Smaksforsterkere
E-620
- E-640
|
Hva er
Smaksforsterkere ?
Smak-
eller det som noen ganger også omtales som aromaforsterkende
tilsetningsstoffer, har i liten grad egen smak av betydning, men har den evne at
de fremhever produktenes smak/aroma.
Enkelte
smaksforsterkende tilsetningsstoffer inneholder Glutamat, og dette stoffet
(glutamat) kan hos mange forårsake både varmefølelse og sterk hodepine.
Reaksjonene er som regel ikke langvarige, men ubehagelige nok for dem dette
gjelder. Smaksforsterkere er tilsetningsstoff som er mye brukt, men ikke alltid
merket på produkt emballasjen.
|
Dersom
et tilsetningsstoff beskrives i det etterfølgende oppsett med Obs
under kolonne "Skadelig", betyr dette at de personer som er plaget
av spesielle sykdommer som eksempelvis Astma, Allergi, Mage- og Tarm,
Urinsyregikt osv., eller er disponert for slike (eks. gjennom arveanlegg), bør
være meget oppmerksomme, og helst unngå den aktuelle type
tilsetningsstoff.
Alle
tilsetningsstoff som beskrives med Ja under kolonne
"Skadelig", bør unngås av alle.
|
Hvilke
av tilsetningsstoffene...?
|
|
Har
eller kan ha animalsk innhold
|
|
|
Er
eller kan være allergifremkallende
|
|
|
Kan
påvirke celler og gener
|
|
|
Kan
gi fosterskader
|
|
|
Kan
være gen modifisert
|
|
|
Kan
påvirke hyperaktivitet
|
|
|
Er
eller kan være kreftfremkallende
|
|
|
Kan
påvirke lever og nyrer
|
|
|
Kan
påvirke mage- og tarm
|
(Se
de enkelte tilsetningsstoffer)
|
|
Smaksforsterkere
Her
kan du lese om de enkelte Smaksforsterkende midlene
(Generell
omtale / Helsemessig informasjon / Egne kommentarer)
|
Smaksforsterkere er
tilsetningsstoffer som forsterker produktenes smak. Denne type
tilsetningsstoffer gir ikke egen smak, men har den evne at de forsterker
andre typer tilsetningsstoffer, eks. aromaer.
|
|
|
E
nummer |
Tilsetningsstoffets
navn |
Type |
Skadelig
? |
|
|
|
E-636 |
Maltol |
Smaks- forsterker |
Ja
|
|
|
Beskrivelse
av Smaksforsterkere
Beskrivelse
av Smaksforsterkere
(Generell
omtale / Helsemessig informasjon / Egne kommentarer)
E-620
- E-640
Smaksforsterkere
(Ref.
E-nummer kodenøkkel)
620
E-620
Glutaminsyre
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: OBS * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale
Glutaminsyre
er beskrevet som en aminosyre (protein - eggehvitestoff er bygd opp av mindre
enheter aminonsyrer), og finnes så og si i alle grønnsaker. Ble opprinnelig
fremstilt av sjøtang, men fremstilles nå av hvete, soya eller spesielle former
for bakterier. Saltene defineres som glutamater og fremstilles av syren.
Glutaminsyre som selv ikke har særlig smak, benyttes som smaksforsterker av
andre smaker i en rekke næringsmidler. Tillatt brukt i Norge og de fleste andre
europeiske land
Helsemessig
informasjon
Glutaminsyre
er et tilsetningsstoff som i følge tilgjengelige beskrivelser, har vært
gjenstand for mye forskningsarbeid, men vedrørende dette som så mange andre
typer tilsetningsstoff, finnes meget varierte resultater. Dette har ført til en
usikkerhet omkring stoffet, som man bør respektere.
Mange
har sikker både hørt og erfart det som kalles for "Chinese restaurant
syndrome" Dette kommer av Glutamat som mange ganger benyttes i "china-mat"
gir enkelte følsomme mennesker, ved for store inntak, en sterk varmefølelse i
ansiktet og noen ganger hodepine.
Dette
er ufarlig men ubehagelig. Glutaminsyre er forbudt benyttet i barnemat etter at
diverse forsøk har antydet at nyfødte unger av forsøksdyr (0-12-uker) har fått
hjerneskader ved store inntak av stoffet. (se også E-951 Aspartam). Det finnes
beskrivelser som inneholder informasjon om at glutaminsyre kan forårsake både
fødselsskader og i tillegg være kreftfremkallende. I tillegg sier
beskrivelsene at glutamatene kan skade forplantningsevnen og påvirke
sentralnervesystemet hos forsøksdyr. Det foreligger bl.a. av den grunn
anbefalinger om at både gravide og små barn bør unngå produkter som
inneholder glutamat. ADI = 0-120 mg. pr. kg. kroppsvekt.
