylparahydroksybenzoat |
Konserv. |
Obs
|
|
|
|
E-217 |
Natriumropylparahydroksy-
benzoat |
Konserv. |
Obs
|
|
|
|
E-218 |
Metylparahydroksybenzoat |
Konserv. |
Obs
|
|
|
|
E-219
|
Natriummetylparahydroksy-
benzoat |
Konserv. |
Obs
|
|
|
|
E-220 |
Svoveldioksid
(svovelsyrling) |
Konserv. |
Ja
|
|
|
|
E-221 |
Natriumsulfitt |
Konserv. |
Ja
|
|
|
|
E-222 |
Natriumhydrogensulfitt |
Konserv. |
Ja
|
|
|
|
E-223 |
Natriumdisulfitt |
Konserv. |
Ja
|
|
|
|
E-224 |
Kaliumdisulfitt |
Konserv. |
Ja
|
|
|
|
E-225 |
Kalsiumdisulfitt |
Konserv. |
Ja
|
|
|
|
E-226 |
Kalsiumsulfitt |
Konserv. |
Ja
|
|
|
|
E-227 |
Kalsiumhydrogensulfitt |
Konserv. |
Ja
|
|
|
|
E-228 |
Kaliumhydrogensulfitt |
Konserv. |
Ja
|
|
|
|
(E)-230 |
(E)-230 |
Konserv. |
Ja |
|
|
|
(E)-231 |
Ortofenylfenol |
Konserv. |
Ja |
|
|
|
E-232 |
Natriumortofenylfenol |
Konserv. |
Ja |
|
|
|
(E)-233 |
Tiabendazol |
Konserv. |
Ja |
|
|
|
E-235 |
Natamycin |
Konserv. |
Ja |
|
|
|
E-236 |
Maursyre |
Konserv. |
Ja |
|
|
|
E-237 |
Natriumforminat |
Konserv. |
Ja |
|
|
|
E-238 |
Kalsiumforminat |
Konserv. |
Ja |
|
|
|
E-239 |
Hexametylentetramin |
Konserv. |
Ja
|
|
|
|
E-242 |
Dimetyldikarbonat |
Konserv. |
Ja |
|
|
|
E-249 |
Kaliumnitritt |
Konserv. |
Ja |
|
|
|
E-250 |
Natriumnitritt |
Konserv. |
Ja
|
|
|
|
E-251 |
Natriumnitrat |
Konserv. |
Ja |
|
|
|
E-252 |
Kaliumnitrat |
Konserv. |
Ja |
|
|
|
E-260 |
Eddiksyre |
Konserv. |
Nei |
|
|
|
E-261 |
Kaliumacetat |
Konserv. |
Obs! |
|
|
|
E-262a |
Natriumacetat |
Konserv. |
Nei |
|
|
|
E-262b |
Natriumhydrogenacetat |
Konserv. |
Nei |
|
|
|
E-263 |
Kalsiumacetat |
Konserv. |
Nei |
|
|
|
E-264 |
Ammoniumacetat |
Konserv. |
Ja |
|
|
|
E-270 |
Melkesyre |
Konserv. |
Obs! |
|
|
|
E-280 |
Propionsyre |
Konserv. |
Nei |
|
|
|
E-281 |
Natriumpropionat |
Konserv. |
Obs! |
|
|
|
E-282 |
Kalsiumpropionat |
Konserv. |
Obs! |
|
|
|
E-283 |
Kaliumpropionat |
Konserv. |
Nei |
|
|
|
E-284 |
Borsyre |
Konserv. |
Ja |
|
|
|
E-285 |
Natriumtetraborat |
Konserv. |
Ja |
|
|
|
E-290 |
Karbondioksid
(Kullsyre) |
Konserv. |
Nei |
|
|
E-296
- E-333c
Her
kan du lese om Antioksidantene
(Generell
omtale / Helsemessig informasjon / Egne kommentarer)
Antioksidanter brukes bl.a. for å
hindre at fett og oljer harskner, og de bevarer fargen på konservert frukt.
Antioksidanter
er stoffer som forlenger næringsmiddelets holbarhet ved å beskytte dem mot
forringelse forårsaket av oksidering. Både C og E-vitamin er
antioksidanter.
