Søtningsmidler
E-950
- E-999
|
Hva er
Søtningsmidler ?
"Sukker
er ut - Søtningsmidler er inn". Mange mennesker tenker kalorier og såkalte
lett-produkter. De foretrekker erstatningsstoffer fremfor sukker som en
mulighet for reduksjon av sukkerforbruket uten å gi avkall på søtsmaken.
Det
finnes både svakt søtende og sterkt søtende kunstige
tilsetningsstoffer, og vi har nok alle i en eller annen sammenheng
eksempelvis hørt navnet Sakkarin. Sakkarin hører til gruppen av sterkt søtende
tilsetningsstoffer, og har sammen med andre stoffer i denne gruppen den
fordel at de gir få eller ingen kalorier ut fra den mengde som vanligvis
benyttes. Enkelte mener at man ikke kritikkløst skal anvende søtningsstoffer
som tilhører (spesielt) den svake gruppen, (også kalt sukkeralkoholer)
all den tid disse må brukes i nesten tilsvarende mengde som sukker og
derved gir mange kalorier.
Merk:
Den
gruppe mennesker som er diabetikere må for all del ikke leve i den tro at
alt som betegnes som "sukkerfritt" trygt kan spises. Se også
under E-420 og E-421. Disse er gruppert i E-nummer kodenøkkel som
fortykningsmidler, men har også en utpreget virkning som søtstoffer.
Vår
anbefaling er:
Ikke
kjøp de såkalte Lett og light produktene som innholder helseskadelige
søtningsmidler som eksempelvis E-951 Aspartam.
|
Dersom
et tilsetningsstoff beskrives i det etterfølgende oppsett med OBS
under kolonne "Skadelig", betyr dette at de personer som er plaget
av spesielle sykdommer som eksempelvis Astma, Allergi, Mage- og Tarm,
Urinsyregikt osv., eller er disponert for slike (eks. gjennom arveanlegg), bør
være meget oppmerksomme, og helst unngå den aktuelle type
tilsetningsstoff.
Alle
tilsetningsstoff som beskrives med Ja under kolonne
"Skadelig", bør unngås av alle.
|
Hvilke
av søtningsmidlene ...?
|
|
Har
eller kan ha animalsk innhold
|
|
|
Er
eller kan være allergifremkallende
|
|
|
Kan
påvirke celler og gener
|
|
|
Kan
gi fosterskader
|
|
|
Kan
være gen modifisert
|
|
|
Kan
påvirke hyperaktivitet
|
|
|
Er
eller kan være kreftfremkallende
|
|
|
Kan
påvirke lever og nyrer
|
|
|
Kan
påvirke mage- og tarm
|
(Se
de enkelte tilsetningsstoffer)
|
|
Sotningsmidler
|
Søtstoff
blir brukt bl.a. som erstatning for sukker. Kombinasjon av flere typer søtstoffer
anvendes ofte for å frembringe en best mulig smak. Noen søtstoffer gir
lite kalorier mens andre inneholder like mange kalorier som sukker. |
|
Her
kan du (nederst på siden) lese om de enkelte Søtningsmidlene
(Generell
omtale / Helsemessig informasjon / Egne kommentarer)
|
E
nummer |
Tilsetningsstoffets
navn |
Type |
Skadelig
? |
|
|
|
E-952 |
Cyklaminsyre
Natriumcyklamat
- Kalsiumcyklamat
|
Søtning |
Ja |
|
|
|
E-955 |
Suklarose
(Kalles
noen ganger for Splenda) |
Søtning |
Ja |
|
|
Beskrivelse
Beskrivelse
av Søtningsmidlene
(Generell
omtale / Helsemessig informasjon / Egne kommentarer)
E-950
- E-999
(Ref.
E-nummer kodenøkkel)
|
950
E-950
Acesulfam
K
(acesulfamkalium)
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Sukker
er søtt det vet vi, men acesulfam K (kalsium) er 150-200 ganger søtere.
