EnummerGuide.no

 

- Vit hva du spiser

NorwegianOffshoreWind

 

AiAlgorithmTools

Hjem

Kontakt

Linker

Hva heter tilsetningsstoffene? E-100 - E-1520 Skadevirkninger Hvem får mest? Mye godt uten E
Glutenfri

Økologisk

Barnemat

E-nummer bok

 

 

Mye godt uten E'er

 

 

Det er mye godt vi kan spise som ikke inneholder tilsetningsstoffer, eller bare har helt ufarlige stoffer. Men enten det skal skrives om næringsmidler som er proppet fulle med E'er, eller om de næringsmidler som er uten E'er så vil dette aldri bli helt utfyllende. Produktsyklusen er i konstant bevegelse. Dette betyr at noen produkter forsvinner fra markedet, og andre nye kommer til.

 

Her er noen næringsmidler uten, eller med få og ufarlige tilsetningsstoffer.

 

*        Rene melkeprodukter, naturell yoghurt, fløte, kefirmelk.

*        Diverse osteprodukter, cheddar, gammelost, blå castello, geitost, m.fl.

*        Friske egg (ikke eggepulver som brukes av bakere).

*        Diverse kjøttprodukter, ferskt usaltet kjøtt, kalkunkjøtt, umarinert kylling

          m.m. (men se likevel godt etter på disse produktene).

*        Ferske fiskeprodukter, fiskeboller, lettsaltet fisk, noen makrell i tomat, tunfisk m.m.

*        Pasta.

*        Noen typer knekkebrød, noen få brød (se godt etter).

*        Ferske grønnsaker- og frukt (vær oppmerksom på at sitrusfrukter kan, og som

          regel er behandlet med voks som overflatebehamdlingsmiddel), erter, bønner m.m.

*        Heinz ketchup, noen slag av sennep, en del Butoniprodukter som sauser på glass,

          noen pizzafyll.

*        Ordentlig bær- eller appelsinsaft, saft- og syltetøy. (fra spesielle fabrikker).

*        Ren sjokolade, noen typer sjokopålegg.

*        Diverse kildevann (men se etter) kaffe- og kaffepulver, juice, noe te.

*        Mye av det man finner av barnemat - Men pass på her!

*        Noen matoljer (men se godt etter).

*        En del krydder (men ikke krydderblandinger)

*        Pluss mange flere godsaker som du selv enkelt kan finne frem til.

 

 

 

Noen forslag til god mat

 

Her er noen enkle oppskrifter du kan prøve, og som kan gi deg dager med god og sunn mat

 

 

"God morgen !"

 

Frokost er viktig. Å glemme den eller ta den som en kopp kaffe i forbifarten er en dårlig start på dagen.

Hvor god dag vil du egentlig ha ? Å starte dagen uten å gi seg selv "noe å gå på" er 

som å starte bilen på reservetanken når du skal på langtur. En god frokost er det beste 

utgangspunkt for å holde konsentrasjonsevnen, og innsatsen opp hele dagen.

Frukt og grønnsaker er viktig til brødmåltidene. banan, bær, tomat, og agurk er godt 

som pålegg. I tillegg kan du kose deg med både paprika, sylteagurker, rødbeter og mye mer.

 

Dersom du bruker frokostblandinger, så er disse best med litt ekstra godt. Bruk bananer, epler eller annen frisk frukt i frokostblandingen eller lag deg en enkel- og frisk frokostsalat.

 

*         Frokostsalat:

             (Kan lages på et øyeblikk)

-            Sprøtt salatblad

-            Appelsin eller greapefruktbiter

-            Eplebiter

-            Melon eller bananbiter

-            Druer eller friske bær

             Legg alt på tallerken og server så friskt og nylaget som mulig.

 

En drikk med frukt og grønnsaker er godt. Presse juice ut av sitrusfrukter gjør du enkelt med en vanlig sitruspresse, og med en kjøkkenmaskin kan du også lage saft av det meste. Nedenfor ser du 4 varianter på noen drikker som er sunne, og som smaker veldig godt.

 

*         Vitaminspark:

            Saft av 2 gulrøtter, 1 eple, 1 appelsin, 1 tomat - bruk saftsentrifuge

 

*         Appelsinsaft:

           Press 2 appelsiner pr. person og du har en god porson c-vitaminer.

