EnummerGuide.no

 

- Vit hva du spiser

NorwegianOffshoreWind

 

AiAlgorithmTools

Hjem

Kontakt

Linker

Hva heter tilsetningsstoffene? E-100 - E-1520 Skadevirkninger Hvem får mest? Mye godt uten E
Glutenfri

Økologisk

Barnemat

E-nummer bok

Glutenfri oppskrifter

-  for små og store

 

 

Ris med eple

 

 

 

 

 

 

 

Ingredienser

1 passe stort friskt eple

2 ss baby ris, eller malt ris

110 ml melk eller melke erstatning

1 ts syltetøy m/lite sukker, og uten tilsetningsstoffer

 

 

 

 

 

 

 

Slik gjør du

Bruk gjerne en mikrobølgeovn til å forberede måltidet, men gi det tid for kjøling. Hust at babyen kan brenne seg i munnen dersom maten ikke er avkjølt riktig. Vask, skrell og del opp eplet. Plasser det i en liten bolle i mikro'n på høy effekt til eplet er mykt. Mos med en gaffel eller  eller bruk en foodprossesor. Hvis du bruker ferdig ris for babyer, så følg oppskriften på pakken. Hvis du bruker malt ris vil tilberedingen ta litt lenger tid. Sett bakken med ris og halvparten av melken i en bolle og bland sammen med litt lime. Tilsett melken og sett mikro'n på høy effek i ca 4 minutter. Sjekk etter et par minutter, og rør om et par ganger til den er glatt og tykk. Bland det mosede eplet og syltetøyet inn i risen, og server.

 

 

 

Plommer og Pærer

 

 

 

 

 

Ingredienser

1 most banan

2 plommer. Må skrelles, steinet og deles

1 pære. Må skrelles og deles i fire kvarter.

1 spiseskje baby ris

2 ss kokt vann

 

Slik gjør du

Plomme og pære stek (eller kokes) i 4 minutter, eller til de er passe myke. Mos frukten, og legg deretter til most banan, baby ris og to spiseskjeer med kokt vann som blandes sammen til en jevn røre.

Denne oppskriften egner seg ikke for nedfrysing.

 

 

 

 

 

Eple og pære

 

Ingredienser

2 friske epler (gjerne økologiske)

2 friske pærer, (gjerne økologiske)

2 ss vann

 

Slik gjør du

Vask, skrell og del frukten. Ha disse i en liten kjele, og kok opp til de er møre. Dette tar ca. 10 min. Ha dette i en blender og avkjøl. Dette kan også hvis ønskelig blandes med litt babyris til en passende konsistens.

 

 

 

Rotgrønnsak blanding

 

 

 

 

Ingredienser

100g  poteter

100g  gulrøtter

50g  pastinakk *

 

 

 

 

 

 

Slik gjør du

Ingrediensene må vaskes, skrelles og hakkes opp i biter, og kokes til de er passe møre. Dette tar ca. 20 minutter.

Mos potetene og bland sammen med grønnsakene i en blender sammen med litt av kokevannet til du får en konsistens som er lett for barnet å spise.

* Husk at Pastinakk har en sterk smak så du må være nøye med å tilpasse mengden av dette. Oppskriften holder normalt til 3-4 porsjoner. Kan oppbevares i kjøleskapet i opptil 48 timer.

 

 

 

Brokkoli, Purre og Poteter

 

 

 

 

Ingredienser

1 purre ca. 75g

175g poteter

125 g brokkoli

 

 

 

 

 

 

Slik gjør du

Vask alt godt før bruk. Bruk den hvite delen på purren 

Skrell og del opp ingrediensene. Kok potet, brokkoli og purre til de er møre. (Ikke slå ut kokevannet).

Mos alt sammen ved hjelp av litt av kokevannet til en myk og fin konsistens, men husk at siden brokkoli har en litt skarp smak må du tilpasse mengden av denne til alt smaker godt.

(Nok til 3-4 porsjoner, og kan oppbevares i kjøleskap i en til to dg.).

