EnummerGuide.no

 

- Vit hva du spiser

NorwegianOffshoreWind

 

AiAlgorithmTools

Hjem

Kontakt

Linker

Hva heter tilsetningsstoffene? E-100 - E-1520 Skadevirkninger Hvem får mest? Mye godt uten E
Glutenfri

Økologisk

Barnemat

E-nummer bok

 

 

Barnemat

 

Glutenfrie oppskrifter - Klikk her

 

 

Foto: IntelliGender

Viste du at morsmelken er lett fordøyelig, den gir beskyttelse mot infeksjoner og allergier, og den har en langsiktig og positiv effekt på babyens helse, og at din melk er nøye tilpasset til akkurat din baby?  Morsmelk er absolutt den beste maten for babyen, og det første halve året har den ikke behov for annen mat.

Amming er viktig, og amming er mye mer enn bare mat. Når du ammer så gir dette din baby en god og trygg nærhet til deg og din kropp. Dette gir både ro og trøst, og ikke minst en myk overgang fra maven til livet utenfor. Alle babyer har et medfødt instinkt til å søke og finne brystet der maten er, og du kommer uten tvil til å få vite når det er tid for mat.

 

Når ammeprosessen fungerer bra bygger dere begge opp en god opplevelse av nærhet. Dersom det er noe du lurer på i forbindelse med amming bør du kontakte helsestasjonen eller Ammehjelpen.

 

Hva inneholder morsmelken?

Morsmelk er nøye tilpasset og den inneholder alt deden nyfødte trenger i de første seks levemånedene. Det er først etter denne perioden som babyen har behov for annen mat i tillegg til ammingen, men det er ingen ting som kan slå morsmelken sett ut fra et ernæringssynspunkt. Med morsmelken og det medfødte jernlageret alle babyer har, får denne det den trenger.

 

Fra fire måneders alder skjer det litt mer når det gjelder barnets utvikling. Etter å ha spist og sovet mesteparten av tiden siden fødselen våkner nå litt etter litt babyens interesse for omgivelsene. Den begynner å gjenkjenne stemmer og ansikter, bena og fingrene blir mer og mer aktive og nå kommer også de første smilene. Dette er perioden man så smått kan begynne med litt "fastere føde" sammen med morsmelken, og dette er perioden man starter tilvenningen av nye smaker. Men, morsmelken er fortsatt hovedmaten for babyen.

 

Når babyen er omtrent seks måneder begynner små'n virkelig å føle lysten på litt annen mat enn bare melk. I denne perioden er det greit å kunne lage egen babymat, for da kan du selv bestemme innholdet og hva babyen får i seg. Fra nå og utover kan morsmelken mer og mer erstattes av annen mat og da er det viktig at denne inneholder nødvendig næring. 

Man kan begynne med med grøt eks. med glutenfritt mel, havregryn, sammalt hvete. I begynnelsen av måltidet bør du gi litt morsmelk. Dette er viktig for å opprettholde  den beskyttende effekt mot eventuelle allergiske reasjoner av ny mat. I tillegg til eller som erstatning for grøt kan du også gi babyen fruktmos eksempelvis banan som skrapes med en tesje. Du kan også gi potetmos (men for all del - lag denne selv det er enkelt - ikke gi babyen posemos for den inneholder noen tilsetningsstoffer / E-stoffer som absolutt ikke er bra for små barn).

Du kan også finmose med litt smør kokt blomkål og kokt gulrot. Husk at små babyer og små barn skal ha minst mulig av sukker og salt.

 

Etterhvert som babyen vikser til krever den stadig fastere føde som litt brød, banan, poteter, grønnsaker osv., men pass på at den ikke får i seg for store biter slik at den ikke klare å tygge og svelge. 

Når du lager maten husk da å bruke råvarer av god kvalitet, lag mat som barnet liker ( du skal ikke true i den mat den ikke vil ha - husk at du spiser heller ikke det som du ikke liker) og lag måltidet til en samlet kosestund for hele familien.


 

For deg som gjerne vil vite litt mer vedr. mat, kan du her på 

Norsk Cøliaki Forening lese om Cøliaki (Glutenintolerans)

 

 


Copyright © by author:

Øivind Brekke og Hilde Thorstensen Brekke

All rights reserved.

Personvern