Egne
kommentarer
Hva
i all verden skal vi med tilsetningsstoffer som i forsøk etc. viser symptomer på
skadelige virkninger? Man bør stille meget kritiske spørsmål til både
myndighetenes godkjenning og produsentenes anvendelse av slike
tilsetningsstoffer. Ved forespørsel vil det anbefales at produkter som
inneholder mistenkelige stoffer, uansett grad og type, ikke bør kjøpes. Dette
kan tvinge produsenter til en annen tenkemåte hvis de fortsatt ønsker å selge
sine produkter.
E-620
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
Matvarer
Biff
Stroganof (a-la-carte)
Chop
Suey (a-la-carte)
Kalkun-nuggets
Kaviar
Lodderogn,
Bjelland
|
|
|
Matvarer
Kaviar,
Sort, Limfjord
Lasagne
a-la-carte
Meksikansk
gryterett, Toro
Ostesnitzel,
Flatland
Rose'peppersaus
|
|
|
621
E-621
Natriumglutamat
(MSG -
momosodiumglutamat)
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: OBS * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale
Natriumglutamat
er salt av Glutaminsyre og en av de tilatte smaksforsterkere som benyttes mye i
produksjon av nesten alle typer produkter. Selv om dette stoffet ikke er
krydder, kjenner mange det som MGS eller "det tredje krydder".
Natriumglutamat er som Glutaminsyre E-620 uten særlig egen smak, men forsterker
alle andre tilstedeværende smaker. Spesielt gjelder dette i kjøtt og fiskemat
hvor stoffet fremhever smaken på en slik måte at selv produkter som egentlig
er det man kan kalle for smakløse, får "en smak av kjøtt".
Eksempelvis masseprodusert ferdigmat. Natriumglutamat er tillatt brukt i Norge
Det er også tillatt brukt i andre europeiske land.
Helsemessig
informasjon
I
likhet med Glutaminsyre er det vedrørende Natriumglutamat i følge
tilgjengelige beskrivelser foretatt en god del forskningsarbeid, og resultatene
er tilsvarende. Se derfor beskrivelsen under E-620. ADI = Se E-620
Egne
kommentarer
Se
E-620.
E-621
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
Matvarer
Bearnaise
Saus
Dressing,
Cresille, Kraft
Grillkrydd
Hold-It
Omlette
Knorr
Mix
Mexikansk
gryte
Knorr
Mix, gryte
Knorr
Mix, italiensk bolognese
Marinert
Barbecue Kylling
Marinert
kylling
Marinert
Provence Kylling, Prior
Pizza
Mexicana, Stabburet
|
|
|
|
622
E-622
Kaliumglutamat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: OBS * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale
Kaliumglutamat
er salt av Glutaminsyre. Tillatt brukt i Norge og EU-land. Se beskrivelse under
Glutaminsyre E-620 og Natriumglutamat E-621.
Helsemessig
informasjon
Se
E-620 og E-621. ADI = Se E-620.
Egne
kommentarer
Se
E-620 og E-621
E-622
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
623
E-632
Kalsiumglutamat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: OBS * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale
Kalsiumglutamat
er salt av glutaminsyre. Tillatt brukt i Norge og EU-land. Se også her
beskrivelsen under glutaminsyre E-620 og natriumglutamat E-621.
Helsemessig
informasjon:
Se
beskrivelse under glutaminsyre E-620 og natriumglutamat E-621. ADI = Se E-620.
Egne
kommentarer
Se
beskrivelse under E-620 og E-621.
E-623
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
624
E-624
Monoammoniumglutamat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: OBS * Tillatt i Norge: Nei
Generell
omtale
Monoammoniumglutamat
er ammoniumsalt av Glutaminsyre. Dette tilsetningsstoffet er ikke tillatt brukt
i Norge, men i andre europeiske land, og er tatt med for at du skal få en best
mulig oversikt av hele gruppem. Se forøvrig beskrivelse under Glutaminsyre
E-620 og Natriumglutamat E-621.
Helsemessig
informasjon
Se
E-620 og E-621. I tillegg til nevnte beskrivelser er det viktig å påpeke at
alle typer ammoniakkforbindelser kan hvis de forekommer i store doseringer, være
skadelig for nervesystemet. ADI = Se E-620
Egne
kommentarer:
Se
E-620 og E-621.
E-624
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
625
E-625
Magnesiumdiglutamat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: OBS * Tillatt i Norge: Nei
Generell
omtale
Magnesiumdiglutamat
er det som kalles en kjemisk forbindelse mellom Magnesium og Glutaminsyre. Dette
tilsetningsstoffet er som Monoammoniumglutamat ikke tillatt brukt i Norge.
