Mye
godt uten E'er
|
Det er mye godt vi kan spise
som ikke inneholder tilsetningsstoffer, eller bare har helt ufarlige
stoffer. Men enten det skal skrives
om næringsmidler som er proppet fulle med E'er, eller om
de næringsmidler som er uten E'er så vil dette aldri bli helt utfyllende. Produktsyklusen er i konstant
bevegelse. Dette betyr at noen produkter forsvinner fra markedet, og andre
nye kommer til.
|
|
Her
er noen næringsmidler uten,
eller med få og ufarlige tilsetningsstoffer.
* Rene melkeprodukter,
naturell yoghurt, fløte, kefirmelk.
* Diverse
osteprodukter, cheddar, gammelost, blå castello, geitost, m.fl.
* Friske egg (ikke eggepulver
som brukes av bakere).
* Diverse kjøttprodukter,
ferskt usaltet kjøtt, kalkunkjøtt, umarinert kylling
m.m. (men se likevel godt etter på
disse produktene).
* Ferske
fiskeprodukter, fiskeboller, lettsaltet fisk, noen makrell i tomat, tunfisk
m.m.
* Pasta.
* Noen typer knekkebrød,
noen få brød (se godt etter).
* Ferske grønnsaker-
og frukt (vær oppmerksom på at sitrusfrukter kan, og som
regel er
behandlet med voks som overflatebehamdlingsmiddel), erter, bønner m.m.
* Heinz ketchup, noen slag av
sennep, en del Butoniprodukter som sauser på glass,
noen pizzafyll.
* Ordentlig bær- eller
appelsinsaft, saft- og syltetøy. (fra spesielle fabrikker).
* Ren sjokolade, noen typer
sjokopålegg.
* Diverse kildevann
(men se etter) kaffe- og kaffepulver, juice, noe te.
* Mye av det man finner av
barnemat - Men pass på her!
* Noen matoljer (men se godt
etter).
* En del krydder (men ikke
krydderblandinger)
* Pluss mange flere godsaker
som du selv enkelt kan finne frem til.
|
|
Noen forslag til god mat
Her er noen enkle
oppskrifter du kan prøve, og som kan gi deg dager med god og sunn mat
"God morgen
!"
Frokost er viktig. Å glemme
den eller ta den som en kopp kaffe i forbifarten er en dårlig start på dagen.
Hvor god dag vil du egentlig
ha ? Å starte dagen uten å gi seg selv "noe å gå på" er
som å starte bilen på
reservetanken når du skal på langtur. En god frokost er det beste
utgangspunkt for å holde
konsentrasjonsevnen, og innsatsen opp hele dagen.
Frukt og grønnsaker er
viktig til brødmåltidene. banan, bær, tomat, og agurk er godt
som pålegg. I tillegg kan
du kose deg med både paprika, sylteagurker, rødbeter og mye mer.
Dersom du bruker
frokostblandinger, så er disse best med litt ekstra godt. Bruk bananer,
epler eller annen frisk frukt i frokostblandingen eller lag deg en enkel- og
frisk frokostsalat.
|
* Frokostsalat:
(Kan lages på et øyeblikk)
- Sprøtt salatblad
- Appelsin eller
greapefruktbiter
- Eplebiter
- Melon eller bananbiter
- Druer eller friske bær
Legg alt på tallerken og
server så friskt og nylaget som mulig.
En drikk med frukt og grønnsaker
er godt. Presse juice ut av sitrusfrukter gjør du enkelt med en vanlig
sitruspresse, og med en kjøkkenmaskin kan du også lage saft av det meste.
Nedenfor ser du 4 varianter på noen drikker som er sunne, og som smaker
veldig godt.
* Vitaminspark:
Saft av 2 gulrøtter, 1 eple, 1 appelsin, 1 tomat - bruk
saftsentrifuge
* Appelsinsaft:
Press 2 appelsiner pr. person og du har en god porson c-vitaminer.
* Sangrita:
Press 2 appelsiner og 2 lime. Bland saften med 2 dl. tomatjuice.
Smak til med kajennepepper. Sett 1 hel, sprø vårløk i hvert glass.
