Hvorfor
brukes tilsetningsstoffer?
I
utgangspunktet brukes tilsetningsstoffer i ulike mat-, drikke-, godteri
produkter mm. (næringsmidler) bl.a.
for
å forlenge produktenes holdbarhetstid, eller gi produkter en penere
og
mer tiltrekkende farge osv., slik at forbrukerne skal bli
fristet til å kjøpe dette. De
aller fleste av tilsetningsstoffene som benyttes i næringsmidler
har en klart definert kjemisk formel, men kan også være blandinger
av andre kjemisk definerte stoffer.
Det
er denne type tilsetningsstoffer som profitt jagende næringsmiddel
produsenter benytter seg av, og som påtvinges alle forbrukere.
|
|
Beskrivelse
av tilsetningsstoffenes funksjoner.
Skal
det lages syltetøy, saft, drops, seigmenn, vitaminer, lettprodukter osv.
da er det bare å velge, det finnes alltid et tilsetningsstoff som passer
til produksjonen. Om disse i det hele tatt er nødvendig kan man virkelig
undres på, men uansett så benyttes alle for å frembringe produsentenes
ønskede mål.
Antiklumpemidler:
Dette
er stoffer som i et næringsmiddel begrenser partiklenes tendens til å
klumpe seg sammen. Brukes bl.a. i Melis, pulverprodukter o.l.
Antioksidanter:
Brukes
bl.a. for å hindre at fett og oljer harskner, og de bevarer fargen på
konservert frukt. Antioksidanter er stoffer som forlenger næringsmiddelets
holdbarhet ved å beskytte dem mot forringelse forårsaket av oksidering.
Både C og E-vitamin er antioksidanter.
Aromastoffer
Det
finnes ca. 4000 forskjellige aromastoffer med slike "lettleste"
navn som 5-metylcy-clohaxane, vanilin, etylvanilin osv. og brukes som smak-
og lukt tilsetninger til mat- og drikkeprodukter.
Det
kan være alt fra jordbær - bringebær og sitronsmak til lukt av mormors
hjembakt brød.
Foruten
Vanilin og Etylvanilin er aromastoffene fritatt for merking men man kan
likevel lese disse på produktene som bl.a.:
Vanilin
(kunstig vaniljesmak) og Etylvanilin er de mest brukte aromastoffer. Disse
er dokumentert å kunne være allergifremkallende. Syntetisk produserte
aromastoffer finner du i de fleste næringsmidler.
Bærestoff:
Dette
er stoffer som brukes for å oppløse, fortynne, dispergere eller på
annen måte endre den fysiske tilstanden av et tilsetningsstoff i næringsmidler
uten å endre dets teknologiske funksjon.
Drivgasser:
Drivgasser
er gass under trykk og brukes for å "presse" innholdet ut av
spraybokser, eks. krem, bakefett o.l. Brukes også i tette pakker og
poser. Drivgasser defineres som:
"Andre
gasser enn luft som presser et næringsmiddel ut av en beholder".
Les
mer om Drivgasser her
Emballasjegasser:
Dette
er andre gasser enn luft innført i en "beholder" før, mens
eller etter at et næringsmiddel ble anbrakt.
Emballasjegasser:
Dette
er andre gasser enn luft innført i en "beholder" før, mens
eller etter at et næringsmiddel ble anbrakt.
Emulgatorer:
Stoffer
som gjør det mulig å danne eller opprettholde en homogen blanding av to
eller flere ikke-blandbare faser som eksempelvis olje og vann.
Enzymer:
Enzymer
er et proteinlignende stoff som katalyserer kjemiske prosesser, dvs. at
enzymer er proteiner som er i stand til å øke den kjemiske
reaksjonstiden, som for eksempel nedbryting av proteiner eller sukker.
Enzymer som finnes i alle levende celler, gjør at disse har evnen til å
trekke ut nødvendig næring fra mat.
Fargestoff:
Tilsettes
næringsmidler for å frembringe ønsket farge og/eller fargekombinasjoner,
oppfriske produktfargen etter fremstillingsprosessen og derved gjøre
produktene mer fristende for forbruker.
Fargestoff
gjør at forbruker kan danne assosiasjoner til det naturlige produkt.
Eksempelvis farges kunstig appelsinsaft gul for å få oss
forbrukere til å tenke på appelsiner, og kunstig jordbærsaft
farges rød for å få oss til å tenke på friske jordbær. (Hvem
vil eksempelvis kjøpe hvit appelsinsaft, eller hvit jordbærsaft?).
Fargestoff kan også brukes for å skjule dårlig produktkvalitet, (villedning
av forbruker).
|
|
Les
mer om Fargestoff her
Fortykningsmidler:
Brukes
for å påvirkning produktenes konsistens (øke næringsmiddelets
viskositet). Emulgatorer tilsettes bl.a. i iskrem og majones for at
produktenes ingredienser ikke skal skille seg. Fortykningsmiddel anvendes
for frembringe eks. en stivere saus, gele etc. Stabilisator anvendes for
å bevare et produkts konsistens. Brukes mye i "lettprodukter".