 

 

 

Kylling og Grønnsakgryte

 

 

 

Ingredienser

1/2 kylling bryst

1 tomat

1passe stor potet

1 skive gulrot

1 skive løk

 4 brokkoli spyd

 

 

Slik gjør du

Legg kyllingen, løk, gulrot, tomat og i en kasserolle, og ha i så mye vann at alt er dekt. Kok opp, og la det småkoke i ca. 40 min. eller til kyllingen er mør. Kok potet og brokkoli. Mos potet og grønnsaker forsiktig sammen til en myk masse. Mos kyllingkjøttet slik at dette tilpasses størrelsen på hva barnet greier å spise. (Serveres som en puré for helt små babyer. Kan også gis til de som er litt eldre, men da med noen tyggebiter).

 

 

 

Torsk og Grønnsak Pai

 

 

 

Ingredienser

150g fersk torsk

400g poteter

180g gulrøtter

180g brokkoli

120 ml bryst, full fett kumelk

11 / 2 ts tørkede blandede urter

1 toppet ss margarin

 

Slik gjør du

Vask, skrell og finhakk poteter og gulrøttene. Rens fisken nøye. Kok poteter, gulrøtter og brokkoli til de er møre. Mos dette til en passe konsistens, sammen med melk, urtene og margarin. Smakes til.

 

 

 

 

 

 

Mini Burgers / Karbonader (10-12 stk.)

 

 

 

 

 

 

 

Ingredienser

450g kalkunbryst

1 løk

1 ss timian, oregano / persille

1 eple

50 g ferske glutenfri brødsmuler

1 ts glutenfri Worcestershire saus

1 kylling buljongterning (usaltet / glutenfri) oppløst i litt kokende vann

50g vanlig glutenfri mel

2 egg, lett pisket

75g ferske glutenfri brødsmuler

 

Slik gjør du

Finhakk kalkunbrystet og løken. Vask, skrell og rasp eplet. Bland sammen kalkun, løk, urter og eple. Ha dette i noen få sekunder i en foodprosessor. Ha blandingen i en stor bolle og rør inn 50 g brødsmuler og Worcestershire sausen.

Bruke hendene å form blandingen til passe store burgere /  karbonader. Dypp disse i mel, deretter egg og de glutenfrie brødsmulene. Stekes i panne til de er gylne og godt gjennomstekte.

Bruk vegetabilsk olje til steking

 

 

 

 

 

Kylling (Fin fra 6 måneder +)

 

 

 

Ingredienser

1 dl vann

1 kyllingfilet

1 potet

1 gulrot

1 ring ananas eller litt eple 

1 ss olivenolje

1/2 ts kardemomme

 

Slik gjør du

Kok opp vannet. Skjær kyllingen i terninger. Kok potet og gulrot (deles i små biter. Ha kyllingen i det kokende vannet sammen med eventuelt potet og gulrot og eventuelt tørkede aprikoser. La det koke svakt i ca. 10 minutter under lokk. Tilsett oppdelt ananas eller eple like før maten er ferdig kokt. Kok i ytterligere i et par minutter. Ha i olivenolje og kardemomme og bland. Moses til passe konsistens.

 

 

 

Babygrøt (havre)

Ingredienser

1,8 dl vann

1,0 dl lettkokte havregryn

0,6 dl morsmelkerstatning

1 ts usaltet meierismør

 

Slik gjør du

Kok opp på svak varme under omrøring.

Bland inn  morsmelkerstatning mot slutten av koketiden.

Kan varieres med å tilsette litt moset frukt og bær.

 

 

 

Pizza deig

 

 

 

 

Ingredienser

1 pakke semper mel

(Kan være fint eller grovt,

og med eller uten melk. 

1 pakke tørr gjær

1 ts salt

1 dl olje

4 dl varmt vann, som bør holde mellom 40 - 50 °C.

 

Slik gjør du

Bland alt i en kjøkkenmaskin i 10-11 min.

