|
Tilsetningsstoff
og skadevirkninger
Tilsetningsstoffer
som ikke er tillatt brukt i Norge.
Det
finnes en del tilsetningsstoffer som ikke er godkjendt av EUs-ekspertkommite' og
Mattilsynet, tidligere Statens Næringsmiddel Tilsyn (SNT), og da selvfølgelig
heller ikke tillatt brukt i produkter som er beregnet på det norske markedet.
Nedenfor er disse oppført samlet slik at det skal være enkelt for deg å få
en god oversikt.
Merk:
Denne oversikten kan være noe avvikene. Dette på grunn av at det til stadighet
blir gitt nye tillatelser til bruk av tilsetningsstoffer, bl.a. (hovedsaklig)
som en følge av EØS regelverket som norske myndigheter "dilter
etter".
Et
eksempel på dette er E-161g som tidligere var forbudt i Norge, men som måtte
tillates jfr. det nevnte regelverk. En oppdatert oversikt kan du få fra
Mattilsynet. (Spør da etter en E-Nummer kodenøkkel). Denne viser alle E-Nummer
som er tillatt.
E-107
E-128
E-129
E-142
E-150b
E-154
E-155
E-160d
E-161a
E-161c
E-161d
|
E-161e
E-161f
E-161g
E-173
E-180
E-228
E-232
E-234
E-236
E-237
E-238
|
E-239
E-264
E-285
E-297
E-302
E-308
E-309
E-315
E-316
E-353
E-355
|
E-356
E-357
E-363
E-375
E-380
E-385
E-411
E-416
E-430
E-450f
E-450g
|
E-452c
E-452d
E-463
E-470b
E-472f
E-473
E-474
E-478
E-479a
E-507
E-509
|
E-515
E-517
E-519
E-521
E-540
E-555
E-556
E-558
E-559
E-624
E-625
|
E-626
E-628
E-629
E-632
E-633
E-634
E-637
E-924
E-925
E-926
E-928
|
E-959
E-966
E-999
(E)-1101a
E-1201
E-1202
E-1401
E-1411
E-1505
|
Det
er viktig å merke seg at følgende E-nummer er definert som:
Plantevernmiddel:
(E)-230 - (E)-231 - (E)-233
Prosesshjelpemiddel:
(E)-100 - (E)-1101a - (E)-1101b - (E)-1102 - (E)-1103 - (E)-1105
Kreft,
sykdommer og skadevirkninger.
I
forbindelse med tilsetningsstoffer hører man stadig påstander om at både det
ene og det andre stoffet er kreftfremkallende. Noen påstander er riktige, andre
er det ikke.
Et
tilsetningsstoff blir testet i laboratorier og ved dyreforsøk før det
eventuelt blir tillatt brukt i næringsmidler, men det er dermed ikke sagt at
stoffet ikke er kreftfremkallende. Noen tilsetningsstoffer blir forkastet når
testresultatene viser en klar og entydig indikasjon på at dette kan være
kreftfremkallende. Andre tilsetningsstoffer, de som blir plassert i det man kan
kalle for "grenseland" og hvor testresultatene er noe mer usikre, blir
som regel tillatt brukt, og noen ganger med midlertidige ADI-verdier. (AI-verdi
= Akseptabelt Daglig Inntak). I slike tilfeller kan man trygt si at den
politikken som en forbruker føler eksisterer er å: "la tvilen komme
produsentene til gode".
Fra
statistikker og mediainformasjon vet vi at flere typer sykdommer har en klar økende
tendens i Norge. Dette er sykdommer som kreft, astma, mage og tarmsykdommer,
allergier osv. Hva denne økningen skyldes er det ingen som riktig hverken kan
eller kanskje vil svare på, men en ting er helt sikkert, røyking, for mye
soling, bilavgasser, industriutslipp etc. har ikke skylden alene. Maten,
iskremen og godteriet vi spiser, brusen og alt annet vi drikker som er tilsatt både
det ene og det andre tilsetningsstoffet må ta en stor del av skylden.