|
E
nummer |
Tilsetningsstoffets
navn |
Type |
Skadelig
? |
|
|
|
E-296 |
Eplesyre |
Antioksidant |
Nei |
|
|
|
E-297 |
Fumarsyre |
Antioksidant |
Nei |
|
|
|
E-300 |
Askorbinsyre |
Antioksidant |
Obs! |
|
|
|
E-301 |
Natriumaskorbat |
Antioksidant |
Nei |
|
|
|
E-302 |
Kalsiumaskorbat |
Antioksidant |
Nei |
|
|
|
E-304a |
Askorbylpalmitat |
Antioksidant |
Obs! |
|
|
|
E-304b |
Askorbylstearat |
Antioksidant |
Obs! |
|
|
|
E-306 |
Tokoferoler
("Naturlige") |
Antioksidant |
Obs! |
|
|
|
E-307 |
Alfa-tokoferol
(Syntetisk) |
Antioksidant |
Obs! |
|
|
|
E-308 |
Gamma-tokoferol
(Syntetisk) |
Antioksidant |
Obs! |
|
|
|
E-309 |
Delta-tokoferol |
Antioksidant |
Obs! |
|
|
|
E-310 |
Propylgallat |
Antioksidant |
Ja |
|
|
|
E-311 |
Oktylgallat |
Antioksidant |
Ja |
|
|
|
E-312 |
Dodecylgallat |
Antioksidant |
Ja
|
|
|
|
E-313 |
Etylgallat |
Antioksidant |
Ja |
|
|
|
E-315 |
Erytorbinsyre |
Antioksidant |
Nei |
|
|
|
E-316 |
Natriumerytorbat |
Antioksidant |
Nei |
|
|
|
E-320 |
Butylhydroksyanisol
(BHA) |
Antioksidant |
Ja
|
|
|
|
E-321 |
Butylhydroksytoluen
(BHT) |
Antioksidant |
Ja
|
|
|
|
E-322 |
Lecitin |
Antioksidant |
Obs!
|
|
|
|
E-325 |
Natriumlaktat |
Antioksidant |
Obs! |
|
|
|
E-326 |
Kaliumlaktat |
Antioksidant |
Obs! |
|
|
|
E-327 |
Kalsiumlaktat |
Antioksidant |
Obs! |
|
|
|
E-330 |
Sitronsyre |
Antioksidant |
Obs |
|
|
|
E-331a |
Mononatriumsitrat |
Antioksidant |
Obs |
|
|
|
E-331b |
Dinatriumsitrat |
Antioksidant |
Obs |
|
|
|
E-331c |
Trinatriumsitrat |
Antioksidant |
Obs |
|
|
|
E-332a |
Monokaliumsitrat |
Antioksidant |
Obs |
|
|
|
E-332b |
Trikaliumsitrat |
Antioksidant |
Obs |
|
|
|
E-333a |
Monokalsiumsitrat |
Antioksidant |
Obs
|
|
|
|
E-333b |
Dikalsiumsitrat |
Antioksidant |
Obs
|
|
|
|
E-333c |
Trikalsiumsitrat |
Antioksidant |
Obs
|
|
|
E-334
- E-385
Her
kan du lese om de enkelte Surhetsregulerende midlene
(Generell
omtale / Helsemessig informasjon / Egne kommentarer)
Surhetstregulerende
midler har evnen til å påvirke surhetsgraden i forskjellige typer
produkter. Betegnelsen surhetsgrad, er samme som pH-verdi.
|
E
nummer |
Tilsetningsstoffets
navn |
Type |
Skadelig
? |
|
|
|
E-334 |
Vinsyre |
Surhets- regulerende |
Obs! |
|
|
|
E-335a
|
Mononatriumtartrat |
Surhets- regulerende |
Obs! |
|
|
|
E-335b |
Dinatriumtartrat |
Surhets- regulerende |
Obs! |
|
|
|
E-336a |
Monokaliumtartrat |
Surhets- regulerende |
Obs! |
|
|
|
E-336b |
Dikaliumtartrat |
Surhets- regulerende |
Nei |
|
|
|
E-337 |
Natriumkaliumtartrat |
Surhets- regulerende |
Nei |
|
|
|
E-338 |
Fosforsyre |
Surhets- regulerende |
Nei |
|
|
|
E-339a
|
Mononatriumfosfat
|
Surhets- regulerende |
Nei |
|
|
|
E-339b |
Dinatriumfosfat |
Surhets- regulerende |
Nei |
|
|
|
E-339c |
Trinatriumfosfat |
Surhets- regulerende |
Nei |
|
|
|
E-340a |
Monokaliumfosfat |
Surhets- regulerende |
Nei |
|
|
|
E-340b |
Dikaliumfosfat |
Surhets- regulerende |
Nei |
|
|
|
E-340c |
Trikaliumfosfat |
Surhets- regulerende |
Nei |
|
|
|
E-341a |
Monokalsiumfosfat |
Surhets- regulerende |
Obs! |
|
|
|
E-341b |
Dikalsiumfosfat |
Surhets- regulerende |
Obs! |
|
|
|
E-341c |
Trikalsiumfosfat |
Surhets- regulerende |
Obs! |
|
|
|
E-342a |
Monoammoniumfosfat |
Surhets- regulerende |
Ja |
|
|
|
E-342b |
Diammoniumfosfat |
