EnummerGuide.no

 

- Vit hva du spiser

NorwegianOffshoreWind

 

AiAlgorithmTools

Hjem

Kontakt

Linker

Hva heter tilsetningsstoffene? E-100 - E-1520 Skadevirkninger Hvem får mest? Mye godt uten E
Glutenfri

Økologisk

Barnemat

E-nummer bok

Smaksforsterkere

 

E-620  -  E-640

 

 

Hva er Smaksforsterkere ?

Smak- eller det som noen ganger også omtales som aromaforsterkende tilsetningsstoffer, har i liten grad egen smak av betydning, men har den evne at de fremhever produktenes smak/aroma.

Enkelte smaksforsterkende tilsetningsstoffer inneholder Glutamat, og dette stoffet (glutamat) kan hos mange forårsake både varmefølelse og sterk hodepine. Reaksjonene er som regel ikke langvarige, men ubehagelige nok for dem dette gjelder. Smaksforsterkere er tilsetningsstoff som er mye brukt, men ikke alltid merket på produkt emballasjen.

 

 

Smaksforsterkere                             E-620 - E-642


 

 

 

Andre tilsetningsstoff:

 

 

Dersom et tilsetningsstoff beskrives i det etterfølgende oppsett med Obs under kolonne "Skadelig", betyr dette at de personer som er plaget av spesielle sykdommer som eksempelvis Astma, Allergi, Mage- og Tarm, Urinsyregikt osv., eller er disponert for slike (eks. gjennom arveanlegg), bør være meget oppmerksomme, og helst unngå den aktuelle type tilsetningsstoff.

Alle tilsetningsstoff som beskrives med Ja under kolonne "Skadelig", bør unngås av alle.

 

 

Hvilke av tilsetningsstoffene...?

 

Dette tilsetningsstoffet har, eller kan ha animalsk innhold

Har eller kan ha animalsk innhold

Er eller kan være allergifremkallende

Er eller kan være allergifremkallende

Kan påvirke celler og gener

Kan påvirke celler og gener

Kan gi fosterskader

Kan gi fosterskader

Kan være gen modifisert

Kan være gen modifisert

Kan påvirke hyperaktivitet

Kan påvirke hyperaktivitet

Er eller kan være kreftfremkallende

Er eller kan være kreftfremkallende

Kan påvirke lever og nyrer

Kan påvirke lever og nyrer

Kan påvirke mage- og tarm

Kan påvirke mage- og tarm

 

(Se de enkelte tilsetningsstoffer)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Smaksforsterkere

 

E-620 - E-640

Smaksforsterkere

 

Her kan du lese om de enkelte Smaksforsterkende midlene

 

(Generell omtale / Helsemessig informasjon / Egne kommentarer)

 

Smaksforsterkere er tilsetningsstoffer som forsterker produktenes smak. Denne type tilsetningsstoffer gir ikke egen smak, men har den evne at de forsterker andre typer tilsetningsstoffer, eks. aromaer.

 

E

nummer

Tilsetningsstoffets navn

Type

Skadelig

?

 

 

Kan være gen modifisert

Er eller kan være kreftfremkallende

Kan gi fosterskader

Er eller kan være allergifremkallende

E-620

Glutaminsyre

Smaks-

forsterker

 

 

Obs

 

 

 

 

Kan være gen modifisert

Er eller kan være kreftfremkallende

Kan gi fosterskader

Er eller kan være allergifremkallende

E-621

Natriumglutamat

(MSG - momosodiumglutamat)

Smaks-

forsterker

 

 

Obs

 

 

 

 

Kan være gen modifisert

Er eller kan være kreftfremkallende

Kan gi fosterskader

Er eller kan være allergifremkallende

E-622

Kaliumglutamat

Smaks-

forsterker

 

 

Obs

 

 

 

 

Kan være gen modifisert

Er eller kan være kreftfremkallende

Kan gi fosterskader

Er eller kan være allergifremkallende

E-623

Kalsiumglutamat

Smaks-

forsterker

 