Stoffet er tillatt i andre europeiske land til bruk som tilsetningsstoff i
matprodukter, og også dette er tatt med for at du skal få en best mulig
oversikt. Se forøvrig beskrivelse under Glutaminsyre E-620 og Natriumglutamat
E-621
Helsemessig
informasjon
Se
beskrivelse under Glutaminsyre E-620 og Natriumglutamat E-621. I tillegg til
nevnte beskrivelser er det viktig å påpeke at alle typer ammoniakkforbindelser
kan hvis de forekommer i store doseringer, være skadelig for nervesystemet. ADI
= Se E-620
Egne
kommentarer
Se
E-620 og E-621
E-625
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
626
E-626
Fumarsyre
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Ja * Tillatt i Norge: Nei
Generell
omtale
Guanylsyre
er et tilsetningsstoff som forekommer naturlig i eksempelvis kjøtt. Har
tidligere vært vanlig å utvinne dette fra sardiner, men fremstilles som så
mange andre tilsetnings-stoffer alt mer syntetisk. Guannylsyrens salter betegnes
med guanylater og av disse er Dnatriumguanylat E-627 det eneste som er tillatt
brukt i Norge, og det som ellers er mest brukt. Den reelle smaksforsterkningen på
disse stoffene er mange ganger bedre enn de tidligere omtalte glutamatene.Dette
er tillatt brukt i EU-landene som tilsetningsstoff i matprodukter.
Helsemessig
informasjon
Guanyksyre
og guanylatene har, med referanse til tilgjengelige beskrivelser, i likhet med
glutamatene vært gjenstand for en god del forskningsarbeid.
Av de beskrivelser som finnes fremkommer det at disse stoffene nedbrytes i
kroppen til urinsyre. Dette betyr at mennesker med nyre- og giktlidelser i størst
mulig grad bør unngå produkter som inneholder disse tilsetningsstoffene.
Personer som er plaget av giktlidelser og som har blitt tilrådd å unngå
produkter som inneholder puriner (eller gjennomfører en purinfattig diett), bør
være spesielt oppmerksomme. (Puriner = et kjemisk urinsyrelignende stoff).
Stoffet kan i tillegg gi allergi- og astmatiske reaksjoner. ADI = Ingen oppgitt
verdi av mg. pr. kg. kroppsvekt.
Egne
kommentarer
Unngå
for all del produkter som inneholder denne type tilsetningsstoffer.
E-626
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
627
E-627
Dinatriumguanylat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Nei
Generell
omtale
Dinatriumguanylat
er salt av Ganylsyre E-626, og det av guanylatene som er tillatt brukt i Norge.
Ellers tillatt i andre europeiske land tilsvarende E-626. Dinatriumguanylat
anvendes stadig mer til fordel for Glutamat E-621. Se ellers beskrivelse under
E-626.
Helsemessig
informasjon
Se
E-626. ADI = Ingen begrensning av mg. pr. kg. kroppsvekt ifg. FAO/WHO.
Egne
kommentarer
Se
E-626.
E-627
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
628
E-628
Dikaliumguanylat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Ja * Tillatt i Norge: Nei
Generell
omtale
Dikaliumguanylat
er salt av Guanylsyre E-626. Er ikke tillatt brukt i Norge. Ellers tillatt i
andre europeiske land som E-626.
Helsemessig
informasjon
Se
E-626. ADI = Ingen oppgitt verdi av mg. pr. kg. kroppsvekt.
Egne
kommentarer
Se
E-626.
E-628
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
629
E-629
Kalsiumguanylat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Ja * Tillatt i Norge: Nei
Generell
omtale
Kalsiumguanylat
er salt av Guanylsyre E-626. Er ikke tillatt brukt i Norge. Ellers tillatt i
andre europeiske land. Se beskrivelse under E-626
Helsemessig
informasjon
Se
E-626. ADI = Ingen oppgitt verdi av mg. pr. kg. kroppsvekt.
Egne
kommentarer
Se
E-626.
E-629
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
630
E-630
Inosinsyre
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: OBS * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale
Inosinsyre
er et utbredt stoff i planteriket, og som eksempel kan nevnes at det er naturlig
forekommende i muskelvev utvunnet fra kjøttavfall. Inosinsyre fungerer og
anvendes som et effektivt og smaksforsterkende stoff. Saltene fra syren heter
inosinater. Er tillatt brukt i Norge og de fleste andre europeiske land. Se også
under E-626
Helsemessig
informasjon
Dette
tilsetningsstoffet er på linje med E-626 ikke tilrådelig for personer som
lider av urinsyregikt og har fått beskjed av lege å unngå puriner. Se derfor
beskrivelse under E-626. ADI = Ingen begrensning pr. kg. kroppsvekt.