Surhets- regulerende |
Ja |
|
|
|
E-350a |
Natriummalat |
Surhets- regulerende |
Nei |
|
|
|
E-350b |
Natriumhydrogenmalat |
Surhets- regulerende |
Nei |
|
|
|
E-351 |
Kaliummalat |
Surhets- regulerende |
Nei |
|
|
|
E-352a |
Kalsiummalat |
Surhets- regulerende |
Nei |
|
|
|
E-352b |
Kalsiumhydrogenmalat |
Surhets- regulerende |
Nei |
|
|
|
E-353 |
Metavinsyre |
Surhets- regulerende |
Nei |
|
|
|
E-354 |
Kalsiumtartrat |
Surhets- regulerende |
Obs! |
|
|
|
E-355 |
Adipinsyre |
Surhets- regulerende |
Nei |
|
|
|
E-356 |
Natriumadipat |
Surhets- regulerende |
Nei |
|
|
|
E-357 |
Kaliumadipat |
Surhets- regulerende |
Nei |
|
|
|
E-363 |
Ravsyre |
Surhets- regulerende |
Nei |
|
|
|
E-370 |
1,4-Heptonolakton |
Surhets- regulerende |
Ja |
|
|
|
E-375 |
Nikotinsyre |
Surhets- regulerende |
Nei |
|
|
|
E-380 |
Triammoniumsitrat |
Surhets- regulerende |
Ja |
|
|
|
E-381 |
Ammoniumferrositrat |
Surhets- regulerende |
Ja |
|
|
|
E-385 |
Kalsiumnatrium EDTA |
Surhets- regulerende |
Ja |
|
|
E-400
- E-495
Her
kan du lese om de enkelte Fortykningsmidlene
(Generell
omtale / Helsemessig informasjon / Egne kommentarer)
Fortykningsmidler brukes for å
påvirke næringsmidlenes konsistens, (øke næringsmiddelets viskositet). Emulgatorer tilsettes bl.a. i iskrem
og majones for at ingredienser ikke skal skille seg. Fortykningsmidler
anvendes for frembringe eks. en stivere saus, gele etc. Stabilisator
anvendes for å bevare et produkts konsistens, og brukes
mye i "lett-produkter".
|
E
nummer |
Tilsetningsstoffets
navn |
Type |
Skadelig
? |
|
|
|
E-400 |
Alginsyre |
Fortykning. |
Nei |
|
|
|
E-401 |
Natriumalginat |
Fortykning. |
Nei |
|
|
|
E-402 |
Kaliumalginat |
Fortykning. |
Nei |
|
|
|
E-403 |
Ammoniumalginat |
Fortykning. |
Obs |
|
|
|
E-404 |
Kalsiumalginat |
Fortykning. |
Nei |
|
|
|
E-405 |
Propylenglykolalginat |
Fortykning. |
Obs |
|
|
|
E-406 |
Agar-Agar |
Fortykning. |
Obs
|
|
|
|
E-407 |
Karragenan |
Fortykning. |
Ja |
|
|
|
E-407a |
Bearbeidet
Eucheumatang |
Fortykning. |
Ja |
|
|
|
E-408 |
Furcelleran |
Fortykning. |
Ja |
|
|
|
E-410 |
Johannesbrødkjernemel |
Fortyknings. |
Obs! |
|
|
|
E-411 |
Tamarindkjernemel |
Fortykning. |
Nei |
|
|
|
E-412 |
Guarkjernemel |
Fortykning. |
Obs
|
|
|
|
E-413 |
Tragant |
Fortykning. |
Ja
|
|
|
|
E-414 |
Gummi arabicum |
Fortykning. |
Obs |
|
|
|
E-415 |
Xantangummi |
Fortykning. |
Nei |
|
|
|
E-416 |
Karayagummi |
Fortykning. |
Ja |
|
|
|
E-417 |
Tarakjernemel |
Fortykning. |
Nei |
|
|
|
E-418 |
Gellan gummi |
Fortykning. |
Obs! |
|
|
|
E-420 |
Sorbitol og Sorbitolsirup |
Fortykning. |
Obs
|
|
|
|
E-421 |
Mannitol |
Fortykning. |
Obs
|
|
|
|
E-422 |
Glyserol |
Fortykning. |
Obs |
|
|
|
E-430 |
Polyoksyetylen (8) stearat |
Fortykning. |
Ja
|
|
|
|
E-431 |
Polyoksyetylen (40) stearat |
Fortyknings. |
Ja
|
|
|
|
E-432 |
Polyoksyetylen (20) sorbitanmonolaurat |
Fortykning. |
Ja |
|
|
|
E-433 |
Polyoksyetylen (20) sorbitanmonooleat |
Fortykning. |
Ja |
|
|
|
E-434 |
Polyoksyetylen (20) sorbitanmonopalminat |
Fortykning. |
Ja |
|
|
|
E-435 |
Polyoksyetylen (20) sorbitanmonostearat |
Fortykning. |
Ja |
|
|
|
E-436 |
Polyoksyetylen (20) sorbitantristearat |
Fortykning. |
Ja |
|
|
|
E-440a |
Pektin |
Fortyknings. |
Nei |
|
|
|
E-440b |