Som
en liten bekreftelse på dette opplever vi mange ganger at tilsetningsstoffer
som tidligere har vært godkjent og regnet som trygge i forholdet til å være
kreftfremkallende eller fremkallende for andre typer sykdommer, etter nye undersøkelser
og vurderinger blir forbudt på grunn av de helseskaldelige virkninger disse er
oppdaget å ha.
WHO,
Verdens Helse Organisasjon har i sine beregninger anslått at tilsetningsstoffer
brukt i næringsmidler kan forårsake 1-2% av alle de krefttilfeller som
registreres hvert år.
Et
eksempel: Med
referanse til innhentede opplysninger fra kreftregisteret ble det i Norge i 1992
totalt registrert 19.059 krefttilfeller. I denne sammenheng føles det både
riktig og viktig å fremheve at det også ville fremkommet et prosenttall uten
bruk av tilsetningsstoffer. Eksempler på dette er at: Salting av mat er svært
uheldig ernæringsmessig. Røyking av mat resulterer i mange kreftfremkallende
stoffer. Tørking av mat gir svært ofte mycotoxiner og frie radikaler som er
potent kreftfremkallende.
"Sun
mat er viktig, og kan forebygge kreft- Kostholdet ditt kan ha like stor
betydning for utvikling av kreft som røyking".
Denne
uttalelsen sto å lese i dagspressen, og var relatert til en amerikansk undersøkelse
som har gransket 600.000 krefttilfeller. 150.000 av dem ble knyttet til
kostholdet, og like mange til tobakk. Til sammenligning ble 10.000 tilfeller
sporet til forurensning og 8.000 til tilsetningsstoffer i maten.
Nedenfor
finner du noen oversikter som i følge kildebeskrivelser viser hvilke
tilsetningsstoffer som:
*
mistenkes å være kreftfremkallende eller kan forsterke virkningen av
andre
kreftfremkallende stoffer
*
mistenkes for å kunne påvirke fordøyelsessystemet i kroppen,
(mage/tarm)
*
mistenkes for å kunne påvirke nyre og leverlidelser
*
mistenkes for å kunne gi fosterskader
*
mistenkes for å kunne gi celle og genskader
Tilsetningsstoffer
som mistenkes for å være kreftfremkallende.
|
|
E-110
E-123
E-127
E-129
E-132
E-142
|
|
E-150c
E-150d
E-153
E-154
E-230
E-231
|
|
E-232
E-239
E-242
E-250
E-553b
E-620
|
|
E-621
E-622
E-623
E-624
E-625
E-636
|
|
E-900
E-905
E-924
E-942
E-952
E-954
|
|
|
Tilsetningsstoffer
som kan gi mage og tarmsykdommer.
|
|
E-334
E-335
E-336
E-337
E-354
E-406
|
|
E-407
E-408
E-410
E-412
E-418
E-420
|
|
E-421
E-461
E-462
E-463
E-464
E-465
|
|
E-466
E-467
E-500
E-511
E-953
E-965
|
|
E-967
E-999
E-1200
E-1201
|
|
|
Tilsetningsstoffer
som kan påvirke lever og nyreskader.
|
|
E-174
E-220
E-221
E-222
E-223
E-224
|
|
E-225
E-226
E-227
E-228
E-261
E-312
|
|
E-380
E-413
E-420
E-421
E-444
E-476
|
|
E-626
E-627
E-628
E-629
E-630
E-631
|
|
E-632
E-633
E-635
E-953
E-965
E-967
|
|
|
Tilsetningsstoffer
som mistenkes for å kunne gi fosterskader
|
|
E-123
E-620
|
|
E-621
E-622
|
|
E-623
E-624
|
|
E-625
E-951
|
|
E-952
E-954
|
|
|
Tilsetningsstoffer
som mistenkes for å kunne gi celle og genskader
|
|
E-100
E-127
E-128
E-150a
|
|
E-150b
E-150c
E-150d
E-220
|
|
E-221
E-222
E-223
E-224
|
|
E-225
E-226
E-227
E-228
|
|
E-320
E-321
E-636
E-951
|
|
|
Allergi
og Intoleranse
Allergi
er et kjent begrep i Norge, og de fleste av oss har nok hørt om både støvallergi,
pollenallergi osv. Allergi er noe som de fleste ganger kan fastsettes eller som
det på fagspråket heter diagnostiseres. Dette skjer ved hjelp av ulike former
for tester. En av disse som eksempelvis når det skal testes for en person er
allergisk for bjørkepollen, gress, hundeår, kattehår, fjærkre etc. blir
gjennomført ved at passienten får et bestemt antall risp på den ene eller
begge underarmene. Disse risp tilsettes ulike medikamenter som gir enten
positive eller negative utslag, og danner grunnlaget for en diagnose.