 

Obs

 

 

 

 

Kan være gen modifisert

Er eller kan være kreftfremkallende

Kan gi fosterskader

Er eller kan være allergifremkallende

E-624

Monoammoniumglutamat

Smaks-

forsterker

 

 

Obs

 

 

 

 

Kan være gen modifisert

Er eller kan være kreftfremkallende

Kan gi fosterskader

Er eller kan være allergifremkallende

E-625

Magnesiumdiglutamat

Smaks-

forsterker

 

 

Obs

 

 

 

 

Dette tilsetningsstoffet har, eller kan ha animalsk innhold

Kan påvirke lever og nyrer

Er eller kan være allergifremkallende

E-626

Guanylsyre

Smaks-

forsterker

 

 

Ja

 

 

 

 

Dette tilsetningsstoffet har, eller kan ha animalsk innhold

Kan påvirke lever og nyrer

Er eller kan være allergifremkallende

E-627

Dinatriumguanylat

Smaks-

forsterker

 

 

Ja

 

 

 

 

Dette tilsetningsstoffet har, eller kan ha animalsk innhold

Kan påvirke lever og nyrer

Er eller kan være allergifremkallende

E-628

Dikaliumguanylat

Smaks-

forsterker

 

 

Ja

 

 

 

 

Dette tilsetningsstoffet har, eller kan ha animalsk innhold

Kan påvirke lever og nyrer

Er eller kan være allergifremkallende

E-629

Kalsiumguanylat

Smaks-

forsterker

 

 

Ja

 

 

 

 

Dette tilsetningsstoffet har, eller kan ha animalsk innhold

Kan påvirke lever og nyrer

Er eller kan være allergifremkallende

E-630

Inosinsyre

Smaks-

forsterker

 

 

Ja

 

 

 

 

Dette tilsetningsstoffet har, eller kan ha animalsk innhold

Kan påvirke lever og nyrer

Er eller kan være allergifremkallende

E-631

Dinatriuminosinat

Smaks-

forsterker

 

 

Ja

 

 

 

 

Dette tilsetningsstoffet har, eller kan ha animalsk innhold

Kan påvirke lever og nyrer

Er eller kan være allergifremkallende

E-632

Dikaliuminosinat

Smaks-

forsterker

 

 

Ja

 

 

 

 

Dette tilsetningsstoffet har, eller kan ha animalsk innhold

Kan påvirke lever og nyrer

Er eller kan være allergifremkallende

E-633

Kalsiuminosinat

Smaks-

forsterker

 

 

Ja

 

 

 

 

Dette tilsetningsstoffet har, eller kan ha animalsk innhold

Kan påvirke lever og nyrer

E-634

Kalsium 5'-ribonukleotid

Smaks-

forsterker

 

 

Ja

 

 

 

Dette tilsetningsstoffet har, eller kan ha animalsk innhold

Kan påvirke lever og nyrer

Er eller kan være allergifremkallende

E-635

Dinatrium-5'-ribonu kleotider

Smaks-

forsterker

 

 

Ja

 

 

 

 

Er eller kan være kreftfremkallende

Kan påvirke celler og gener

E-636

Maltol

Smaks-

forsterker

 

Ja

 

 

 

Kan påvirke celler og gener

E-637

Etylmaltol

Smaks-

forsterker

Ja

 

 

Dette tilsetningsstoffet har, eller kan ha animalsk innhold

E-640

Glysin og natriumglysinat

Smaks-

forsterker

Obs!