Amidert
pektin |
Fortykning. |
Nei |
|
|
|
(E)-441 |
Gelatin |
Fortykning. |
Obs! |
|
|
|
E-442 |
Ammoniumfosfatider |
Fortykning. |
Nei |
|
|
|
E-444 |
Sakkaroseacetatisobutyrat |
Fortykning. |
Ja |
|
|
|
E-445 |
Glyserolestere av trekolofonium |
Fortykning. |
Obs! |
|
|
|
E-450/a |
Difosfater Dinatriumdifosfat |
Fortykning. |
Nei |
|
|
|
E-450b |
Trinatriumdifosfat |
Fortykning. |
Nei |
|
|
|
E-450c |
Tetranatriumdifosfat |
Fortykning. |
Nei |
|
|
|
E-450d |
Dikaliumdifosfat |
Fortykning. |
Nei |
|
|
|
E-450e |
Tetrakaliumdifosfat |
Fortykning. |
Nei |
|
|
|
E-450f |
Dikalsiumdifosfat |
Fortykning. |
Nei |
|
|
|
E-450g |
Kalsiumdihydrogendifosfat |
Fortykning. |
Nei |
|
|
|
E-451a |
Pentanatriumtrifosfat |
Fortykning. |
Nei |
|
|
|
E-451b |
Pentakaliumtrifosfat |
Fortykning. |
Nei |
|
|
|
E-452a |
Natriumpolyfosfater |
Fortykning. |
Nei |
|
|
|
E-452b
|
Kaliumpolyfosfater |
Fortykning. |
Nei |
|
|
|
E-452c
|
Natriumkalsiumpolyfosfater |
Fortykning. |
Nei |
|
|
|
E-452d
|
Kalsiumpolyfosfater |
Fortykning. |
Nei |
|
|
|
E-460a |
Mikrokrystallinsk
cellulose |
Fortykning. |
Nei |
|
|
|
E-460b |
Cellulosepulver |
Fortykning. |
Nei |
|
|
|
E-461 |
Metylcellulose |
Fortykning. |
Obs! |
|
|
|
E-462 |
Etylcellulose |
Fortykning. |
Obs! |
|
|
|
E-463 |
Hydroksypropyl-
cellulose |
Fortykning. |
Obs! |
|
|
|
E-464 |
Hydroksypropylmetyl-
cellulose |
Fortykning. |
Nei |
|
|
|
E-465 |
Metyletylcellulose |
Fortykning. |
Obs! |
|
|
|
E-466a |
Karboksymetylcellulose |
Fortykning. |
Obs! |
|
|
|
E-466b |
Natriumkarboksymetyl-
cellulose |
Fortykning. |
Obs! |
|
|
|
(E)-467 |
Etylhydroksyetylcellulose |
Fortykning. |
Obs! |
|
|
|
E-468
|
Kryssbundet
Natriumkarboksymetylc-
cellulose |
Fortykning. |
Obs |
|
|
|
E-470a |
Natrium-,
kalium, og kalsiumsalt av spisefettsyrer |
Fortykning. |
Obs! |
|
|
|
E-470b |
Magnesiumsalt
av
fettsyrer |
Fortykning. |
Obs! |
|
|
|
E-471 |
Mono- og diglyserider av
spisefettsyrer |
Fortykning. |
Obs!
|
|
|
|
E-472a |
Eddiksyreestere av mono- og
diglyserider av spisefettsyrer |
Fortykning. |
Obs!
|
|
|
|
E-472b |
Melkesyreestere av mono- og
diglyserider av spisefettsyrer |
Fortykning. |
Obs! |
|
|
|
E-472c |
Sitronsyreestere av mono- og diglyserider av spisefettsyrer |
Fortykning. |
Obs! |
|
|
|
E-472d |
Vinsyreestere av mono- og
diglyserider av spisefettsyrer |
Fortykning. |
Obs! |
|
|
|
E-472e |
Mono- og diacetylvinsyreestere av
mono- og diglyserider av spisefettsyrer |
Fortykning. |
Obs! |
|
|
|
E-472f |
Eddiksyre og vinsyreestere av mono
og diglyserider av fettsyrer
(Blandinger av E-472a og E-472d)
|
Fortykning. |
Obs! |
|
|
|
E-473 |
Sukroseestere av fettsyrer |
Fortykning. |
Obs!
|
|
|
|
E-474 |
Sukroglyserider |
Fortykning. |
Obs! |
|
|
|
E-475 |
Polyglycerolestere av
spisefettsyrer |
Fortykning. |
Obs!
|
|
|
|
E-476 |
Polyglycerolestere av
polykondenserte risinusoljefettsyrer |
Fortykning. |
Ja
|
|
|
|
E-477 |
Propylenglykolestere av
spisefettsyrer |
Fortykning. |
Obs!
|
|
|
|
E-478 |
Melkesyreester av monoglyserid og
av fettsyreester av propylenglykol |
Fortykning. |
Ja |
|
|
|
E-479a |
Termisk oksidert soyaolje
|
Fortykning. |
Nei |
|
|
|
E-479b |
Termisk oksidert soysbønneolje med mono- og diglyserider av
spisefettsyrer |
Fortykning. |
Obs!