Denne søtnigseffekten gjør at Acesulfam K kan tilsettes produkter i
meget små megder og likevel gi ønsket virkning. Dette gjør at søtningsmiddelet
har blitt en av "favorittene " til nærings-middelindustrien i både
Norge og mange andre land. På grunn av en litt bitter ettersmak brukes
Acesulfam K de fleste ganger sammen med andre søtningsmidler, eksempelvis
sukker eller Aspartam E-951. Søtningsmiddelet som er patenter av et firma
i Tyskland og remstilles syntetisk, er tillatt brukt både i Norge og
andre europeiske land.
Helsemessig
informasjon:
Acesulfam
K har vært gjenstand for et flertall undersøkelser og det har ifølge
beskrivelse ikke fremkommet signaler på at dette søtningsstoffet er
helseskadelig. Til tross for dette er Acesulfam K en type tilsetningsstoff
man ikke har hatt anledning til å teste relatert til langtidsvirkninger
av. Noen skeptikere "advarer" mot å gi produkter som inneholder
Aacesulfam K til barn. ADI = 0-15 mg. pr. kg. kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Legg
vekt på skeptikernes "advarsler".
E-950
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
Drikkeprodukter
Classic
Coca Light
Pepsi
Light
Pepsi
Max
Desserter
etc.
Certo
for lett fryse/syltetøy
Godteri
Stimorol,
Sugar Free
Stimorol,
Sugar-Free Orange
Stimorol,
Wild Cherry
XyliFresh
Tyggegummi
|
|
|
"Helsekost"
etc.
Aprikos
syltetøy, lavkalori
Appelsin
syltetøy, lavkalori
Blåbær
syltetøy, lavkalori
Bringebær
syltetøy, lavkalori
Confecta
appelsin lavkalori-suppe
Confecta
choco caramell
Confecta
choco mint lavkalori-suppe
Jordbær
syltetøy, lavkalori
Kirsebær
syltetøy,lavkalori
Tyttebær
syltetøy, lavkalori
|
|
|
951
E-951
Aspartam
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: JA
* Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Asparaginsyre
og Fenylalanin forekommer naturlig. Aspartam (N-L-@-Aspartyl-L-phenylanin-l-methylester),
som også går under navnene Nutrasweet og Canderel, fremstilles syntetisk
via en rekke kjemiske reaksjoner mellom methylesteren av den ene
aminosyre, fenylalanin og en kjemisk modifikasjon av aminosyren
asparginsyre. Aspartam som er et hvitt luktløst krystallisk stoff
benyttes som søtningsmiddel og har en søteevne som er over 200 ganger større
enn sukker. Det har ingen bismak eller metallist ettersmak. Søtnings-effekten
gjør Aspartam til det absolutt mest brukte søtningsmiddel, og er til nå
godkjent for bruk i 58 land, bl.a. til produksjon av tyggegummi,
halspastiller og forskjellige drikkeprodukter. Stoffet brytes ned under
koking. Aspartam ble oppdaget ved en tilfeldighet av det amerikanske
firmaet G.D. Searle under forsøk på utviklingen av et produkt bestående
av fire aminosyrer til medisinsk bruk. Aspartam er tillatt brukt i Norge.
Helsemessig
informasjon:
Hos
"normale" mennesker spaltes stoffet i tarmen til metylalkohol,
asparaginsyre og fenylalanin, og inngår i det normale stoffskiftet. De
personer som har den medfødte lidelsen Føllings sykdom (fenylketonuri)
har ikke den evnen som er nødvendig for nedbryting av fenylalanin. Dette
betyr at disse må unngå alle produkter som har Aspartam og i tillegg
stoffet Fenylalanin.
Det
finnes også informasjon om at Aspartam kan gi hjerneskader hos spedbarn.
(se i denne sammenheng også stoffet E-621). Det er i følge beskrivelser
påvist at stoffet skader hjernecellene og kan fremkalle hjernesvulster
hos forsøksdyr. I tillegg til dette er det fremmet teorier om at Aspartam
både kan være en utløsende faktor til epileptiske anfall.