 

*         Sangrita:

           Press 2 appelsiner og 2 lime. Bland saften med 2 dl. tomatjuice. 

           Smak til med kajennepepper. Sett 1 hel, sprø vårløk i hvert glass.

 

*         Aqua fresca (fruktsquash):

           Del 1 liten melon. Fjern frøene, skrell den og del i grove biter.

           Kjør melonkjøttet i foodprocessor med 3-4 ss sukker og saft av 1 sitron.

           Bland med isterninger og farris. Denne drikken kan også lages med

           bringebær, stikkelsbær eller kiwi - Obs: husk det er ikke alle som tåler kiwi.

 

 

Matpakker for kropp og sjel.

 

Å gå på jobb med matpakke er fortsatt vanlig, og alle som har skolebarn bør sørge for at skolesekken i tillegg til nødvendige bøker også inneholder en god og næringsrik matpakke.

 

*         Sandwich:

              Legg to eller tre brødskiver sammen med noe godt imellom. Her har du alle

              muligheter til å putte i både frukt- og grønnsaker. I denne sandwichen kan vi

              foreslå leverpostei, ost, skinke, slangeagurk, diverse salat, paprika og tomat.

 

*         Baguette:

              Ferske baugetter kan fylles med sprø salatblader, skinke, ost, leverpostei,

              paprika, agurk og spirer.

 

              I matpakkene kan du også variere pålegget ved å legge inn eksempelvis

              makrell i tomat, kryddermakrell, tunfisk mm.

 

 

To forslag til en god og enkel lunsj.

 

*         Lunsjsalat:

              Røde og grønne sprø salatblad. Hardkokte egg, kokt skinke, tomatbåter, og

              karse. Bruk din egen dressing eller dynk med noen dråper vineddik eller olivenolje.

 

*         Tomatsuppe med brokkoli:

              Kok tomatsuppe med brokkoli- eller blomkålbuketter i noen minutter. Ha deretter

              i frosne erter og gulrotterninger. Serveres med reven ost, skiver av slangeagurk og

              godt brød.

 

 

Knask:

 

Det anbefales ingen å småspise hele dagen. Dette er ikke bra hverken for tenner eller matlysten, men det kan være lurt å spise litt hvis det er lenge mellom måltidene. 

Frukt og grønnsaker er da tingen. Dette demper suget i magen. Ikke spis sjokolade 

når du føler at sulten gnager. Spis heller et eple, en appelsin eller noe annet godt av frukt eller grønsaker.

 

 

*         Grønnsaker som snacks

              Dette kan du enkelt lage ved å blande sammen små biter av grønnsaker, frukt, friske

              bær, kjøtt eller skalldyr. Prøv deg frem til du finner din egen blanding.

 

 

Noen middagforslag til 2 og 4:

Middag er et viktig måltid for næringens skyld, men den er også viktig som en 

daglig begivenhet og samlingspunkt for familien.

 

*         Torsk på grønnsakseng:

               (2 personer)

-             1 liten aubergine i skiver

-             2 tomater i skiver

-             1 squash i skiver

-             Olje, salt og pepper

-             Ca. 400g renskåret torskefilet

-             2 ss myk margarin

-             3/4 dl. grønnsakbuljong, gressløk eller persille

 

1)           Legg aubergine, tomater og squash skiver på bakepapir på stekeovnsplate.

              Pensle med olje og strø på salt og pepper.

2)           Bak grønnsakene i ovnen ved 200 grader i ca. 5 minutter

3)           Legg på fisken, pensle den med olje, strø på salt og bak alt videre i ca. 5

              minutter til fisken er kokt.

4)           Smelt margarinen, bland i grønnsaksbuljongen og ha i rikelig med finklippet

              gressløk eller persille.

5)           Serveres på varme tallerkener ned nykokte poteter.

 

*         Bifftomater med tunfisk salat:

             (4 personer)

-            4 bifftomater

-            Salt

-            1 boks tunfisk i olje, 150g

-            150 g hvit ost, i små terninger

-            1/2 agurk, i små strimler

-            8 grønne oliven, i skiver

-            Frisk oregano, finhakket

-            Salatblad

-            Hardkokte egg, i båter

-            Ansjosfileter

-            Oliven

-            Rømme

 

1)          Skjær lokk av tomatene og hul ut innmaten. Dryss med salt og legg dem opp/ned

             slik at noe av saften trekkes ut.