|
|
|
|
E-481 |
Natriumstearoyllaktylat |
Fortykning. |
Obs! |
|
|
|
E-482 |
Kalsiumstearoyllaktylat |
Fortykning. |
Obs! |
|
|
|
E-483 |
Stearyltartrat |
Fortykning. |
Ja |
|
|
|
E-491 |
Sorbitanmonostearat |
Fortykning. |
Obs!
|
|
|
|
E-492 |
Sorbitantristearat |
Fortykning. |
Obs! |
|
|
|
E-493 |
Sorbitanmonolaurat |
Fortykning. |
Ja |
|
|
|
E-494 |
Sorbitanmonooleat |
Fortykning. |
Obs! |
|
|
|
E-495 |
Sorbitanmonopalmitat |
Fortykning. |
Obs! |
|
|
E-500
- E-530
Her
kan du lese om de enkelte Surhetsregulerende midlene
(Generell
omtale / Helsemessig informasjon / Egne kommentarer)
Surhetstregulerende
midler har evnen til å påvirke surhetsgraden i forskjellige typer
produkter. Betegnelsen surhetsgrad, er samme som
pH-verdi.
|
E
nummer |
Tilsetningsstoffets
navn |
Type |
Skadelig
? |
|
|
|
E-500a |
E-500a |
Surhets- regulerende |
Obs! |
|
|
|
E-500b |
Natriumhydrogenkarbonat |
Surhets- regulerende |
Obs! |
|
|
|
E-500c |
Natriumhydrogendikarbonat
(Natriumsesquikarbonat) |
Surhets- regulerende |
Obs! |
|
|
|
E-501a |
Kaliumkarbonat |
Surhets- regulerende |
Nei |
|
|
|
E-501b |
Kaliumhydrogenkarbonat |
Surhets- regulerende |
Nei |
|
|
|
E-503a |
Ammoniumkarbonat |
Surhets- regulerende |
Obs |
|
|
|
E-503b |
Ammoniumhydrogenkarbonat
(Hjortetakksalt)
|
Surhets- regulerende |
Obs |
|
|
|
E-504a |
Magnesiumkarbonat |
Surhets- regulerende |
Nei |
|
|
|
E-504b |
Magnesiumhydroksid-
karbonat |
Surhets- regulerende |
Nei |
|
|
|
E-507 |
Saltsyre |
Surhets- regulerende |
Ja |
|
|
|
E-508 |
Kaliumklorid |
Surhets- regulerende |
Nei |
|
|
|
E-509 |
Kalsiumklorid |
Surhets- regulerende |
Obs |
|
|
|
(E)-510
|
Ammoniumklorid |
Surhets- regulerende |
Ja |
|
|
|
E-511 |
Magnesiumklorid |
Surhets- regulerende |
Obs! |
|
|
|
E-512 |
Tinnklorid |
Surhets- regulerende |
Ja |
|
|
|
E-513 |
Svovelsyre |
Surhets- regulerende |
Ja |
|
|
|
E-514a |
Natriumsulfat |
Surhets- regulerende |
Nei |
|
|
|
E-514b |
Natriumhydrogensulfat |
Surhets- regulerende |
Nei |
|
|
|
E-515a |
Kaliumsulfat |
Surhets- regulerende |
Nei |
|
|
|
E-515b |
Kaliumhydrogensulfat |
Surhets- regulerende |
Nei |
|
|
|
E-516 |
Kalsiumsulfat |
Surhets- regulerende |
Nei |
|
|
|
E-517 |
Ammoniumsulfat |
Surhets- regulerende |
Ja |
|
|
|
E-518 |
Magnesiumsulfat |
Surhets- regulerende |
Nei |
|
|
|
E-519 |
Koppersulfat |
Surhets- regulerende |
Obs |
|
|
|
E-520 |
Aluminiumsulfat |
Surhets- regulerende |
Ja |
|
|
|
E-521 |
Aluminiumnatriumsulfat |
Surhets- regulerende |
Ja |
|
|
|
E-522 |
Aluminiumkaliumsulfat |
Surhets- regulerende |
Ja |
|
|
|
E-523 |
Aluminiumammoniumsulfat |
Surhets- regulerende |
Ja |
|
|
|
E-524 |
Natriumhydroksid |
Surhets- regulerende |
Ja |
|
|
|
E-525 |
Kaliumhydroksid |
Surhets- regulerende |
Nei |
|
|
|
E-526 |
Kalsiumhydroksid |
Surhets- regulerende |
Nei |
|
|
|
E-527 |
Ammoniumhydroksid |
Surhets- regulerende |
Nei |
|
|
|
E-528 |
Magnesiumhydroksid |
Surhets- regulerende |
Nei |
|
|
|
E-529 |
Kalsiumoksid |
Surhets- regulerende |
Nei |
|
|
|
E-530 |
Magnesiumoksid |
Surhets- regulerende |
Obs! |
|
|
E-535
- E-573
Her
kan du lese om de enkelte Overflatebehandlingsmidlene
(Generell
omtale / Helsemessig informasjon / Egne kommentarer)
Overflatebehandlingsmidler
brukes bl.a.for å gi appelsiner, epler, tabletter, godteri etc. en
blank overflate og et såkalt friskt og fint utseende.