Legg et bakepapir på stekeplaten, og stryk ut deigen. Her kan du gjerne bruke en slikkepott, men husk å dypp denne i vann innimellom, slik at det blir en hinne oppå. Deigen skal deretter heves i ca. 15-20 min. Ovnen innstilles på 180 grader, ha på fyllet og sett pizzaen midt i ovnen. Når pizza'n er gylden på kantene og under, etter ca. 15-20 min, er den ferdig.

 

 

 

Pizzabunner (2 stk.)

 

Ingredienser

1 ½ dl vann (37 °C)

25 g fersk gjær (1/2 pk.)

2 ss olje

4 dl Semper Landbrødmiks.

 

 

 

 

Slik gjør du

Ha lunkent vann i en bolle, tilsett gjær og olje. Tilsett miksen og rør sammen til en jevn deig. La deigen hviler tildekket i 15 minutter. Hell deigen på et stekebrett kledd med bakepapir og del den i to. Formes med hendene til runde flater kaker(½ -1 cm tykke). Fukt hendene med vann slik at deigen ikke kleber seg fast. Veg pizzafyll, og stek pizzaen ved 225 °C i ca 20 minutter.

 

 

 

Et godt brød

 

 

 

 

 

 

 

Ingredienser

1 pk grov semper melblanding

- Rød pakke

1 pk fin semper melblanding

- Grønn pakke

1 pk tørr gjær

1 dl olje

1 ts salt

10 dl varmt vann, ca. 40C.

2 dl blanda frø, eks. linfrø, solsikkefrø etc.

10-15 knuste hasselnøtter.

 

Slik gjør du

Dette skal kjøres i en kjøkken maskin i 12-15 min. Deretter har du deigen - som har en soft-is aktig konsistens - i to, to-lites former. Når du har lagt deigen i formene så stryker du overflaten eksempelvis med en fuktig slikkepott. Dette gjør at brøddeigen får en fin våt hinne. Heves i ca. 30-40 min. til deigen får en fin buet fasong. Stekes på 180 °C på nederste rist i ca 35 min.

 

 

 

 

 

 

 

Formbrød (1 stk.)

 

Ingredienser

1 pk Semper Miks

25 g gjær

4 dl lunkent vann

½ dl matolje

1 ts salt

 

Slik gjør du

Rør gjæren ut i litt av vannet. Tilsett resten av vannet, olje, miks og salt. Rør sammen en jevn deig, og hell den i en smurt avlang form (2 l). La deigen heve tildekket i ca 30 minutter. Stekes ved 200 °C i ca 25 minutter.

 

 

 

 

Kavringer med linfrø (ca. 16 stk.)

 

 

 

 

 

 

Ingredienser

1 pk Semper Landbrødmiks

½ dl knuste linfrø

1 pk fersk gjær (50 g)

100 g smør, romtemperert

3 dl lunkent vann (37 °C)

2 ss sukker

 

 

 

 

 

Slik gjør du

Rør ut gjæren i vannet og tilsett resten av ingredienser (spar ½ dl av miksen til utbaking). Bland alt til en glatt deig. Hell deigen på bakebordet og del den i fire. Rull ut lengder og del hver lengde i fire. Rull boller og legg dem på et stekebrett kledd med bakepapir. La bollene heve i 40 minutter. Stek dem ved 225 °C i 10 minutter.

Del de ferdigstekte bollene i to. Legg dem på rist og tørk dem i ovnen på 125 °C opptil 1 time. Sett gjerne ovnsdøren på gløtt ved hjelp av en tresleiv e.l., da forsvinner fuktigheten og kavringene tørker raskere.

 

 

 

Rabarbra pai med ren havre

 

 

 

 

Ingredienser

Paideig

3 dl Semper Havregryn

3 ss smeltet smør

1 ss sukker

Fyll

500 g rabarbra

½ dl sukker

2 dl Semper Havregryn

 

Slik gjør du

Smelt smøret sammen med sukker og havregryn. Trykk massen ut i en springform, 24 cm i diameter. Forstek paiskallet ved 200 °C i 10 minutter.