Kilde:Dailymail
Intoleranse
(reaksjoner på et tilsetningsstoff med allergilignende symptomer med utslett,
kløe etc.) kan ikke testes tilsvarende, men blir gjenstand for en såkalt prøve
og feile-metode, eller det man også kaller for provokasjon. Stort sett er det
konserveringsmidler og syntetiske fargestoff ekspertene vurderer i forbindelse
med intoleranse. Ved beskrivelse av de enkelte tilsetningsstoffer dekker
begrepet allergi også intoleranse.
I
forbindelse med skrivearbeidet til tidligere nevnte bok ble det foretatt en del
spørsmålstillinger til produsenter som benytter mistenkte astma- og
allergifremkallende tilsetningsstoffer i sine produkter. Av de svar vi fikk når
vi spurte hvorfor denne type tilsetningsstoffer ble brukt var slike som:
"Det
kjenner vi ikke til at de
tilsetningsstoffene kan være astma- og allergifremkallende" eller
"Hvis ikke vi bruker slike stoffer kan vi like gjerne slutte å
produsere".
Det
var nedslående å høre slike formuleringer når man samtidig vet at allergier,
astma og intoleranse er sammen med mage / tarm sykdommene Ulserøs Colitt og
Morbus Crohn blitt det som fagekspertisen kaller for "våre nye
forlesykdommer", og de vokser alle med rekordfart. Det er registrert en
meget stor økning i antallet astmatilfeller de seneste år blant den norske
befolkningen, og det finnes anslag som sier at antallet astmatilfeller er
tredoblet over en periode på 40 år.
Kilde:Dailymail
I
diskusjoner om tilsetningsstoffer fremkommer til stadighet et utsagn som:
"Dette
er ikke noe man dør av"!
Nei,
vanlige friske mennesker faller ikke plutselig døde om fordi de har spist en
skive kjøttpålegg som inneholder Nitritt, eller drukket en flaske lett-brus
med Aspartam men for den gruppe mennesker som lider av allergier, og mange
ganger kraftige allergier kan tilsetningsstoffer føre til akutt sykdom. Man må
legge vekt på langtidsvirkningene.
Man
dør heller ikke øyeblikkelig hvis man har spist en saftig biff som er infisert
med kugalskap-smitte. Men langtidsvirkningen er meget alvorlig.
Et
stort antall allergikere har problemer med å finne mat som for dem ikke påvirker
allergien, og bedre blir det ikke når man vet at det finnes mange produkter på
det norske marked som ikke engang er merket med denne type tilsetningsstoffer.
For
de mennesker som har mistanke om at de reagerer på et eller flere
tilsetningsstoff er
det
lurt å unngå produkter som inneholder sterke fargestoff (Azo-farger),
smaksforsterkere, konserveringsmidler, og selv gjennomføre en såkalt prøve og
feile / tåle ikke tåle metode.