|
E
nummer |
Tilsetningsstoffets
navn |
Type |
Skadelig
? |
|
|
|
E-535 |
Natriumferrocyanid |
Overflate- behandling |
Ja |
|
|
|
E-536
|
Kaliumferrocyanid |
Overflate- behandling |
Ja |
|
|
|
E-538 |
Kalsiumferrocyanid |
Overflate- behandling |
Ja |
|
|
|
E-540 |
Kalsiumhydrogensulfat |
Overflate- behandling |
Nei |
|
|
|
E-541a |
Natriumaluminiumphosphat,
surt |
Overflate- behandling |
Ja |
|
|
|
E-541b |
Natriumaluminiumphosphat, basisk |
Overflate- behandling |
Ja |
|
|
|
(E)-542 |
Spiselig
benfosfat |
Overflate- behandling |
Obs! |
|
|
|
(E)-550 |
Natriumsilikat |
Overflate- behandling |
Ja |
|
|
|
E-551 |
Silisiumdioksid |
Overflate- behandling |
Nei |
|
|
|
E-552 |
Kalsiumsilikat |
Overflate- behandling |
Nei |
|
|
|
E-553a |
Magnesiumsilikat og
magnesiumtrisilikat |
Overflate- behandling |
Obs! |
|
|
|
E-553b |
Talkum |
Overflate- behandling |
Ja
|
|
|
|
E-554 |
Natriumsilisiumaluminat
(natriumaluminiumsilikat) |
Overflate- behandling |
Ja |
|
|
|
E-555 |
Kaliumaluminiumsilikat |
Overflate- behandling |
Ja |
|
|
|
E-556 |
Kalsiumaluminiumsilikat |
Overflate- behandling |
Ja |
|
|
|
E-558 |
Bentonitt |
Overflate- behandling |
Ja |
|
|
|
E-559 |
Aluminiumsilikat |
Overflate- behandling |
Nei |
|
|
|
E-560 |
Kaliumsilikat |
Overflate- behandling |
Nei |
|
|
|
E-570 |
Stearinsyre
(fettsyrer) |
Overflate- behandling |
Obs!
|
|
|
|
E-572 |
Magnesiumstearat |
Overflate- behandling |
Obs! |
|
|
|
E-573 |
Aluminiumsalter
av fettsyrer |
Overflate- behandling |
Ja |
|
|
E-574
- E-585
Her
kan du lese om de enkelte Surhetsregulerende midlene
(Generell
omtale / Helsemessig informasjon / Egne kommentarer)
Surhetstregulerende
midler har evnen til å påvirke surhetsgraden i forskjellige typer
produkter. Betegnelsen surhetsgrad, er samme som
pH-verdi.
|
E
nummer |
Tilsetningsstoffets
navn |
Type |
Skadelig
? |
|
|
|
E-574 |
Glukonsyre |
Surhets- regulerende |
Nei |
|
|
|
E-575 |
Glukono-delta-lakton |
Surhets- regulerende |
Nei |
|
|
|
E-576 |
Natriumglukonat |
Surhets- regulerende |
Nei |
|
|
|
E-577 |
Kaliumglukonat |
Surhets- regulerende |
Nei |
|
|
|
E-578 |
Kalsiumglukonat |
Surhets- regulerende |
Nei |
|
|
|
E-579 |
Jernglukonat
(ferroglukonat) |
Surhets- regulerende |
Nei |
|
|
|
E-580 |
Magnesiumglukonat |
Surhets- regulerende |
Nei |
|
|
|
E-585 |
Jernlaktat
(ferrolaktat) |
Surhets- regulerende |
Obs! |
|
|
E-620
- E-640
Her
kan du lese om de enkelte Smaksforsterkende midlene
(Generell
omtale / Helsemessig informasjon / Egne kommentarer)
Smaksforsterkere er
tilsetningsstoffer som forsterker produktenes smak. Denne type
tilsetningsstoffer gir ikke egen smak, men har den evne at de forsterker
andre typer tilsetningsstoffer, eks. aromaer.