*
Aqua fresca (fruktsquash):
Del 1 liten melon. Fjern frøene, skrell den og del i grove biter.
Kjør melonkjøttet i foodprocessor med 3-4 ss sukker og saft av 1
sitron.
Bland med isterninger og farris. Denne drikken kan også lages med
bringebær, stikkelsbær eller
kiwi - Obs: husk det er ikke alle som tåler kiwi.
Matpakker for kropp og
sjel.
Å gå på jobb med matpakke
er fortsatt vanlig, og alle som har skolebarn bør sørge for at skolesekken
i tillegg til nødvendige bøker også inneholder en god og næringsrik
matpakke.
* Sandwich:
Legg to eller tre brødskiver
sammen med noe godt imellom. Her har du alle
muligheter til å putte i både
frukt- og grønnsaker. I denne sandwichen kan vi
foreslå leverpostei, ost,
skinke, slangeagurk, diverse salat, paprika og tomat.
* Baguette:
Ferske baugetter kan fylles
med sprø salatblader, skinke, ost, leverpostei,
paprika, agurk og spirer.
I matpakkene kan du også
variere pålegget ved å legge inn eksempelvis
makrell i tomat,
kryddermakrell, tunfisk mm.
To forslag til en god
og enkel lunsj.
* Lunsjsalat:
Røde og grønne sprø
salatblad. Hardkokte egg, kokt skinke, tomatbåter, og
karse. Bruk din egen dressing eller
dynk med noen dråper vineddik eller olivenolje.
* Tomatsuppe med
brokkoli:
Kok tomatsuppe med brokkoli-
eller blomkålbuketter i noen minutter. Ha deretter
i frosne erter og
gulrotterninger. Serveres med reven ost, skiver av slangeagurk og
godt brød.
Knask:
Det anbefales ingen å småspise
hele dagen. Dette er ikke bra hverken for tenner eller matlysten, men det
kan være lurt å spise litt hvis det er lenge mellom måltidene.
Frukt og grønnsaker er da
tingen. Dette demper suget i magen. Ikke spis sjokolade
når du føler at sulten
gnager. Spis heller et eple, en appelsin eller noe annet godt av frukt eller
grønsaker.
* Grønnsaker som
snacks
Dette kan du enkelt
lage ved å blande sammen små biter av grønnsaker, frukt, friske
bær, kjøtt eller skalldyr. Prøv deg frem til du finner din
egen blanding.
Noen middagforslag til
2 og 4:
Middag er et viktig måltid
for næringens skyld, men den er også viktig som en
daglig begivenhet og
samlingspunkt for familien.
* Torsk på grønnsakseng:
(2 personer)
-
1 liten aubergine i skiver
- 2 tomater i
skiver
- 1 squash i skiver
-
Olje, salt og pepper
- Ca. 400g renskåret
torskefilet
- 2 ss myk margarin
- 3/4 dl. grønnsakbuljong,
gressløk eller persille
1)
Legg aubergine, tomater og squash skiver på bakepapir på
stekeovnsplate.
Pensle med olje og strø på salt og pepper.
2)
Bak grønnsakene i ovnen ved 200 grader i ca. 5 minutter
3)
Legg på fisken, pensle den med olje, strø på salt og bak alt
videre i ca. 5
minutter til fisken er kokt.
4)
Smelt margarinen, bland i grønnsaksbuljongen og ha i rikelig med finklippet
gressløk eller persille.
5)
Serveres på varme tallerkener ned nykokte poteter.
* Bifftomater med
tunfisk salat:
(4 personer)
- 4
bifftomater
- Salt
- 1 boks tunfisk i olje, 150g
- 150 g hvit ost, i små
terninger
- 1/2 agurk, i små strimler
- 8 grønne oliven, i skiver
- Frisk oregano, finhakket
- Salatblad
- Hardkokte egg, i båter
-
Ansjosfileter
- Oliven
- Rømme
1)
Skjær lokk av tomatene og hul ut innmaten. Dryss med salt og legg
dem opp/ned
slik at noe av saften trekkes ut.