Vask og skrell rabarbraen og kutt den i små biter. Bland rabarbra, sukker og havregryn. Hell fyllet i det forstekte paiskallet, og stek videre ved 200 °C i ca 25 minutter.

Serveres gjerne med vaniljesaus eller vaniljeis

 

 

 

 

Tacoburgere

 

 

 

Ingredienser

400 g kjøttdeig

2 dl vann

1 dl Semper Pofiber

1 pose tacokrydder (glutenfri)

2 ss hakket løk

400 g Semper Tagliatelle med egg. Til steking: Smør

Slik gjør du

Bland sammen vann, Pofiber, tacokrydder og løk, og la blandingen trekke i 5 minutter. Tilsett kjøttdeigen og rør godt sammen. Form burgere og stek dem i en stekepanne. Server med tagliatelle, salsa og salat.

 

 

 

 

 

Rundstykker (10 - 12 stk.)

 

 

 

 

Ingredienser

1 pk Semper Landbrødmiks (inkl. gjærpose)

3 dl lunkent vann (40 °C)

½ dl olivenolje

 

 

 

 

 

Slik gjør du

Ha vann og olje i en bolle. Tilsett miks og gjær (spar 1 dl av miksen til utbaking). Rør sammen til en jevn og noe klebrig deig. Ha deigen på et bakebord, og del den i to like deler. Rull ut to lengder og del hver langde i 6 like deler. Form dem til små, runde eller avlange boller. Legg dem på et stekebrett kledd med bakepapir. Strø over eventuell miks som er til overs. Heves i 30 minutter. Stekes ved 250 °C ca 10 minutter.

 

 

 

Eplekake

 

Ingredienser

4-5 epler, syrlige

3 dl Semper Havregryn

½ dl sukker

1 ts kanel

75 g smør, romtemperert

 

Slik gjør du

Skrell og del eplene i båter, legg dem i en ildfast form. Bland havregryn, sukker og kanel. Smuldre smøret i blandingen. Fordel blandingen over eplene. Stekes ved 225 °C i ca 20 minutter. Server eplekaken med vaniljeis eller pisket krem.

 

 

 

Vafler (ca. 12 plater)

 

 

 

 

Ingredienser

2 egg

2 ss sukker

2 ½ dl melk

2 ½ dl Semper melmix

3 ss olje/margarin

2/3 ts vaniljesukker

½ ts bakepulver

Litt malt kardemomme

 

Slik gjør du

Visp egg og sukker sammen. Bland i melk, olje og de tørre ingrediensene vekselsvis mens du rører. Rør til en jevn røre. La røren svelle i ca. 20 minutter. Stek vaflene i godt smurt vaffeljern. Server de nystekte vaflene med rørte bær, sukker, syltetøy eller brunost.

 

 

 

 

 

 

Blåbærmuffins med havre

 

 

 

 

 

Ingredienser

125 g smør

2 dl sukker

2 egg

1 dl Semper Havregryn

3 ½ dl Semper Fin Miks

2 ts bakepulver

1 ts vaniljesukker

1 dl vann eller melk

1 ½ dl blåbær

 

Slik gjør du

Rør sammen smør og sukker. Tilsett ett egg om gangen, og rør god mellom hver gang. Bland sammen Semper Havre, Fin Miks, bakepulver. Tilsett melblandingen vekselvis med vann/melk. Bruker du melk, får du finere farge på muffinsene. Fordel røren i muffinsformer og ha litt blåbær i hver form. Stekes ved 225 °C i ca 12 minutter.

 

 

 

 

 

 

Scones med ost (ca. 16 stk.)