På
grunn av alle mistanker om eventuelle bivirkninger relatert til Aspartam,
ble det i desember 1986, fra miljøministeriet/miljødepartementet i
Danmark utarbeidet en redgjørelse for bruk av Aspartam. Redgjørelsen
inneholder bl.a. en beskrivelse av stoffets kjemiske egenskaper, vurdering
av næringsmiddel industriens teknologiske behov for bruk av stoffet og de
eventuelle helseskadelige virkninger stoffet kan ha. I følge de
opplysninger som er tilgjengelige på nåværende tidspunkt stiller
Sverige, USA, Canada, Frankrike, Tyskland, Portugal, Spania og Holland
krav om at Aspartam-holdige produkter påføres en "advarende
merking" hvor det skal fremgå at produktet inneholder Fenylalanin.
Videre så er det viktig å legge merke til at de personer som drikker mye
Light-brus får i seg ganske store mengder av dette skadelige stoffet.
Egne
kommentarer:
Ethvert
stoff som gir den minste mistanke om skaldelige virkninger enten dette er
på spedbarn eller andre, bør forbys. Det er ingen mening at furbrukeren
skal, uten egentlig å vite det, få i seg slike stoffer. Ved forespørsel,
og ellers, vil vi på det sterkeste anbefale at produkter som inneholder
denne type tilsetningsstoff absolutt ikke kjøpes. Et must må være at
produkter som inneholder Aspartam ikke gis til barn. Dette tvinger
produsentene til en, for dem, uvanlig etisk tenkemåte og forhåpentligvis
produksjonsforandringer. (De har kanskje egne barn som de ønsker å ta
vare på, og ikke tenke bare på å tjene penger).
E-951
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
MERK:
Dette
er bare en liten andel av de prodoktene som inneholder Aspartam
og
vi anbefaler deg å lese nøye på alle ingredienslister.
Anbefaling:
ikke kjøp de produktene som inneholder Aspartam!
|
Godteri
Bentasil,
for kids, jordbær
Dent,
Grønn (Pastiller)
Ekstra
Tyggegummi, rød
Extra,
tyggegummi, blå
Frisk
eukalytus tabletter
Mio
fruktpastiller
Orbit
Tyggegummi
Sfinx
Konfekt
Stimorol/Sugarfree/Orange
Stimorol,
Wild Cherry
Drikkeprodukter
Classic
Coca Light
Pepsi
Light
Pepsi
Max
Desserter
etc.
Certo
for lett fryse/syltetøy
Lett-is,
Vanilje
|
|
|
Helsekost
etc.
Aprikos
dessert, lavkalori
Aprikos
syltetøy, lavkalori
Appelsin
syltetøy, lavk
Blåbær
syltetøy, lavkalori
Blåbær
syltetøy, lavkalori
Bringebær
syltetøy, lavk.
Confecta
appelsin lavkalori-suppe
Confecta
choco caramell lavkalori-suppe
Confecta
choco mint lavkalori-suppe
Jordbær
syltetøy, lavkalori
Kirsebær
syltetøy, lavkalori
Kvichup
appelsin squash
Kvichup
kons. eple squash
Kvichup
squash, frukt og bær
Kvichup
squash tropisk
Kvichup
saft,tropisk frukt, lett
Options
lavkalori
Options
lavkalori
Options
lavkalori
Choc-A-Mint
Choc-O-Lait
White
Choc
Sviske
dessert, lavkalori
Tyttebær
syltetøy, lavkalori
|
|
|
952
E-952
Cyklaminsyre
Natriumcyklamat
Kalsiumcyklamat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: OBS
* Tillatt i
Norge: Ja
Generell
omtale:
Dette
E-numme (E-952) dekker de tre stoffene Cklaminsyre, Ntriumcyklamat
og Kalsiumklamat. Det er søtningsstoff som gir en søtningseffekt ca. 30
ganger større enn sukker, og gir (til glede for mange) ingen kalorier. Er
tillatt brukt i Norge og EU-landene.