2)
Bland forsiktig alt til salaten, og fyll tomatene
3)
Annrett på salatblad med egg og oliven. Legg en liten rømmeklatt på
toppen av hver,
pynt med oregano og gjerne en ansjosfilet
* Potetmos
(Hjemmelaget)
- 8-10 poteter, i skiver
- 1 dl. melk
- 1 dl. potetvann
- Salt
- Pepper
1)
Kok potetene helt møre i så lite vann som mulig.
2)
Hell fra vannet i en bolle og mos sammen potetene
3)
Spe med potetvann og melk, og visp godt til mosen blir passe tykk
4)
Smak til med salt og pepper.
5)
Du kan også gjerne blande inn en smørklatt for å få en god smak
* Sommersalat:
(4 personer)
- 12-15 grønne asparges
- 1
fenikkel, i skiver
- 300 g. sukkererter
- 2-3 neper, i båter
- 1/2
sommerkål, finsnittet
- 1 bunt reddiker
- 200 g røkelaks, i skiver
- 1 boks blåskjell
- Salatblad og dill
* Dressing:
- 4 ss olivenolje
- 2 ss hvitvineddik
- Salt og grovmalt pepper
1)
Forvell asparges, fennikelskiver, sukkererter og neper i lettsaltet
vann i ca. 3 min.
eller til alt er nesten mørt. Skyll godt i rennende kaldt
vann.
2)
Fordel alt på 4 tallerkner eller et stort fat. Dynk med dressing og
server med
varmt brød eller rundstykker.
* Dessert:
Frisk frukt eller bær.
Prøv kanskje papaya, jordbær, druer og lime.
Bruk årstidene og se
hva disse "kan by på".
Litt
kveldskos:
* Midnattstrøst:
(2 personer)
- 1 stor purre, i tykke
skiver
- 1 stor tomat, i båter
- 2 ss myk margarin
- Rester av kokte poteter og
grønnsaker; blomkål, gulrøtter, maiskorn og erter
- 2 egg
1)
Stek purre og tomater i margarin i noen minutter. Ha i det øvrige og
la alt bli
godt varmt. dryss gjerne på litt forskjellig krydder. Fordel på to varme
talerkner.
2)
Stek speilegg og legg på toppen.
Bakst med grønnsaker:
* Gulrotkake:
- 4 egg
- 2 1/2 dl sukker
- 3 1/2 dl hvetemel
- 3 ts kanel
- 2 ts natron
- 1/2 ts salt
- 1 ts vaniljesukker
- 1 dl olje
- 4 dl fint revne gulrøtter
* Ostekrem:
- 125 g fløteost
- 125 g melis
- 1 ts vaniljesukker
1)
Visp egg og sukker til stiv eggedosis. bland mel, kanel, natron, salt
og
vaniljesukker. Bland det vekselsvis med med oljen i eggedosisen.
Rør
forsiktig inn gulrøttet til slutt.
2)
Stek kaken i smurt rund eller firkantet form ve 180 grader i ca. 1
time.
3)
Visp sammen ost, melis og vaniljesukker.
4)
Dekk kaken og pynt med gulrotstrimler som du lager med ostehøvel.
* Plommepai:
(Paibunn)
- 60 gr myk margarin125 g
melis
- 2 1/2 dl hvetemel
- 1 dl melis
- 100 gr. kesam
* (Fyll)
- 1 l. plommer
- 1 1/2 dl sukker
- 2 egg
- 2 dl 10% fløte
- 2 ts vaniljesukker
1)
Smuldre margarin og mel. Bland i melis og kesam og kna sammen til en
smidig deig.
2)
Kjevle deigen ut og kle en 25 cm. paiform. Prikk deigen med en gaffel
og
forstek bunnen ved 200 graderC i ca. 10 min. Avkjøles.
3)
Ta vekk alle plommestener. Legg plommene tett i bunnen av formen.
Dryss på litt av sukkeret. Visp sammen egg, fløtemelk, sukker
og
vaniljesukker og hell dette over plommene.
4)
Stek paien ferdig ved 180 graderC i ca. 45 min.
5)
Server paien lunken !
|