 


 

 

Beskrivelse av Smaksforsterkere

Beskrivelse av Smaksforsterkere

(Generell omtale / Helsemessig informasjon / Egne kommentarer)

 

E-620 - E-640

 

Smaksforsterkere

(Ref. E-nummer kodenøkkel)


 

 

 

 

620

E-620

Glutaminsyre

 

Smaksforterker

Kan stoffet ha helseskadelige virkninger: OBS * Tillatt i Norge: Ja

 

Generell omtale

Glutaminsyre er beskrevet som en aminosyre (protein - eggehvitestoff er bygd opp av mindre enheter aminonsyrer), og finnes så og si i alle grønnsaker. Ble opprinnelig fremstilt av sjøtang, men fremstilles nå av hvete, soya eller spesielle former for bakterier. Saltene defineres som glutamater og fremstilles av syren. Glutaminsyre som selv ikke har særlig smak, benyttes som smaksforsterker av andre smaker i en rekke næringsmidler. Tillatt brukt i Norge og de fleste andre europeiske land

 

Helsemessig informasjon

Glutaminsyre er et tilsetningsstoff som i følge tilgjengelige beskrivelser, har vært gjenstand for mye forskningsarbeid, men vedrørende dette som så mange andre typer tilsetningsstoff, finnes meget varierte resultater. Dette har ført til en usikkerhet omkring stoffet, som man bør respektere.

Mange har sikker både hørt og erfart det som kalles for "Chinese restaurant syndrome" Dette kommer av Glutamat som mange ganger benyttes i "china-mat" gir enkelte følsomme mennesker, ved for store inntak, en sterk varmefølelse i ansiktet og noen ganger hodepine.

Dette er ufarlig men ubehagelig. Glutaminsyre er forbudt benyttet i barnemat etter at diverse forsøk har antydet at nyfødte unger av forsøksdyr (0-12-uker) har fått hjerneskader ved store inntak av stoffet. (se også E-951 Aspartam). Det finnes beskrivelser som inneholder informasjon om at glutaminsyre kan forårsake både fødselsskader og i tillegg være kreftfremkallende. I tillegg sier beskrivelsene at glutamatene kan skade forplantningsevnen og påvirke sentralnervesystemet hos forsøksdyr. Det foreligger bl.a. av den grunn anbefalinger om at både gravide og små barn bør unngå produkter som inneholder glutamat. ADI = 0-120 mg. pr. kg. kroppsvekt.

 

Egne kommentarer

Hva i all verden skal vi med tilsetningsstoffer som i forsøk etc. viser symptomer på skadelige virkninger? Man bør stille meget kritiske spørsmål til både myndighetenes godkjenning og produsentenes anvendelse av slike tilsetningsstoffer. Ved forespørsel vil det anbefales at produkter som inneholder mistenkelige stoffer, uansett grad og type, ikke bør kjøpes. Dette kan tvinge produsenter til en annen tenkemåte hvis de fortsatt ønsker å selge sine produkter.

 

E-620 er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:

Produkttype

Produkttype

Matvarer

Biff Stroganof (a-la-carte)

Chop Suey (a-la-carte)

Kalkun-nuggets

Kaviar

Lodderogn, Bjelland

Matvarer

Kaviar, Sort, Limfjord

Lasagne a-la-carte

Meksikansk gryterett, Toro

Ostesnitzel, Flatland

Rose'peppersaus


 

 

621

E-621

Natriumglutamat

(MSG - momosodiumglutamat)

 

Smaksforterker

Kan stoffet ha helseskadelige virkninger: OBS * Tillatt i Norge: Ja

 

Generell omtale

Natriumglutamat er salt av Glutaminsyre og en av de tilatte smaksforsterkere som benyttes mye i produksjon av nesten alle typer produkter. Selv om dette stoffet ikke er krydder, kjenner mange det som MGS eller "det tredje krydder". Natriumglutamat er som Glutaminsyre E-620 uten særlig egen smak, men forsterker alle andre tilstedeværende smaker. Spesielt gjelder dette i kjøtt og fiskemat hvor stoffet fremhever smaken på en slik måte at selv produkter som egentlig er det man kan kalle for smakløse, får "en smak av kjøtt". Eksempelvis masseprodusert ferdigmat. Natriumglutamat er tillatt brukt i Norge Det er også tillatt brukt i andre europeiske land.