|
E
nummer |
Tilsetningsstoffets
navn |
Type |
Skadelig
? |
|
|
|
E-620 |
Glutaminsyre |
Smaks- forsterker |
Obs
|
|
|
|
E-621 |
Natriumglutamat
(MSG -
momosodiumglutamat)
|
Smaks- forsterker |
Obs
|
|
|
|
E-622 |
Kaliumglutamat |
Smaks- forsterker |
Obs
|
|
|
|
E-623 |
Kalsiumglutamat |
Smaks- forsterker |
Obs
|
|
|
|
E-624 |
Monoammoniumglutamat |
Smaks- forsterker |
Obs
|
|
|
|
E-625 |
Magnesiumdiglutamat |
Smaks- forsterker |
Obs
|
|
|
|
E-626
|
Guanylsyre |
Smaks- forsterker |
Ja
|
|
|
|
E-627 |
Dinatriumguanylat |
Smaks- forsterker |
Ja
|
|
|
|
E-628 |
Dikaliumguanylat |
Smaks- forsterker |
Ja
|
|
|
|
E-629 |
Kalsiumguanylat |
Smaks- forsterker |
Ja
|
|
|
|
E-630 |
Inosinsyre |
Smaks- forsterker |
Ja
|
|
|
|
E-631 |
Dinatriuminosinat |
Smaks- forsterker |
Ja
|
|
|
|
E-632 |
Dikaliuminosinat |
Smaks- forsterker |
Ja
|
|
|
|
E-633 |
Kalsiuminosinat |
Smaks- forsterker |
Ja
|
|
|
|
E-634 |
Kalsium 5'-ribonukleotid |
Smaks- forsterker |
Ja
|
|
|
|
E-635 |
Dinatrium-5'-ribonu-
kleotider |
Smaks- forsterker |
Ja
|
|
|
|
E-636 |
Maltol |
Smaks- forsterker |
Ja
|
|
|
|
E-637 |
Etylmaltol |
Smaks- forsterker |
Ja |
|
|
|
E-640 |
E-640 |
Smaks- forsterker |
Obs! |
|
|
E-900
- E-928
Her
kan du lese om de enkelte Overflatebehandlingsmidlene
(Generell
omtale / Helsemessig informasjon / Egne kommentarer)
Overflatebehandlingsmidler
brukes bl.a for å gi appelsiner, epler, tabletter, godteri etc. en blank
overflate og et såkalt friskt og fint utseende.
|
E
nummer |
Tilsetningsstoffets
navn |
Type |
Skadelig
? |
|
|
|
E-900 |
Polydimetylsiloksian
dimetylpolysiloksan) |
Overflate- behandling |
Ja
|
|
|
|
E-901 |
Bivoks |
Overflate- behandling |
Obs |
|
|
|
E-902 |
Candelillavoks |
Overflate- behandling |
Nei |
|
|
|
E-903 |
Karnaubavoks |
Overflate- behandling |
Nei |
|
|
|
E-904 |
Shellak |
Overflate- behandling |
Obs! |
|
|
|
E-905a |
Parafinolje |
Overflate- behandling |
Ja |
|
|
|
E-905b
|
Parafinvoks |
Overflate- behandling |
Ja |
|
|
|
E-912 |
Montansyreestere |
Overflate- behandling |
Nei |
|
|
|
E-914 |
Oksidert polyetylenvoks |
Overflate- behandling |
Nei |
|
|
|
(E)-920 |
L-cystein
hydroklorid |
Overflate- behandling |
Obs! |
|
|
|
E-924 |
Kaliumbromat |
Overflate- behandling |
Ja |
|
|
|
E-925 |
Klor |
Overflate- behandling |
Ja |
|
|
|
E-926 |
Klordioksid |
Overflate- behandling |
Ja |
|
|
|
E-927b |
Karbamid |
Overflate- behandling |
Nei |
|
|
|
E-928 |
Benzylperoksid |
Overflate- behandling |
Ja |
|
|
E-938
- E-948
Her
kan du lese om de enkelte Drivgassende
(Generell
omtale / Helsemessig informasjon / Egne kommentarer)
Drivgasser
er gass under trykk og brukes for å "presse" innholdet ut av
spraybokser, eks. krem, bake fett o.l. Brukes også i tette pakker og poser.
Drivgassblandinger finnes eksempelvis i kaffeposer, pølsepakker, potetløv
poser m.fl. Drivgasser defineres som: "andre gasser enn luft som presser
et næringsmiddel ut av en beholder".
|
E
nummer |
Tilsetningsstoffets
navn |
Type |
Skadelig
? |
|
|
|
E-939 |
Helium |
Drivgass |
Nei |
|
|
|
E-941 |
Nitrogen |
Drivgass |
Nei |
|
|
|
E-942 |
Nitrogenoksid |
Drivgass |
Ja |
|
|
|
E-947 |
Hydrogen |
Drivgass |
Nei |
|
|
|
E-948 |
Oksygen |
Drivgass |
Nei |
|
|
E-950-
E-999
Søtstoff
blir brukt bl.a. som erstatning for sukker. Kombinasjon av flere typer
søtstoffer anvendes ofte for å frembringe en best mulig smak. Noen
søtstoffer gir lite kalorier mens andre inneholder like mange kalorier som
sukker.