Vær
oppmerksom på disse vedrørende Allergi
|
|
E-102
E-104
E-107
E-110
E-120
E-122
E-123
E-124
E-127
E-128
E-129
E-131
E-132
E-133
E-142
E151
|
|
E-154
E-155
E-160a(I)
E-160b
E-180
E-210
E-211
E-212
E-213
E-214
E-215
E-216
E-217
E-218
E-219
E-220
|
|
E-221
E-222
E-223
E-224
E-225
E-226
E-227
E-228
E-281
E-282
E-300
E-310
E-311
E-312
E-313
E-320
|
|
E-321
E-330
E-331
E-332
E-333
E-405
E-406
E-412
E-413
E-414
E-416
E-430
E-431
E-620
E-621
E-622
|
|
E-623
E-624
E-625
E-626
E-627
E-628
E-629
E-630
E-631
E-632
E-633
E-635
E-901
E-1105
|
|
|
Hyperaktivitet
(ADHD)
|
Betegnelsen
hyperaktivitet beskriver en tilstand hos barn som har et aktivitetsnivå
ut over det normale, er ofte det man kan kalle umedgjørlige, har
konsentrasjonsvansker er nervøse o.l. En amerikansk lege ved navn
Benjanin F. Feingold gjennomførte tidlig på seksti-tallet et
forskningsarbeid om hvordan virkningen av ulike tilsetningsstoffer, og
spesiellt fargestoffer hadde, og om disse kunne være en medvirkende
årsak til den registrerte hyperaktivitet hos barn.
Kilde:Foto
Dailymail |
Tester ble
gjennomført ved at et antall matprodukter som Feingold visste var tilsatt
mistenkelige tilsetningsstoffer ble holdt unna hyperaktive barn i en bestemt
periode, de ble satt på en slags diett. Resultatet var en merkbar forbedring av
barnas hyperaktive tilstand. Også
her strides de lærde, og som ved de fleste teorier forskere fremsetter, skapes
diskusjoner og uenighet. Andre forskere mente at Feingolds fremsatte teorier
ikke kunne tillegges særlig vekt, og mente at det ikke var tilstrekkelig bevist
at tilsetningsstoffer og spesiellt syntetiske fargestoffer kunne påvirke
hyperaktivitet i negativ retning.
Ved senere forsøk har mistanken gått i
retning av de tilsetningsstoffer som også er mistenkt for å være astma- og
allergifremkallende. |
Researchers have found a definite link between additives and temper problems with
children. |
|
|
E-102
E-104
E-107
E-110
E-120
E-122
E-123
E-124
E-127
|
|
E-128
E-129
E-131
E-132
E-133
E-150a
E-150b
E-150c
E-150d
|
|
E-151
E-154
E-155
E-160a(I)
E-160b
E-180
E-210
E-211
E-212
|
|
E-213
E-214
E-215
E-216
E-217
E-218
E-219
E-220
E-221
E-222
E-223
|
|
E-224
E-225
E-226
E-227
E-228
E-250
E-251
E-320*
E-321*
*
Unngå
320
og 321
|
|
|
Tannkrem
Alle
de tilsetningsstoffer som er beskrevet ovenfor relaterer seg til næringsmidler.
Tannkrem
og kosmetikk er ikke underlagt det samme regelverket, men omfattes av
kosmetikkreglene.
Tabletter
for kosttilskudd- og vanlige vitamintabletter som selges fritt i
dagligvarebutikker omfattes av reglene for næringsmidler.
Tannkrem
med blå eller røde striper eller munnskyllevann med blå, grønn, lilla eller
annen sterk farge inneholder med stor sansynlighet ett eller flere av de
AZO-fargestoff som ikke er tillatt brukt i næringsmidler i Norge.
I
tannkrem og tannskyllevann er disse azo fargene tillatt brukt. Hvis du ser på
esken til en tannkrentube som inneholder blå farge (vanligvis E-133) vil du
kanskje ikke finne det aktuelle E-nummeret for dette fargestoffet, men
istedet se en eller annen uforståelig bokstav eller tallkombinasjon eks.
FD&C Blue, CI 42090 eller et totalt uforståeøig kjemisk navn.
Vi
anbefaler på det sterkeste at du ser godt etter hva slags tannkrem du kjøper
til dine barn og deg selv, og finner ut hva denne inneholder.
Av
andre eksempler kan nevnes fargestoffet E-133 Briljantblå som ifølge
beskrivelser både kan være kreft- og astma fremkallende. Dette fargestoffet
finner du bl.a. i tannkremene Rembrandt og Colgate Junior, som
markedsføres til store og små forbrukere som effektive produkter for å få
hvitere og renere tenner.