 

 

 

Ingredienser

6 dl Semper Miks

2 ½ dl Semper Havrygryn

2 ss bakepulver

½ ts salt

2 dl revet ost

100 g smør

4 dl kefir

 

Slik gjør du

Bland alle tørre ingredienser med osten. Smuldre smøret i blandingen. Tilsett kefir og rør alt sammen til en deig. Form deigen til fire runde flate kaker, á 20 cm i diameter, og legg dem på et stekebrett kledd med bakepapir. Lag et kryss i hver kake. Stekes midt i ovnen ved 225 °C i ca 10 minutter.

 

 

 

 

Tyttebærbrød

 

 

 

 

 

 

Ingredienser

½ pk gjær

3 ½ dl vann, 37 °C

1 ss Fiberhusk

1 ts salt

½ ss brødkrydder

2 ss matolje

2 dl Semper Havregryn

1 dl tyttebærsyltetøy

1 pk Semper Miks med fiber (spar 1 dl til utbaking)

 

Slik gjør du

Smuldre gjæren og rør den ut i vann. Tilsett salt, brødkrydder og fiberhusk, og rør om. La det heve i 10 minutter og tilsett resten av ingredienser. Bland alt sammen til en deig og la den heve tildekket i 30 minutter. Elt deigen og form den til to store runde boller. Lag tre snitt i dem og etterhev 15 minutter. Stekes ved 200 °C i ca 25 minutter.

 

 

 

 

 

 

Sjokoladekuler (ca. 40 stk.)

 

 

 

 

Ingredienser

100 g smør, romtemperert

1 ½ dl sukker

1 ss vaniljesukker

3 ss kakao

2 ss vann

5 dl Semper Havregryn

Kokosmasse eller perlesukker

 

Slik gjør du

Rør sammen smør og sukker. Tilsett vaniljesukker, kakao, vann og havregryn og bland godt. Form små kuler og rull dem i kokos eller perlesukker. Oppbevares i kjøleskap.

 

 

 

 

 

 

 

Paideig

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingredienser

2 ½ dl Semper Havregryn

2 dl Semper Miks eller Semper Fin Miks

125 g smør

2 ss vann

 

 

 

 

 

 

 

 

Slik gjør du

Bland havregryn og miks. Smuldre inn smøret. Ha i vannet og arbeid sammen til en deig. Trykk den ut i en paiform, ca 24 cm i diameter. Stekes ved 225 °C i ca 10 minutter.

Kjøttdeigfyll

1 løk - 300 g kjøttdeig - 1 boks hermetiske tomater - salt

hvitpepper - paprikapulver - presset hvitløk - revet ost

Slik gjør du

Smelt smøret i stekepanne, stek løk og kjøttdeig. Tilsett tomatene. Krydre med salt, hvit pepper og paprikapulver. La småkoke i noen minutter. Fyll paiskallet med kjøttdeigsausen. Dryss over revet ost. Stekes ved 225 °C i ca 15 minutter.

 

 

 

Ost og Brokkolipai

 

 

 

 

 

Ingredienser

3 dl Semper Miks, fin / grov

100 g smør/margarin

1 egg

Fyll:

250 g brokkoli

100 g ost

3 egg

2 dl melk

salt og pepper

 

Slik gjør du

Smuldre sammen smør og miks. Tilsett egg og elt sammen til en deig. Bruk gjerne kjøkkenmaskin. Trykk ut deigen i en paiform, ca 28 cm i diameter. Kok brokkolien og fordel den sammen med osten i paiskallet. Pisk sammen egg, melk, salt og pepper. Helles over fyllet. Stekes ved 200 °C i ca 30 minutter.