Helsemessig
informasjon:
Som
søtningsmiddel ble det i '69 i store deler av verden forbud mot Cyklamat
som søtningsmiddel. Dette var begrunnet i dyreforsøk (rotter) som ga en
sterk mistanke om at dette stoffet var kreftfremkallende. I Norge har
stoffet siden blitt tillatt for anvendelse i diabetiker produkter.
(Begrunnelse: mennesker med diabetes skal få noe søtt). Mange undersøkelser
har vært foretatt etter '69 uten at den tidligere mistanken har blitt
bekreftet og for den saks skyld heller ikke avkreftet. Uansett så har
FAO/WHOs og EUs såkalte ekspertkommite fritatt stoffet fra å være
helseskadelig og godkjendt dette for bruk.
ADI
= 0-11 mg. pr. kg. kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Ingen
spesielle, men se E-951.
E-952
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
"Helsekost"
etc.
Kvichup
konsentrert appelsin squash
Kvichup
konsentrert eple squash
Kvichup
konsentrert squash, frukt
og bær
Kvichup
konsentrert squash tropiske
frukter
Kvichup
konsentrert saft, tropiske
frukter, lett
Natrina,
søtt uten sukker
|
|
|
|
953
E-953
Isomalt
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Isomalt
er en sukkeralkohol og har tilsvarende effekter som Sorbitil E-420 som
bl.a. brukes i enkelte godterislag fordi det ikke er like skadelig for
tennene som sukker. Søtningseffekten til Isomalt er ca. halvparten av
sukker, men inneholder likt antall kalorier. Er tillatt brukt i Norge og
andre europeiske land.
Helsemessig
informasjon:
Isomalt
anbefales ikke brukt av diabetiker. Stoffet bør av alle anvendes med
forsiktighet fordi dette kan ha en avførende effekt, spesielt er dette
merkbart for små barn. I følge beskrivelser har undersøkelser med forsøksdyr
(større doseringer) også vist at stoffet kan føre til nyreskader.
Isomalt nedbrytes i kroppen til bl.a. druesukker og Sorbitol.
ADI
= Ingen begrensning av mg. pr. kg. kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Ingen
spesielle.
E-953
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
954
E-954
Sakkarin
Kalsiumsakkarin
Kaliumsakkarin
Natriumsakkarin
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: OBS
* Tillatt i
Norge: Ja
Generell
omtale:
Sakkarin
omfatter stoffene Kalsiumsakkarin, Kaliumsakkarin og Natriumsakkarin. De
er alle oppført i E-nummer kodenøkkel med under E-954. Disse stoffene
som kommer fra USA på slutten av 1870-årene, fremstilles syntetisk og
benyttes som søtningsmiddel. Sakkarin har en søteevne på ca. 350-400
ganger mer enn sukker og gir ingen kalorier, men har i likhet med Acesulfam
K E-950 en bitter ettersmak. Stoffene er tillatt brukt i både Norge og
andre europeiske land.
Helsemessig
informasjon:
Som
tilsetningsstoff er Sakkarin det stoff som har vært diskutert lengst og
kanskje undersøkt mest. Historien forteller at helt siden slutten av
1800-tallet ble Sakkarin forbudt i Frankrike. I året 1912 ble det av den
daværende amerikanske presidenten lagt ned forbud mot av Sakkarin i både
mat- og leskedrikk produkter.
Som
søtningsmiddel ble det i følge beskrivelser, på 70-tallet
foretatt dyreforsøk (rotter) som påviste at Sakkarin ga blærekreft.
Dette førte til at det ble et forbud mot Sakkarin i matprodukter
både i USA og i Norden. Et sterkt politisk press (siden Sakkarin var det
eneste kunstige søtningsstoff) oppsto med den følge at kongressen i USA
opphevet forbudet og derved tillot bruk av Sakkarin. I Norden kunne man da
heller ikke helt forby dette stoffet.
Etter
dette har mange undersøkelser påvist at Sakkarin er et
kreftfremkallende tilsetningsstoff, og literaturen beskriver at det
i Amerika har gått så langt at det finnes et
kongressvedtak som tilsier en advarselmerking av de produkter som
er tilsatt Sakkarin.