Her
kan du lese om de enkelte Søtningsmidlene
(Generell
omtale / Helsemessig informasjon / Egne kommentarer)
|
E
nummer |
Tilsetningsstoffets
navn |
Type |
Skadelig
? |
|
|
|
E-950 |
Acesulfam
K (acesulfamkalium) |
Søtning |
Ja |
|
|
|
E-951 |
Aspartam |
Søtning |
Ja
|
|
|
|
E-952 |
Cyklaminsyre
Natriumcyklamat
- Kalsiumcyklamat
|
Søtning |
Ja |
|
|
|
E-954 |
Sakkarin
- Kalsiumsakkarin
Kaliumsakkarin
- Natriumsakkarin
|
Søtning |
Ja |
|
|
|
E-955 |
Suklarose
(Kalles
noen ganger for Splenda) |
Søtning |
Ja |
|
|
|
E-957 |
Thaumantin |
Søtning |
Nei |
|
|
|
E-959
|
Neohesperidin
DC (dihydrochalkoner) |
Søtning |
Nei |
|
|
|
E-965 |
MaltitolMaltitolsirup |
Søtning |
Obs!
|
|
|
|
E-966 |
Laktitol |
Søtning |
Obs! |
|
|
|
E-967 |
Xylitol |
Søtning |
Obs!
|
|
|
|
E-999 |
Quilaia-ekstrakt |
Søtning |
Ja |
|
|
E-1100
- E-1105
Her
kan du lese om de enkelte Enzymene
(Generell
omtale / Helsemessig informasjon / Egne kommentarer)
Enzymer
er et proteinlignende stoff som katalyserer kjemiske prosesser, dvs. at
enzymer er proteiner som er i stand til å øke den kjemiske reaksjonstiden,
som for eksempel nedbryting av proteiner eller sukker. Et enzym (enzymer) som
finnes i alle levende celler, gjør at disse har evnen til å trekke ut
nødvendig næring fra mat. Enzymene virker forskjellig, dvs. at hver enkelt
type har ulik funksjon.
|
E
nummer |
Tilsetningsstoffets
navn |
Type |
Skadelig
? |
|
|
|
E-1100 |
Amalyse |
Enzymer |
Nei |
|
|
|
E-1101a |
Protease |
Enzymer |
Nei |
|
|
|
E-1101b |
Papain |
Enzymer |
Nei |
|
|
|
E-1102 |
Glukoseokosidase |
Enzymer |
Nei |
|
|
|
E-1103 |
Invertase |
Enzymer |
Nei |
|
|
|
E-1105 |
Lysozym |
Enzymer |
Ja
|
|
|
E-1200
- E-1520
Her
kan du lese om de enkelte Fortykningsmidlene
(Generell
omtale / Helsemessig informasjon / Egne kommentarer)
Fortykningsmidler brukes for å
påvirke næringsmidlenes konsistens, (øke næringsmiddelets viskositet). Emulgatorer tilsettes bl.a. i iskrem
og majones for at ingredienser ikke skal skille seg. Fortykningsmidler
anvendes for frembringe eks. en stivere saus, gele etc. Stabilisator
anvendes for å bevare et produkts konsistens, og brukes
mye i "lett-produkter".
|
E
nummer |
Tilsetningsstoffets
navn |
Type |
Skadelig
? |
|
|
|
E-1200 |
Polydekstrose |
Fortykning. |
Obs! |
|
|
|
E-1201 |
Polyvinylpyrrolidon |
Fortykning. |
Obs |
|
|
|
E-1202 |
Polyvinylpolypyrrolodon |
Fortykning. |
Obs! |
|
|
|
E-1400 |
Dekstrinert
stivelse |
Fortykning. |
Nei |
|
|
|
E-1401 |
Syrebehandlet stivelse |
Fortykning. |
Nei |
|
|
|
E-1402 |
Akalibehandlet stivelse |
Fortykning. |
Nei |
|
|
|
E-1403 |
Bleket stivelse |
Fortykning. |
Nei |
|
|
|
E-1404 |
Oksidert stivelse |
Fortykning. |
Nei |
|
|
|
E-1410 |
Monostivelsesfosfat |
Fortykning. |
Nei |
|
|
|
E-1411 |
Distivelsesfosfat |
Fortykning. |
Nei |
|
|
|
E-1412 |
Distivelsesfosfat PO |
Fortykning. |
Nei |
|
|
|
E-1413 |
Fosfatert distivelsesfosfat |
Fortykning. |
Nei |
|
|
|
E-1414 |
Acetylert distivelsesfosfat |
Fortykning. |
Nei |
|
|
|
E-1420 |
Acetylert stivelse AA |
Fortykning. |
Nei |
|
|
|
E-1421 |
Acetylert stivelse VA |
Fortykning. |
Nei |
|
|
|
E-1422 |
Acetylert distivelsesadipat |
Fortykning. |
Nei |
|
|
|
E-1440 |
Hydroksypropylstive |
Fortykning. |
Ja |
|
|
|
E-1442 |
Hydroksypropyldistivelses-
fosfat |
Fortykning. |
Ja |
|
|
|
E-1450 |
Natriumoktenylsuccinat-
stivelse |
Fortykning. |
Nei |
|
|
|
E-1505 |
Trietylsitrat |
Fortykning. |
Nei |
|
|
|
E-1518 |
Triacetin
(glyseryltriacetat) |
Fortykning. |
Obs! |
|
|
|
E-1520 |
Propylenglykol |
Fortykning. |
Ja |
|
|
|