 

Helsemessig informasjon

I likhet med Glutaminsyre er det vedrørende Natriumglutamat i følge tilgjengelige beskrivelser foretatt en god del forskningsarbeid, og resultatene er tilsvarende. Se derfor beskrivelsen under E-620. ADI = Se E-620

 

Egne kommentarer

Se E-620.

 

E-621 er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:

Produkttype

Produkttype

Matvarer

Bearnaise Saus

Dressing, Cresille, Kraft

Grillkrydd

Hold-It Omlette

Knorr Mix

Mexikansk gryte

Knorr Mix, gryte

Knorr Mix, italiensk bolognese

Marinert Barbecue Kylling

Marinert kylling

Marinert Provence Kylling, Prior

Pizza Mexicana, Stabburet

Godteri

Sprø luringer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

                                        

622

E-622

Kaliumglutamat

 

Smaksforterker

Kan stoffet ha helseskadelige virkninger: OBS * Tillatt i Norge: Ja

 

Generell omtale

Kaliumglutamat er salt av Glutaminsyre. Tillatt brukt i Norge og EU-land. Se beskrivelse under Glutaminsyre E-620 og Natriumglutamat E-621.

 

Helsemessig informasjon

Se E-620 og E-621. ADI = Se E-620.

 

Egne kommentarer

Se E-620 og E-621

 

E-622 er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:

Produkttype

Produkttype

Ingen registrerte


 

 

 

 

 

 

623

E-632

Kalsiumglutamat

 

Smaksforterker

Kan stoffet ha helseskadelige virkninger: OBS * Tillatt i Norge: Ja

 

Generell omtale

Kalsiumglutamat er salt av glutaminsyre. Tillatt brukt i Norge og EU-land. Se også her beskrivelsen under glutaminsyre E-620 og natriumglutamat E-621.

 

Helsemessig informasjon:

Se beskrivelse under glutaminsyre E-620 og natriumglutamat E-621. ADI = Se E-620.

 

Egne kommentarer

Se beskrivelse under E-620 og E-621.

 

E-623 er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:

Produkttype

Produkttype

Ingen registrerte


 

 

624

E-624

Monoammoniumglutamat

 

Smaksforterker

Kan stoffet ha helseskadelige virkninger: OBS * Tillatt i Norge: Nei

 

Generell omtale

Monoammoniumglutamat er ammoniumsalt av Glutaminsyre. Dette tilsetningsstoffet er ikke tillatt brukt i Norge, men i andre europeiske land, og er tatt med for at du skal få en best mulig oversikt av hele gruppem. Se forøvrig beskrivelse under Glutaminsyre E-620 og Natriumglutamat E-621.

 

Helsemessig informasjon

Se E-620 og E-621. I tillegg til nevnte beskrivelser er det viktig å påpeke at alle typer ammoniakkforbindelser kan hvis de forekommer i store doseringer, være skadelig for nervesystemet. ADI = Se E-620

 

Egne kommentarer:

Se E-620 og E-621.

 

E-624 er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:

Produkttype

Produkttype

Ingen registrerte


 

 

 

 

625

E-625

Magnesiumdiglutamat

 

Smaksforterker

Kan stoffet ha helseskadelige virkninger: OBS * Tillatt i Norge: Nei

 

Generell omtale

Magnesiumdiglutamat er det som kalles en kjemisk forbindelse mellom Magnesium og Glutaminsyre. Dette tilsetningsstoffet er som Monoammoniumglutamat ikke tillatt brukt i Norge. Stoffet er tillatt i andre europeiske land til bruk som tilsetningsstoff i matprodukter, og også dette er tatt med for at du skal få en best mulig oversikt. Se forøvrig beskrivelse under Glutaminsyre E-620 og Natriumglutamat E-621

 