ADI
= 0-2.5 mg. pr. kg. kroppsvekt (Merk: Dette er en midlertidig
verdifastsetting på grunn av at visse undersøkelser
pågår).
ADI
= for brus:
0- 50 mg. pr. kg. vare.
ADI
= for grønnsaker: 0-100 mg. pr. kg.
"
ADI
= for vitamindrikk: 0-120 mg.
pr. kg.
"
ADI
= for fisk:
0-200 mg. pr. kg.
"
ADI
= for sjokolade: 0-500
mg. pr. kg. "
Egne
kommentarer:
Nok
en gang må det fremmes mening om at alle tilsetningsstoffer som
gir den minste mistanke om helseskaldelige virkninger skal forbys.
Det er ingen mening at vi som forbrukere skal finne oss i at slike stoffer
er på markedet, og at vi uønsket skal få i oss disse via
ulike produktertyper som vi tross alt også betaler dyrt nok for.
Ved
forespørsel, og ellers, må det på det sterkeste anbefales at produkter
som inneholder denne type tilsetningsstoff absolutt ikke kjøpes. Kjøpes
ikke de produkter som inneholder Sakkarin (eller andre
helseskadelige tilsetningsstoffer) tvinges produsentene ganske snart til å
gjennomføre forandringer.
E-954
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
"Helsekost"
etc.
Aquafresk
tannkrem
Denivit,
tannkrem
Fersken
dessert, lavkalori
Fruktcoctail
dessert, lavkalori
Kostpluss
Kvichup
appelsin squash
Kvichup
eple squash
Kvichup
squash, frukt/bær
Kvichup
squash tropisk frukt
Kvichup
saft, tropisk frukt, lett
Multivitaminer
Natrina
(søtt uten sukker)
Pære
dessert, lavkalori
Rembrandt
tannkrem
|
|
|
Godteri
Postmann
Pat, Frukt pastiller
|
|
|
955
E-955
Suklarose
(Kalles
noen ganger for Splenda)
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Ja * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Sukralose
ble forsket frem og patentert i 1976. Sukralose er kjent under merkenavnet
Splenda og er 400800 ganger søtere enn sukrose (sukker). Sukralose
fremstilles av sukrose gjennom en prosess der tre hydrogen-oksygengrupper
erstattes med tre kloratomer. Resultatet er at kroppen ikke kjenner det
igjen som et karbohydrat, og det gir derfor ingen kalorier. Det har en ren
søtsmak og tåler oppvarming i motsetning til de fleste andre kunstige søtstoffer
i dag. Sukralose er tillatt i mer enn 80 land.
Sukralose
ble nylig tillatt i EU og har fått tildelt E-nummeret E-955. I Norge har
myndighetene gitt en midlertidig godkjenning til en håndfull
norske produsenter. Cola Light er etter et par års bruk ikke lenger søtet
med Sukralose. I USA har stoffet vært tillatt siden 1999. I 2008 er
sukralose brukt som ingrediens i Yoplaits Dobbel 0% yoghurt.
Helsemessig
informasjon:
Svenske
forskere at Sukralose kan være kreftfremkallende. Deler av
sukkermolekylene erstattes med kloratomer i en kjemisk prosess,
klororganiske stoffer kan føre til mutasjoner, kreft og skader på
forplantningsorganene.
Egne
kommentarer:
Styr
unna dette søtningsmiddelet.
E-955
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
Har
per dato ikke foretatt noen
undersøkelse vedr. dette søtstoffet.
|
|
|
|
957
E-957
Thaumantin
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Dette
er en type søtningsmiddel som har en mye større søtningsgrad enn både
sukker og alle andre søtstoffer som eksempelvis Sakkarin. Det regnes å være
ca. 2500 ganger søtere enn sukker, og det utvinnes fra frøene til en
plante som hovedsakelig vokser i de vesafrikanske land. Søtningseffekten
til Thaumantin kan ødelegges ved temperatursvingninger. Det er ikke
tillatt brukt i Norge, men brukes en del i utlandet bl.a. i sukkerfrie
godterier.