 

 

 

 

 

 

Løvbiffstrimler med hvitløkost

 

 

 

 

 

Ingredienser

500g Semper Tagliatelle m/egg

500 g løvbiff i strimler

1 gul løk i båter

1 rød paprika i strimler

salt og pepper

Til steking: Smør

Tilbehør

Ost med hvitløksmak

 

Slik gjør du

Kok pastaen som anvist på pakken. Stek løvbiff, løk og paprika. Server tagliatellen med løvbiffblanding og hvitløksost.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spagetti carbonara

 

 

 

 

 

Ingredienser

400 g Semper Spagetti

1 pk bacon i strimler

200 g sjampinjonger, skivet

2 dl erter

1 dl parmesanost, revet

Svart pepper og ev. salt

Til steking: Olivenolje

Til servering

4 stk eggeplommer

 

Slik gjør du

Kok pastaen som anvist på pakken. Fres bacon og sjampinjonger i olivenolje. Tilsett erter og parmesanost og vend alt inn i spagettien. Smak til med svart pepper og salt. Legg en eggeplomme i et halvt eggeskall, og legg det på hver tallerkene. Server med en god salat.

 

 

 

 

 

 

 

Høstpasta

 

 

 

 

Ingredienser

300 g Semper Tagliatelle med egg

1 gul løk, hakket

190 g kantareller

1 pk bacon i biter

ost, revet

Til steking: Smør

Tilbehør:  Tyttebær

 

Slik gjør du

Kok pastaen som anvist på pakken.

Fres løk og kantareller i smør. Tilsett bacon og stek videre. Strø over med tyttebær og revet ost. Server med pasta og en god salat.

 

 

 

 

 

 

 

Smuldrepai med eple

 

 

 

Ingredienser

5 epler

2 ss sukker

1 ts kanel

2 dl Semper Miks, fin eller grov

3 ss sukker

75 g smør

 

Slik gjør du

Skrell og kutt eplene i båter og legg dem i en ildfast form. Dryss sukker og kanel over. Smuldre sammen miks, sukker og smør. Hell blandingen over eplebåtene. Stekes ved 180 °C grader i ca 20 minutter.

 

 

 

 

 

Vegetarisk Lasagne (4 pors.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingredienser

Pastadeig

½ dl olje

1 dl vann

1 krm salt

3 ½ dl Semper Miks, Semper Miks med fiber eller Lavprotein Miks

Grønnsaksrøre

2 ss olje

1-2 gule løk i skiver

2 paprika i biter

1 squash (200 g) i skiver

1 boks hermetiske tomater

1 dl grønnsaksbuljong

1 fedd hvitløk, presset

1 ts oregano

salt, pepper, revet ost

 

Slik gjør du

Bland sammen olje, vann og salt. Tilsett miksen og elt deigen sammen. Del deigen i fire og kjevl ut deigen til en størrelse som passer formen som skal brukes. Fres grønnsakene i olje. Tilsett buljong, tomater, salt og krydder. Kok under lokk i ca 10 minutter. Smør en ildfast form med olje. Legg i pastaplater og grønnsaksrøre lagvis. Start og avslutt med grønnsaksrør, og strø revet ost over. Stekes ved 200 °C i ca 30 minutter. La lasagnene hvile i 5-10 minutter før den serveres.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pannekaker

 

 

 

Ingredienser

2 egg

3 dl vann

1 ss mørk sirup

3 dl Semper Fin Miks

3 dl vann

½ ts salt

2 ss vaniljesukker

 

Slik gjør du

Visp egg, vann og sirup sammen. Tilsett miksen og visp til en jevn røre. Bland i resten av vannet, salt og vaniljesukker. Smelt litt smør i en stekepanne og hell i røre. Stekes i varm stekepanne på begge sider.

Server med blåbær eller sukker.

 

 

 

 

 

Marsipan

 

 

 

Ingredienser

90 g mandelmel

60 g SukrinMelis

2 eggehviter

(1-3 dråper mandelessens)

Topping: 20g mørk sjokolade

 

 

 

Slik gjør du

Bland SukrinMelis, mandelmel, eggehviter og mandelessens. Smak på marsipanen etter hvert som du knar den sammen, og tilsett mer mandelmel eller SukrinMelis ettersom hvor søtt du liker å ha det. La deigen hvile i ca. 15 minutter, del den i 12 like biter og trill kuler. Del sjokoladen i biter og putt de i en plastpose, smelt i varmt vann. Klipp av tuppen og dekorer de fineste kuler! Denne oppskriften gir 345 kcal og ca. 12 kuler.