Helsemessig informasjon

Se beskrivelse under Glutaminsyre E-620 og Natriumglutamat E-621. I tillegg til nevnte beskrivelser er det viktig å påpeke at alle typer ammoniakkforbindelser kan hvis de forekommer i store doseringer, være skadelig for nervesystemet. ADI = Se E-620

 

Egne kommentarer

Se E-620 og E-621

 

E-625 er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:

Produkttype

Produkttype

Ingen registrerte


 

 

626

E-626

Fumarsyre

 

Smaksforterker

Kan stoffet ha helseskadelige virkninger: Ja * Tillatt i Norge: Nei

 

Generell omtale

Guanylsyre er et tilsetningsstoff som forekommer naturlig i eksempelvis kjøtt. Har tidligere vært vanlig å utvinne dette fra sardiner, men fremstilles som så mange andre tilsetnings-stoffer alt mer syntetisk. Guannylsyrens salter betegnes med guanylater og av disse er Dnatriumguanylat E-627 det eneste som er tillatt brukt i Norge, og det som ellers er mest brukt. Den reelle smaksforsterkningen på disse stoffene er mange ganger bedre enn de tidligere omtalte glutamatene.Dette er tillatt brukt i EU-landene som tilsetningsstoff i matprodukter.

 

Helsemessig informasjon

Guanyksyre og guanylatene har, med referanse til tilgjengelige beskrivelser, i likhet med glutamatene vært gjenstand for en god del  forskningsarbeid. Av de beskrivelser som finnes fremkommer det at disse stoffene nedbrytes i kroppen til urinsyre. Dette betyr at mennesker med nyre- og giktlidelser i størst mulig grad bør unngå produkter som inneholder disse tilsetningsstoffene. Personer som er plaget av giktlidelser og som har blitt tilrådd å unngå produkter som inneholder puriner (eller gjennomfører en purinfattig diett), bør være spesielt oppmerksomme. (Puriner = et kjemisk urinsyrelignende stoff). Stoffet kan i tillegg gi allergi- og astmatiske reaksjoner. ADI = Ingen oppgitt verdi av mg. pr. kg. kroppsvekt.

 

Egne kommentarer

Unngå for all del produkter som inneholder denne type tilsetningsstoffer.

 

E-626 er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:

Produkttype

Produkttype

Ingen registrerte


 

 

627

E-627

Dinatriumguanylat

 

Smaksforterker

Kan stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Nei

 

Generell omtale

Dinatriumguanylat er salt av Ganylsyre E-626, og det av guanylatene som er tillatt brukt i Norge. Ellers tillatt i andre europeiske land tilsvarende E-626. Dinatriumguanylat anvendes stadig mer til fordel for Glutamat E-621. Se ellers beskrivelse under E-626.

 

Helsemessig informasjon

Se E-626. ADI = Ingen begrensning av mg. pr. kg. kroppsvekt ifg. FAO/WHO.

 

Egne kommentarer

Se E-626.

 

E-627 er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:

Produkttype

Produkttype

Ingen registrerte


 

 

628

E-628

Dikaliumguanylat

 

Smaksforterker

Kan stoffet ha helseskadelige virkninger: Ja * Tillatt i Norge: Nei

 

Generell omtale

Dikaliumguanylat er salt av Guanylsyre E-626. Er ikke tillatt brukt i Norge. Ellers tillatt i andre europeiske land som E-626.

 

Helsemessig informasjon

Se E-626. ADI = Ingen oppgitt verdi av mg. pr. kg. kroppsvekt.

 

Egne kommentarer

Se E-626.

 

E-628 er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:

Produkttype

Produkttype

Ingen registrerte


 

 

629

E-629

Kalsiumguanylat

 

Smaksforterker

Kan stoffet ha helseskadelige virkninger: Ja * Tillatt i Norge: Nei

 

Generell omtale

Kalsiumguanylat er salt av Guanylsyre E-626. Er ikke tillatt brukt i Norge. Ellers tillatt i andre europeiske land. Se beskrivelse under E-626

 

Helsemessig informasjon

Se E-626. ADI = Ingen oppgitt verdi av mg. pr. kg. kroppsvekt.