2)          Bland forsiktig alt til salaten, og fyll tomatene

3)          Annrett på salatblad med egg og oliven. Legg en liten rømmeklatt på toppen av hver,

             pynt med oregano og gjerne en ansjosfilet

 

*         Potetmos (Hjemmelaget)

-            8-10 poteter, i skiver

-            1 dl. melk  

-            1 dl. potetvann

-            Salt

-            Pepper

 

1)          Kok potetene helt møre i så lite vann som mulig. 

2)          Hell fra vannet i en bolle og mos sammen potetene

3)          Spe med potetvann og melk, og visp godt til mosen blir passe tykk

4)          Smak til med salt og pepper.

5)          Du kan også gjerne blande inn en smørklatt for å få en god smak

 

*         Sommersalat:

             (4 personer)

-            12-15 grønne asparges

-            1 fenikkel, i skiver

-            300 g. sukkererter

-            2-3 neper, i båter

-            1/2 sommerkål, finsnittet

-            1 bunt reddiker

-            200 g røkelaks, i skiver

-            1 boks blåskjell

-            Salatblad og dill

 

*         Dressing:

-             4 ss olivenolje

-             2 ss hvitvineddik

-             Salt og grovmalt pepper

 

1)           Forvell asparges, fennikelskiver, sukkererter og neper i lettsaltet vann i ca. 3 min.

              eller til alt er nesten mørt. Skyll godt i rennende kaldt vann.

2)           Fordel alt på 4 tallerkner eller et stort fat. Dynk med dressing og server med

              varmt brød eller rundstykker.

 

*         Dessert:

              Frisk frukt eller bær. Prøv kanskje papaya, jordbær, druer og lime.

              Bruk årstidene og se hva disse "kan by på".

 

 

 Litt kveldskos:

 

*         Midnattstrøst:

             (2 personer)

-            1 stor purre, i tykke skiver

-            1 stor tomat, i båter

-            2 ss myk margarin

-            Rester av kokte poteter og grønnsaker; blomkål, gulrøtter, maiskorn og erter

-            2 egg

 

1)          Stek purre og tomater i margarin i noen minutter. Ha i det øvrige og la alt bli

             godt varmt. dryss gjerne på litt forskjellig krydder. Fordel på to varme  talerkner.

2)          Stek speilegg og legg på toppen.

 

 

Bakst med grønnsaker:

 

*         Gulrotkake:

-            4 egg

-            2 1/2 dl sukker

-            3 1/2 dl hvetemel

-            3 ts kanel

-            2 ts natron

-            1/2 ts salt

-            1 ts vaniljesukker

-            1 dl olje

-            4 dl fint revne gulrøtter

 

*         Ostekrem:

-            125 g fløteost

-            125 g melis

-            1 ts vaniljesukker

 

1)          Visp egg og sukker til stiv eggedosis. bland mel, kanel, natron, salt og

             vaniljesukker. Bland det vekselsvis med med oljen i eggedosisen.

             Rør forsiktig inn gulrøttet til slutt.

2)          Stek kaken i smurt rund eller firkantet form ve 180 grader i ca. 1 time.

3)          Visp sammen ost, melis og vaniljesukker. 

4)          Dekk kaken og pynt med gulrotstrimler som du lager med ostehøvel.    

 

*         Plommepai:

 

              (Paibunn)

-            60 gr myk margarin125 g melis

-            2 1/2 dl hvetemel

-            1 dl melis

-            100 gr. kesam

*            (Fyll)

-            1 l. plommer

-            1 1/2 dl sukker

-            2 egg

-            2 dl 10% fløte

-            2 ts vaniljesukker

 

1)          Smuldre margarin og mel. Bland i melis og kesam og kna sammen til en

             smidig deig.

2)          Kjevle deigen ut og kle en 25 cm. paiform. Prikk deigen med en gaffel og

             forstek bunnen ved 200 graderC i ca. 10 min. Avkjøles.

3)          Ta vekk alle plommestener. Legg plommene tett i bunnen av formen. 

             Dryss på litt av sukkeret. Visp sammen egg, fløtemelk, sukker og

             vaniljesukker og hell dette over plommene.

4)          Stek paien ferdig ved 180 graderC i ca. 45 min.

5)          Server paien lunken !


 

 


Copyright © by author:

Øivind Brekke og Hilde Thorstensen Brekke

All rights reserved.

Personvern