 

 

 

Tranebærpai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingredienser

250 g glutenfritt mel,

eks. Orgran fin melmiks

100 g sukrin melis

125 g smør

2 eggeplommer

2 ss kaldt vann

3 ss soyamelk

Bunnen forstekes på 200 grader i 15-20 min.

Avkjøles mens du lager fyllet.

Fyll

150 g tranebær

200 g sukrin

150 g smør

200 malte mandler / mandelmel

3 store egg

 

Slik gjør du

Bland tranebær med 50 g sukrin. Bland resten av sukrinet sammen med smøret. Deretter bland mandler inn i smørkremen. Pisk eggene sammen, tilsett litt av gangen i smørkremen. Vend inn tranebær/sukker.Hell fyllet i bunnen, og bre det fint utover i formen. Stek paien på 160-170 °C i 30-40 min.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eplekake

 

 

 

Ingredienser

150 gram smør

3 egg

2 dl sukker

2 1/2 dl glutenfritt mel

1 ts bakepulver

ca. 2 epler (eller mer om du vil ha masse)

 

Slik gjør du

Egg og sukker piskes til eggedosis, mens margarinen smeltes. Rør inn mel og smeltet margarin sammen med bakepulveret. Hell røren i en godt smurt form.

Putt eplebitene oppi røra og strø over kanel og sukker. (Da ser kaka finere ut). Stekes ved 180 °C i 30 minutter på nederste rille.

 

 

 

 

Boller

 

 

Ingredienser

4 dl vann

50 g smeltet melkefri margarin

1/2 pk gjær

1/2 dl

300 g Pofiber fint glutenfri mel

1 dl sukker

1/2 ts kardemomme

Slik gjør du

Heves i 20-25 minutter

Ovnen skal være på 200 °C skal stekes i 10-12 minutter 

Antall porsjoner: 12

 

 

 

 

 

 

Sjokoladepavlova

Fotokilde: Tine

 

 

 

 

 

Ingredienser

6 eggehviter

300 g melis

1 ts balsamicoeddik

3 ss siktet kakao

Til fyllet:

4 dl kremfløte

(friske) bær (bringebær er best)

 

 

 

 

Slik gjør du

Forvarm ovnen til 180 °C. Pisk eggehvitene stive, og pisk så inn melis, en ss om gangen, til du får en blank jevn masse. Sikt inn kakao og eddik og skjær det inn til alt er blandet. Tegn en sirkel, ca 23 cm, på et pakepapir. Legg marengsmassen i sirkelen. Sett kaken i ovnen og skru varmen ned til 150 °C. Stekes i 1 t 15 min. Den skal være sprø i kantene og litt bløt inni når den er ferdig. Skru av ovnen, åpne ovnsdøra og la den stå der til den er avkjølt. Pynt: pisk fløte til krem og ha over kaken. (smak evt til med sukker/vanilje). Legg bær over kremen. Sjokoladepavlova er enkel og veldig god, og den er uten  mel, sjokolade og nøtter.

 

 

 

Sjokolademuffins

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingredienser

185 g smør

330 g sukker

3 egg

350 g Finax melblanding, naturlig glutenfri (eller annen glutenfri melblanding)

40 g bakekako

1,5 ts natron

0,5 ts bakepulver

3 ts vaniljesukker

280 ml skummet kulturmelk eller kulturmelk

 

Slik gjør du

Sett ovnen på 175 °C. Pisk mykt smør og sukker hvitt og luftig. Tilsett eggen et om gangen og pisk godt mellom hvert egg. Bland mel, natron, bakepulver, kakao og vaniljesukker i en bolle. Sikt halvparten av melblandingen i røren og rør forsiktig til alt er blandet. Ha i halvparten av melken, rør om og fortsett med mel og så til slutt resten av melken. Fordel i muffinsformer som står i muffinsbrett. Stek i ovnen til de fjærer til bake når du trykker lett på toppen ca 20-25 min. Avkjøles på rist