Helsemessig
informasjon:
Ingen
kjente skadevirkninger. ADI= Ingen oppgitt verdi.
Egne
kommentarer:
Ingen
spesielle.
E-957
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
959
E-959
Neohesperidin
DC
(dihydrochalkoner)
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Dette
er en type søtningsmiddel som er laget av "flavonider" (flavon
= en gruppe fargestoff) som er bestanddeler i sitrusfruktenes gule
fargestoff. Dette søtningsmiddel er ikke tillatt brukt i Norge, men
brukes en del i andre europeiske land hvor det er lovlig i bl.a. alle
typer av dessertprodukter, godteri, iskrem og de fleste typer av
lett-produkter.
Helsemessig
informasjon:
I
følge tilgjengelig informasjon har E-959 ingen kjente skadevirkninger.
ADI= Ingen oppgitt verdi av mg. pr. kg. kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Ingen
spesielle.
E-959
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
965
|
E-965
Maltitol
Maltitolsirup
|
|
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Søtningsstoffet
maltitol/maltitolsirup betegnes også som hydrogenert glukosesirup, og
fremstilles ved en kjemisk behandling av stivelse. Maltitol er et stoff
som nedbrytes som Isomalt E-953, til druesukker i kroppen. Benyttes som søtningsmiddel
og er tillatt både i Norge og andre europeiske land.
Helsemessig
informasjon:
Det
er ikke observert helsemessig problemer ved bruk av dette stoffet som
egentlig kan minne litt om Sorbitol. (se E-420). Stoffet gir like mange
kalorier som vanlig sukker og egner seg derfor ikke i "slanke-produkter".
Det er heller ikke egnet til diabetikere.
Ved
inntak av mer enn 20 gr. på en gang gir stoffet diare. Dette har medført
at stoffet bare er tillatt i de næringsmidler som inntas i små mengder.
Se også beskrivelse under Isomalt
E-953.
ADI = Ingen begrensning pr. kg. kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Ingen
spesielle annet enn at man bør se på det som er beskrevet under
helsemessig informasjon.
E-965
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
Matvarer
Sjokella
Drikkeprodukter
URGE
Desserter
etc.
Cre'me
Jubileum-is
Kokosboller
Marmormåne
Mini
Guffi's
Moltekrem
Myggen-is
Sjokoladeboller
"Helsekost"
etc.
CALI
MAX kalktabeletter
Gerimax
Vitaminer
Repsils
halstabletter
Repsils,
honning/sitron
|
|
|
Godteri
Baltazar
Godte-mix
Bamse
Mums
BUGG
tyggegummi, bringebær
Cadbury's
Caramel sjokolade
Cadbury's
Picnic sjokolade
Choco
Banana
Dennis
(Frukt pastiller)
Dinosaur
(Drops)
Dinosaur
Candy-Knochen
Engelsk
Konfekt (bassett's)
Fazermint
Frutti
(frukt drops)
Frutti
Cars
Godt
& Blandet
Gotte-pose,
familie
Happy
Cola
Haribo
Perler (Drops)
Hobby,
sjokolade
Honning
kamfer
IFA
lakris pastiller
Juicy
Fruit, tyggegummi
Julepose
Juleskum
m/vaniljesmak
Karamellinser,
SWING
Lakrits
Lakris
båter
m
- Sjokolade peanøtter
Marianne
mintkaramell
Marsipan-gris.
Nidar
Menthol
(tygge pastiller)
Mentos
fruktdrops
Mio
fruktpastiller
Moam,
soft-jordbær
Non
Stop Sjoko-drops
Orbit
Tyggegummi Pastirol, Salmiak-drops
PEZ,
drops
Pingvin-stang,
mint.
Ring
Pop, m/jordbærsm.
Ruff,
dropskuler frukts.
Salmiakk,
salt kringler
Seigmann,
Laban, org.
Sjokolade-bananer
Smurf,
salt-lakrits-drops)
Smørbukk
karameller m/sjokol.