Dette
tilsetningsstoffet som (i '99) ble godkjent for bruk i næringsmidler i Norge,
finner du
i
blå brus, blått godteri og i mange andre produkter som er beregnet for barn.
Kjøp
ikke produkter med blå farge!
Informasjon
hentet fra USA
Food
additives have been used for centuries to enhance the appearance and flavor of
food and prolong shelf life. But do these food additives really “add” any
value to your food?
Food
additives find their way into our foods to help ease processing, packaging and
storage. But how do we know what food additives is in that box of macaroni and
cheese and why does it have such a long shelf life?
A
typical American and Australian household spends about 90 percent of their food
budget on processed foods, and are in doing so exposed to a plethora of
artificial food additives, many of which can cause dire consequences to your
health.
Some
food additives are worse than others. Here’s a list of the top food additives
to avoid:
Aspartame,
(E951) more popularly known as Nutrasweet and Equal, is found in foods labeled
“diet” or “sugar free”. Aspartame is believed to be carcinogenic and
accounts for more reports of adverse reactions than all other foods and food
additives combined. It produces neurotoxic effects such as dizziness, headaches,
mental confusion, migraines, and seizures. Avoid if you suffer from asthma,
rhinitis (including hayfever), or urticaria (hives).Acesulfame-K, a relatively
new artificial sweetener found in baking goods, gum and gelatin, has not been
thoroughly tested and has been linked to kidney tumors.
Found
in: diet or sugar free sodas, diet coke, coke zero, jello (and over gelatins),
desserts, sugar free gum, drink mixes, baking goods, table top sweeteners,
cereal, breathmints, pudding, kool-aid, ice tea, chewable vitamins, toothpaste
2.
High Fructose Corn Syrup
High
fructose corn syrup (HFCS)
is a highly-refined artificial sweetener which has become the number one source
of calories in America. It is found in almost all processed foods. HFCS packs on
the pounds faster than any other ingredient, increases your LDL (“bad”)
cholesterol levels, and contributes to the development of diabetes and tissue
damage, among other harmful effects.
Found
in: most processed foods, breads, candy, flavoured yogurts, salad dressings,
canned vegetables, cereals.
3.
Monosodium Glutamate (MSG
/ E621)
MSG
is an amino acid used as a flavor enhancer in soups, salad dressings, chips,
frozen entrees, and many restaurant foods. MSG is known as an excitotoxin, a
substance which overexcites cells to the point of damage or death. Studies show
that regular consumption of MSG may result in adverse side effects which include
depression, disorientation, eye damage, fatigue, headaches, and obesity. MSG
effects the neurological pathways of the brain and disengaged the “I’m
full” function which explains the effects of weightgain
Found
in: chinese food (Chinese
Restaurant Syndrome
) many snacks, chips, cookies, seasonings, most Campbell Soup products, frozen
dinners , lunch meats.
4.
Trans fat
Trans
fat is used to enhance and extend the shelf life of food products and is among
the most dangerous substances that you can consume. Numerous studies show that
trans fat increases LDL
cholesterol levels while
decreasing HDL (“good”) cholesterol, increases the risk of heart attacks,
heart disease and strokes, and contributes to increased inflammation, diabetes
and other health problems.
Found
in: margarine, chips and crackers, baked goods, fast foods.
Studies
show that artificial colorings which are found in soda, fruit juices and salad
dressings, may contribute to behavioral problems in children and lead to a
significant reduction in IQ. Animal studies have linked other food colorings to
cancer. Watch out for these ones:
Blue
#1 and Blue #2 (E-133)
Banned
in Norway, Finland and France. May cause chromosomal damage
Found
in: candy, cereal, soft drinks, sports drinks and pet foods
Red
dye # 3 (also Red #40 – a more current dye) (E124)
Banned
in 1990 after 8 years of debate from use in many foods and cosmetics. This dye
continues to be on the market until supplies run out! Has been proven to cause
thyroid cancer and chromosomal damage in laboratory animals, may also interfere
with brain-nerve transmission
Found
in: fruit cocktail, maraschino cherries, cherry pie mix, ice cream, candy,
bakery products and more!