Les
mer om Fortykningsmidler her
Fuktighetsbevarere:
Stoffer
som hindrer uttørring av næringsmidler ved å oppveie effekten av
omgivelsene med lav fuktighetsgrad, eller som gjør det lettere å løse
et pulver i et vanlig miljø.
Fyllemidler:
Fyllemidler
øker næringsmiddelets volum uten å øke energi innholdet (kalori-innholdet)
i vesentlig grad. Brukes mye i slankeprodukter for å fremskaffe volum i
magen. Enkelte benytter seg også av dette stoffet for å "jukse"
med maten (øke volumet) slik at vi forbrukere skal betale for luft. (eks.
E-1200).
Geleringsmidler:
Geleringsmidler
er stoffer som gir næringsmidler en gelè konsistens. Blir ansett
som en ingrediens til et næringsmiddel, og blir bare merket med
"gelatin". Vær oppmerksom hvis du ser Gelatin (E)-441 i de
produkter du kjøper.
Hevemidler:
Hevemidler
er stoffer eller kombinasjoner av stoffer som danner kompleks-forbindelser
og frigjør gass og derved får deig eller en røre til å ese.
Kompleksdannere:
Stoffer
som danner kjemiske forbindelser med metallioner. Hindrer at metallene fører
til misfarging av et næringsmiddel.
Konserveringsmidler:
Skal
hindre at produkter blir ødelagt av mugg, gjær, bakterier (mikroorganismer),
og at mat ikke bederves. Konserveringsmidler har også den egenskap at de
bevarer smak og næringsverdi, og forlenger produktenes holdbarhetstid.
Dessverre gjør konserveringsmidler det lettere for produsentene å være
slurvete med hygienen. Konserveringsmidler er ikke tillatt brukt på
ferskvarer, med unntak av lake til skalldyr, og skallet på noen frukter.
Les
mer om Konserveringsmidler her
Konsistensbevarere:
Stoffer
som gjør, eller holder frukt og grønnsaker faste eller sprø. Kan virke
sammen med geleringsmidler, og danner eller styrker en gèl.
Melbehandlingsmidler:
Andre
stoffer enn emulgatorer som tilsettes til mel eller deig for å forbedre
bake genskapene. (Alt mel er tilsatt askorbinsyre E-300, C-vitamin).
Modifiserte
stivelser:
Er
spiselig stivelser som blir behandlet kjemisk, og benyttes som
fortykning-og fyllemidler. Naturlig stivelse er potetmel. Modifiserte
stivelser gir andre egenskaper. Merkes på næringsmidler som E-1400 -
E-1450.
Overflatebehandlingsmidler:
Benyttes
for å gi appelsiner, epler, bananer, tabletter, godteri etc. en blank
overflate og et såkalt friskt og fint utseende. (De fleste er innenfor
E-901 - E-914).
Les
mer om Overflatebehandlingsmidler her
Skumdannende
midler:
Stoffer
som gjør det mulig å oppnå en homogen fordeling av gassfase i et
flytende eller fast næringsmiddel.
Skumdempende
midler:
Stoffer
som hindrer / begrenser skumdannelse i et næringsmiddel under produksjon.
Smaksforsterkere:
Tilsetningsstoffer
som forsterker produktenes smak. Denne type tilsetningsstoffer gir ikke
egen smak, men har den evne at de forsterker andre typer
tilsetningsstoffer.
Les
mer om Smaksforsterkere her
Smeltesalter:
Benyttes
ved produksjon av smelteoster for å bevare ostens konsistens i prosessen.
Dette
er stoffer som overfører proteinene i ost til dispergert form og derved
bevirker en homogen fordeling av fettstoffer og andre bestanddeler.
Stabilisatorer:
Stoffer
som gjør det mulig å opprettholde næringsmiddelets fysisk-kjemiske
tilstand. (Hindrer at et næringsmiddel forandrer konsistens under
transportbehandling). Eksempelvis å hindre at blandinger av fett og vann
skiller seg.
Surhetstregulerende
midler:
Midler
som har evnen til å påvirke surhetsgraden i forskjellige typer produkter.
Betegnelsen surhetsgrad er kanskje av de fleste bedre kjent under pH-verdi.
Les
mer om Surhetsregulerende midler her
Syrer:
Brukes
for å oppnå ønsket surhetsgrad eller surhetssmak. Merkes på næringsmidler
med, "Surhetsregulerende middel".
Søtstoff:
Brukes
bl.a. som erstatning for sukker. Kombinasjon av flere typer søtstoff
benyttes ofte for å frembringe det produsentene definerer som
"best" mulig smak.
Noen
søtstoff har stor søtningsevne og gir lite kalorier, mens andre
inneholder like mange kalorier som sukker. Kunstige
søtstoff bør absolutt ikke
gis til barn. Det
er også påvist at hyperaktive barn kan reagere meget sterkt ved inntak
av næringsmidler som inneholder kunstige søtningsmidler.
Les
mer om Søtningsmidler her |