 

Egne kommentarer

Se E-626.

 

E-629 er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:

Produkttype

Produkttype

Ingen registrerte


 

 

630

E-630

Inosinsyre

 

Smaksforterker

Kan stoffet ha helseskadelige virkninger: OBS * Tillatt i Norge: Ja

 

Generell omtale

Inosinsyre er et utbredt stoff i planteriket, og som eksempel kan nevnes at det er naturlig forekommende i muskelvev utvunnet fra kjøttavfall. Inosinsyre fungerer og anvendes som et effektivt og smaksforsterkende stoff. Saltene fra syren heter inosinater. Er tillatt brukt i Norge og de fleste andre europeiske land. Se også under E-626

 

Helsemessig informasjon

Dette tilsetningsstoffet er på linje med E-626 ikke tilrådelig for personer som lider av urinsyregikt og har fått beskjed av lege å unngå puriner. Se derfor beskrivelse under E-626. ADI = Ingen begrensning pr. kg. kroppsvekt.

 

Egne kommentarer

Se E-626.

 

E-630 er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:

Produkttype

Produkttype

Matvarer

Meksikansk gryterett, Toro


 

 

631

E-631

Dinatriuminosinat

 

Smaksforterker

Kan stoffet ha helseskadelige virkninger: OBS * Tillatt i Norge: Ja

 

Generell omtale

Dinatriuminosinat er salt av Iosinsyre E-630. brukes ofte sammen med E-621 og E-627. Er tillatt brukt i Norge og andre europeiske land. Se beskrivelse under E-626 og E-630.

 

Helsemessig informasjon

Se beskrivelse under E-626. ADI = Se beskrivelse under E-626.

 

Egne kommentarer

Se E-626.

 

E-631 er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:

Produkttype

Produkttype

Ingen registrerte


 

 

632

E-632

Dikaliuminosinat

 

Smaksforterker

Kan stoffet ha helseskadelige virkninger: OBS * Tillatt i Norge: Nei

 

Generell omtale

Dikaliuminosinat er salt av Inosinsyre E-630. Er ikke tillatt brukt i Norge, men i andre europeiske land. Se beskrivelse under E-626 og E-630.

 

Helsemessig informasjon

Se E-626. ADI = Se beskrivelse under E-626.

 

Egne kommentarer

Se E-626.

 

E-632 er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:

Produkttype

Produkttype

Ingen registrerte


 

 

633

E-633

Kalsiuminosinat

 

Smaksforterker

Kan stoffet ha helseskadelige virkninger: OBS * Tillatt i Norge: Nei

 

Generell omtale

Kalsiuminosinat er salt av Inosinsyre E-630. Er ikke tillatt brukt i Norge, men i andre europeiske land. Se beskrivelse under E-626 og E-630.

 

Helsemessig informasjon

Se E-626. ADI = Se beskrivelse under E-626.

 

Egne kommentarer

Se E-626.

 

E-633 er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:

Produkttype

Produkttype

Ingen registrerte


 

 

634

E-634

Kalsium 5'-ribonukleotid

 

Smaksforterker

Kan stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Nei

 

Generell omtale

Kalsium 5'-ribonukleotid er et stoff som finnes naturlig i levende celler. Stoffet er en blanding av E-629 og E-633. Det er ikke tillatt brukt i Norge, men i andre europeiske land, og brukes der som tilsetningsstoff i de fleste matprodukter.

 

Helsemessig informasjon

Se E-626. ADI = Se E-626

 

Egne kommentarer

Se E-626.