Sonic
(The Hedgehog)
Stimorol,
Sugar Free
Stimorol,
Sugar-Free Orange
Stimorol,
Wild Cherry
Toffifee
Tom
& Jerry bl.pose
Tutti-Frutti
- Fruktgummi
Tutti-frutti
fruktpastiller
Tyrkisk
peber (HoT 'N' Chili)
Tysenfryd
Frukt - drops
V6,
tyggegummi
Vicks
Blue halstabletter
Vicks
Halstabl. Solbæ
Vicks
Fresh Lakrits halstabl.
Vingummi
Cola
Wine
Gum, Bassett's
|
|
|
966
E-966
Laktitol
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Nei
Generell
omtale:
Stoffet
Laktitol fremstilles av Laktose. Det har omtrent halvparten av sukkerets søteevne
og er av den grunn lite brukt som søtningsmiddel. Laktitol er ikke
tillatt brukt i Norge, men det er godkjent for bruk bl.a. i
"sukkerfrie" produkter i EU-landene.
Helsemessig
informasjon:
Laktitol
har omtrens tilsvarende "virkning" som Isomalt. Se derfor
informasjonen under
E-953.
ADI= Ikke oppgitt verdi.
Egne
kommentarer:
Se
E-953.
E-966
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
Matvarer
Bearnaise
Saus, Mills
|
|
|
|
967
|
E-967
Xylitol
|
|
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Stoffet
Xylitol finnes naturlig i både frukter og grønnsaker. Fremstilles ved en
kjemisk behandling av xylose (tresukker). Det har omtrent tilsvarende søtningsverdi
som sukker, og inneholder også like mange kalorier. Er tillatt i Norge og
EU-landene.
Helsemessig
informasjon:
Xylitol
er giftig hvis det inntas i (tilføres kroppen direkte) store doseringer,
og i en slik sammenheng er det i utlandet registrert dødsfall. Det er ifølge
beskrivelser ikke observert helsemessig problemer ved bruk av
"normale" mengder Xylitol. Egner seg ikke som sukkererstatning
for diabetikere. Xylitol har samme avførende effekt som Sorbitol E-420.
ADI
= Ingen fastsatt begrensning pr. kg. kroppsvekt. (Dette til tross for
virkningen ved store doseringer).
Egne
kommentarer:
Ingen
spesielle, men man kan undre seg ganske mye hvordan ekspertene fastsetter
ADI.
E-967
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
Godteri
Ekstra
Tyggegummi, rød
Orbit
Tyggegummi, Wrigley's
Stimorol,
Sugar Free
Stimorol,
Sugar-Free Orange
Stimorol,
Wild Cherry
V6,
tyggegummi
XyliFresh
Tyggegummi
|
|
|
|
999
E-999
Quilaia-ekstrakt
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Ja * Tillatt i Norge: Nei
Generell
omtale:
Quilaia-ekstrakt
er et stoff som fremstilles av tørket innerbark på et tre som tilhører
rosefamilien. Quilaia-treet finnes i land som Peru og Kina, og barken på
treet inneholder et stoff som kalles saponin. Saponin er et skummende såpestoff
og benyttes i de nevnte land som vaskemiddel. I næringsmiddelsammenheng
brukes quilaia-ekstrakten som et middel for å øke skumdannelsen bl.a. i
ulike leskedrikker. Dette stoffet som egentlig er definert som et
skumdannende middel og ikke tilhører noen bestemt E-nummer gruppe, er
ikke tillatt brukt i Norge, Sverige og Danmark. Tillatt brukt i andre EU
tilhørende land, og vil etter EUs nye regelverk bli tillatt brukt i alle
EU og EØS-land i ikke alkoholholdige drikker.
Helsemessig
informasjon:
Det
er i følge tilgjengelig informasjon foretatt lite forskningsarbeid
relatert mot de forskjellige varianter av quilaia-ekstrakter, og det er
ikke vurdert eller fastsatt ADI-verdier. Likevel fremkommer signaler på
at quilaia-ekstrakter kan være skadelig for mage og tarmsystemet.
Egne
kommentarer:
Man
kan undres hvordan ekspertene vurderer og tillater bruk av
tilsetningsstoffer.
E-999
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
|
|