Yellow
#6 (E110) and Yellow Tartrazine (E102)
Banned
in Norway and Sweden. Increases the number of kidney and adrenal gland tumors in
laboratory animals, may cause chromosomal damage.
Found
in: American cheese, macaroni and cheese, candy and carbonated beverages,
lemonade and more!
6.
Sodium sulphite (E221)
Preservative
used in wine-making and other processed foods. According
to the FDA, approximately one in 100 people is sensitive to sulfites in food.
The majority of these individuals are asthmatic, suggesting a link between
asthma and sulfites. Individuals who are sulfite sensitive may experience
headaches, breathing problems, and rashes. In severe cases, sulfites can
actually cause death by closing down the airway altogether, leading to cardiac
arrest.
Found
in: Wine and dried fruit.
7.
Sodium nitrate/sodium nitrite
A
common preservative usually added to processed meats like bacon, ham, hot dogs,
and corned beef. Studies have linked sodium nitrate to various types of cancer.
Found
in: cured meats such as bacon, ham and luncheon meat, hot dogs, anything smoked.
8.
BHA and BHT
(E320)
Butylated
hydroxyanisole (BHA) and butylated
hydrozyttoluene (BHT) are preservatives found in cereals, chewing gum, potato
chips, and vegetable oils. This common preservative keeps foods from changing
color, changing flavor or becoming rancid. Effects the neurological system of
the brain, alters behavior and has potential to cause cancerBHA and BHT are
oxidants which form cancer-causing reactive compounds in your body.
Found
in: Potato chips, gum, cereal, frozen sausages, enriched rice, lard, shortening,
candy, jello.
9.
Sulphur Dioxide (E220)
Sulphur
additives are toxic and in the United States of America, the Federal Drugs
Administration have prohibited their use on raw fruit and vegetables. Adverse
reactions include: bronchial problems particularly in those prone to asthma,
hypotension (low blood pressure), flushing tingling sensations or anaphylactic
shock. It also destroys vitamins B1 and E. Not recommended for consumption by
children. The International Labour Organization says to avoid E220 if you suffer
from conjunctivitis, bronchitis, emphysema, bronchial asthma, or cardiovascular
disease.
Found
in: beers, soft drinks, dried fruit, juices, cordials, wine, vinegar, and potato
products.
10.
Potassium Bromate
An
additive used to increase volume in some white flour, breads, and rolls,
potassium bromate is known to cause cancer in animals. Even small amounts in
bread can create problems for humans.
Found
in: Breads
Please
print this out and take it with you shopping. Remember to read labels and shop
as wholesome and organic as possible. The more whole, natural foods you eat, the
better off you are – foods that do not contain preservatives, chemicals,
fillers, artificial flavors or artificial colours.
Top
20 Food Additives to Avoid
Name
|
E
#
|
Usage
|
Facts
you need to know
|
Allura
Red
AC
|
E129
|
Food
coloring in snacks, sauces, preserves, soups, wine, cider, etc.
|
Avoid
if you suffer from asthma, rhinitis (including hayfever), or urticaria
(hives).
|
Amaranth
|
E123
|
Food
coloring in wine, spirits, fish roe.
|
Banned
in the U.S. Avoid if you suffer from asthma, rhinitis, urticaria or
other allergies.
|
Aspartame
|
E951
|
Sweetener
in snacks, sweets, alcohol, desserts, ~diet" foods
|
May
affect people with PKU (phenylketonuria). Recent reports show
possibility of headaches, blindness, and seizures with long-term high
doses of aspartame.
|
Benzoic
acid
|
E210
|
Preservative
in many foods, including drinks, low sugar products, cereals, meat
products.
|
Can
temporarily inhibit the function of digestive enzymes. May deplete
glycine levels. Avoid ifyou suffer from asthma, rhinitis, urticaria or
other allergies.
|
Brilliant
Black
BN
|
E151
|
In
drinks, sauces, snacks, wines, cheese, etc.
|
Avoid
if you suffer from asthma, rhinitis, urticaria, or other allergies.