 

E-634 er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:

Produkttype

Produkttype

Ingen registrerte


 

 

635

E-635

Dinatrium-5'-ribonukleotider

 

Smaksforterker

Kan stoffet ha helseskadelige virkninger: OBS * Tillatt i Norge: Ja

 

Generell omtale

Dinatrium-5'-ribonukleotider er et tilsetningsstoff fremstillt med en kombinasjon (blanding) avDdinatriumguanylat E-627 og Dinatriuminosinat E-631. Se beskrivelse under E-626. Er tillatt brukt i Norge, i bl.a. snacks. Er også tillatt brukt i EU-land.

 

Helsemessig informasjon

Se beskrivelse under E-626. ADI = Ingen oppgitt verdi av mg. pr. kg. kroppsvekt.

Egne kommentarer

Se E-626.

 

E-635 er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:

Produkttype

Produkttype

Ingen registrerte


 

 

636

E-636

Maltol

 

Smaksforterker

Kan stoffet ha helseskadelige virkninger: OBS * Tillatt i Norge: Ja

 

Generell omtale

Maltol fremstilles av maltose, som er maltsukker, og benyttes som et søt-smakfremhevende tilsetningsstoff. I produkter hvor det tilsetts Maltol kan sukkermengden reduseres betraktelig uten å redusere søtsmaken. Maltol er også definert som et aromastoff og er av mange innen bakeri industrien brukt som tilsetning i bakervarer for å fremheve en (kanskje) manglende "lukt av nytt". Er tillatt brukt i Norge, men er ikke godkjendt av EU.  Maltol er pr. dato ikke godkjent av EUs-ekspertkomite'.

 

Helsemessig informasjon

Nyere forskningsresultater viser ifølge beskrivelser at Maltol kan gi genskader hos bakterier, og derved også mulig være skadelig for arveanleggene.  ADI = 0-1 mg. pr. kg. kroppsvekt. 

 

Egne kommentarer

Du bør unngå kjøp av produkter som inneholder denne type tilsetningsstoff.

 

E-636 er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:

Produkttype

Produkttype

"Helsekost" etc.

Repsils halstabletter, Minde

 


 

 

637

E-637

Etylmaltol

 

Smaksforterker

Kan stoffet ha helseskadelige virkninger: Ja * Tillatt i Norge: Nei

 

Generell omtale

Etylmaltol fremstilles av Maltol E-636. Dette er et tilsetningsstoff som ikke er tillatt brukt hverken i Norge eller EU-land. Brukes likevel i tyggegummi som produseres i, og evt. importeres til Storbritania. Nye EU-regler vil antagelig i løpet av '96 stoppe dette forholdet.

 

Helsemessig informasjon

Se beskrivelsen under E-636. ADI = Ingen oppgitt verdi av mg. pr. kg. kroppsvekt. 

 

Egne kommentarer

Kjøp ikke produkter som inneholder denne type tilsetningsstoff.

 

E-637 er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:

Produkttype

Produkttype

Ingen registrerte


 

 

640

E-640

Glysin og natriumglysinat

 

Smaksforterker

Kan stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Ja

 

Generell omtale

Glysin er det som kalles for aminosyre og er en viktig bestanddel i proteiner. Finnes i kjøttets bindevev. Saltene som heter glysinat er oppført i SNT E-nummer kodenøkkel med samme E-nummer som Glysin, og er derfor beskrevet samlet. Både Glysin og Natriumglysinat er tillatt brukt i Norge hvor det bl.a. brukes i de drikkevarer som er sakkarinsøtet. Sakkarin har som kjent en litt bitter ettersmak og Glysin brukes for å ta vekk, eller minimalisere denne.

 

Helsemessig informasjon

Både Glysin og glysinets salt, Natriumglysinat er et naturlig stoff og regnes av den grunn som ufarlig. ADI = Ingen begrensning av mg. pr. kg. kroppsvekt.

 

Egne kommentarer

Ingen spesielle.

 

E-640 er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:

Produkttype

Produkttype

Ingen registrerte


 

 


Copyright © by author:

Øivind Brekke og Hilde Thorstensen Brekke

All rights reserved.

Personvern