 

 

 

 

 

 

Banankake

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingredienser

425 g hvetemel eller glutenfri melmiks

2 ts bakepulver

1 ss vaniljesukker

6 modne bananer

225 g smør (romtemperert)

500 g sukker

4 egg

2,5 dl seterrømme

 

 

 

 

 

Slik gjør du

Varm ovnen til 175 °C og kle en form med bakepapir

Bland mel, bakepulver og vaniljesukker i en bolle, sett til side. Mos bananene helt, sett de til side. Miks sukker og smør på medium hastighet til en jevn og luftig masse. Ha i eggene en om gangen mens du fortsetter å mikse på lav hastighet. Bland i rømmen til alt er godt blandet. Sikt i melblandingen i to omganger og rør til alt er blandet. Bland til slutt forsiktig inn de moste bananene kun til de har blandet seg med resten. Fordel røren i kakeformen eller muffinsformene og stek i ovnen til en kakenål kommer ut ren (kommer helt an på størrelsen på formen men ca 45 min og oppover). Muffinsen er ferdige når de fjærer tilbake når du trykker lett på de (etter ca 20-25 min) La kaken kjøle seg 20 min i formen før du legger den på rist for å kjøle seg helt.

 

 

 

Appelsinkrem

Fotokilde: Tine

 

 

Ingredienser

2 egg

1 dl sukker

1,5 dl kremfløte

revet skall og saft av 1 sitron
revet skall og saft av 2 appelsiner

5 plater gelatin

 

Slik gjør du

Bløtlegg gelatinen i kaldt vann i ca 5 min. Pisk eggedosis av egg og sukker. Pisk fløten stiv og vend i eggedosisen Ha i skall og saft av sitron og appelsiner Smelt gelatinen og rør den inn i kremen Sett den kjølig til den begynner å stivne. Rør av og til, så ikke saften synker til bunnen. Passer veldig godt til sjokoladekake.

 

 

 

Bringebærmousse

 

 

 

Ingredienser

5 dl. bringebær

3 ss vann

4 ss sukker

4 plater gelantin

3 dl. kremfløte

2 ss sukker

 

 

Slik gjør du

Knus bærene, rør disse, vann og sukker godt sammen. Gni blandingen gjennom en sikt slik at du får fjernet alle de små steinene. Bløt gelantinen i kaldt vann i min 10 min. og klem ut vannet. Legg disse i en kopp og smelt dem sammen i vannbad. Pisk kremfløten med 2 ss sukker. Rør gelantinen i bærmosen og bland kremen forsiktig i. La den stå i kjøleskapet i 2-3 timer.

 

 

 

Caffe latte trøfler

 

 

 

Ingredienser

1,5 dl fløte

2-3 ss pulverkaffe

Skvett med cognac

150 g mørk sjokolade

100 g lys sjokolade

100 g hvit sjokolade

 

 

Slik gjør du

Fløte og kaffe pulver kokse opp. Tilsett, om ønskelig, en skvett med Cognac.

Mørk og lys sjokolade smeltes i fløteblandingen og helles over en bakepapir kledd langpanne for avkjøling.

Den hvite sjokoladen smeltes og has oppå massen. Bruk en gaffel og lag marmoreringer. Skjæres i biter når den er kald.

 

 

 

Sjokoladekake

 

 

 

 

Ingredienser

Sjokoladekake i langpanne

4 egg

3 kopper sukker

225 gr margarin

1 1/2 kopp melk

3 ss kakao

2-3 ts bakepulver

4 kopper mel (Toro eller Semper - fin type)

Slik gjør du

Stekes på 200 °C i 25-30 minutter

 

Glasur:

300 g melis

100 g smeltet smør

1 1/2 ts vaniljesukker

3 ss kaffe

Fordeles på kaken når den er lunken.

 

 

 

 


Copyright © by author:

Øivind Brekke og Hilde Thorstensen Brekke

All rights reserved.

Personvern