|
Butylated
Hydroxy-anisole
|
E320
|
Preservative,
particularly in fat-containing foods, confectionery, meats.
|
The
International Agency for Research on Cancer says BHA is possibly
carcinogenic to humans. BHA also interacts with nitrites to form
chemicals known to cause changes in the DNA of cells.
|
Calcium
benzoate
|
E213
|
Preservative
in many foods, including drinks, low-sugar products, cereals, meat
products.
|
Can
temporarily inhibit function of digestive enzymes and may deplete
levels ofthe amino acid glycine. Should be avoided by those with hay
fever, hives, and asthma.
|
Calcium
sulphite
|
E226
|
Preservative
in a vast array of foods-from burgers to biscuits, from frozen
mushrooms to horseradish. Used to make old produce look fresh.
|
In
the U.S., sulphites are banned from many foods, including meat. They
can cause bronchial problems, flushing, low blood pressure, tingling,
and anaphylactic shock. The International Labour Organization says
avoid them ifyou suffer from bronchial asthma, cardiovascular or
respiratory problems and emphysema.
|
Monosodium
glutamate (MSG)
|
E621
|
Flavor
enhancer.
|
Has
been known to cause pressure on the head, seizures, chest pains,
headache, nausea, burning sensations, and tightness of face. Many baby
food producers have stopped adding MSG to their products.
|
Ponceau
4R, Conchineal
Red
A
|
E124
|
Food
coloring.
|
People
who suffer from asthma, rhinitis or urticaria may find their symptoms
become worse following consumption of foods containing this coloring.
|
Potassium
benozoate
|
E212
|
See
calcium benzoate.
|
See
calcium benzoate.
|
Potassium
nitrate
|
E249
|
Preservative
in cured meats and canned meat products.
|
It
can lower the oxygen-carrying capacity of the blood; it may combine
with other substances to form nitrosamines, which are carcinogenic;
and it may have an atrophying effect on the adrenal gland.
|
Propyl
p-hydroxybenozoate, propylparaben, and paraben
|
F216
|
Preservative
in cereals, snacks, pate, meat products, confectionery.
|
Parabens
have been identified as the cause of chronic dermatitis in numerous
instances.
|
Saccharin
& its
Na,
K and Ca salts
|
E954
|
Sweetener
in diet, and no-sugar products.
|
The
International Agency for Research on Cancer has concluded that
saccharin is possibly carcinogenic to humans.
|
Sodium
metabisulphite
|
|
Preservative
and antioxidant.
|
May
provoke life-threatening asthma.
|
Sodium
sulphite
|
E221
|
Preservative
used in wine-making and other processed foods.
|
Sulphites
have been associated with triggering asthma attacks. Most asthmatics
are sensitive to sulphites in food.
|
Stannous
chloride (tin)
|
E512
|
Antioxidant
and color-retention agent in canned and bottled foods, fruit juices.
|
Acute
poisoning has been reported from ingestion of fruit juices containing
concentrations of tin greater than 250 mg per liter.
|
Sulphur
dioxide
|
E220
|
Preservative.
|
Sulphur
dioxide reacts with a wide range of substances found in food,
including various essential vitamins, minerals, enzymes and essential
fatty acids. Adverse reactions: bronchial problems particularly in
those prone to asthma, hypotension (low blood pressure), flushing
tingling sensations or anaphylactic shock. International Labour
Organization says to avoid E220 if you suffer from conjunctivitis,
bronchitis, emphysema, bronchial asthma, or cardiovascular disease.
|
Sunset
Yellow
FCF,
Orange
Yellow
S
|
E110
|
Food
coloring.
|
Some
animal studies have indicated growth retardation and severe weight
loss. People with asthma, rhinitis, or urticaria should avoid this
product.
|
Tartrazine
|
E102
|
Yellow
food coloring.
|
May
cause allergic reactions and asthmatic attacks and has been implicated
in bouts of hyperactivity disorder in children. Those who suffer from
asthma, rhinitis and urticaria may find symptoms worsen after
consumption.
|
|
|