Egne
kommentarer
Se
E-626.
E-630
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
Matvarer
Meksikansk
gryterett, Toro
|
|
|
|
631
E-631
Dinatriuminosinat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: OBS * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale
Dinatriuminosinat
er salt av Iosinsyre E-630. brukes ofte sammen med E-621 og E-627. Er tillatt
brukt i Norge og andre europeiske land. Se beskrivelse under E-626 og E-630.
Helsemessig
informasjon
Se
beskrivelse under E-626. ADI = Se beskrivelse under E-626.
Egne
kommentarer
Se
E-626.
E-631
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
632
E-632
Dikaliuminosinat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: OBS * Tillatt i Norge: Nei
Generell
omtale
Dikaliuminosinat
er salt av Inosinsyre E-630. Er ikke tillatt brukt i Norge, men i andre
europeiske land. Se beskrivelse under E-626 og E-630.
Helsemessig
informasjon
Se
E-626. ADI = Se beskrivelse under E-626.
Egne
kommentarer
Se
E-626.
E-632
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
633
E-633
Kalsiuminosinat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: OBS * Tillatt i Norge: Nei
Generell
omtale
Kalsiuminosinat
er salt av Inosinsyre E-630. Er ikke tillatt brukt i Norge, men i andre
europeiske land. Se beskrivelse under E-626 og E-630.
Helsemessig
informasjon
Se
E-626. ADI = Se beskrivelse under E-626.
Egne
kommentarer
Se
E-626.
E-633
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
634
E-634
Kalsium 5'-ribonukleotid
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Nei
Generell
omtale
Kalsium
5'-ribonukleotid er et stoff som finnes naturlig i levende celler. Stoffet er en
blanding av E-629 og E-633. Det er ikke tillatt brukt i Norge, men i andre
europeiske land, og brukes der som tilsetningsstoff i de fleste matprodukter.
Helsemessig
informasjon
Se
E-626. ADI = Se E-626
Egne
kommentarer
Se
E-626.
E-634
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
635
E-635
Dinatrium-5'-ribonukleotider
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: OBS * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale
Dinatrium-5'-ribonukleotider
er et tilsetningsstoff fremstillt med en kombinasjon (blanding)
avDdinatriumguanylat E-627 og Dinatriuminosinat E-631. Se beskrivelse under
E-626. Er tillatt brukt i Norge, i bl.a. snacks. Er også tillatt brukt i
EU-land.
Helsemessig
informasjon
Se
beskrivelse under E-626. ADI = Ingen oppgitt verdi av mg. pr. kg. kroppsvekt.
Egne
kommentarer
Se
E-626.
E-635
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
636
E-636
Maltol
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: OBS * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale
Maltol
fremstilles av maltose, som er maltsukker, og benyttes som et søt-smakfremhevende
tilsetningsstoff. I produkter hvor det tilsetts Maltol kan sukkermengden
reduseres betraktelig uten å redusere søtsmaken. Maltol er også definert som
et aromastoff og er av mange innen bakeri industrien brukt som tilsetning i
bakervarer for å fremheve en (kanskje) manglende "lukt av nytt". Er
tillatt brukt i Norge, men er ikke godkjendt av EU.
Maltol er pr. dato ikke godkjent av EUs-ekspertkomite'.
Helsemessig
informasjon
Nyere
forskningsresultater viser ifølge beskrivelser at Maltol kan gi genskader hos
bakterier, og derved også mulig være skadelig for arveanleggene. ADI
= 0-1 mg. pr. kg. kroppsvekt.
Egne
kommentarer
Du
bør unngå kjøp av produkter som inneholder denne type tilsetningsstoff.
E-636
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
"Helsekost"
etc.
Repsils
halstabletter, Minde
|
|
|
|
637
E-637
Etylmaltol
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Ja * Tillatt i Norge: Nei
Generell
omtale
Etylmaltol
fremstilles av Maltol E-636. Dette er et tilsetningsstoff som ikke er tillatt
brukt hverken i Norge eller EU-land. Brukes likevel i tyggegummi som produseres
i, og evt. importeres til Storbritania. Nye EU-regler vil antagelig i løpet av
'96 stoppe dette forholdet.
Helsemessig
informasjon
Se
beskrivelsen under E-636. ADI = Ingen oppgitt verdi av mg. pr. kg. kroppsvekt.
Egne
kommentarer
Kjøp
ikke produkter som inneholder denne type tilsetningsstoff.
E-637
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
640
E-640
Glysin og natriumglysinat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale
Glysin
er det som kalles for aminosyre og er en viktig bestanddel i proteiner. Finnes i
kjøttets bindevev. Saltene som heter glysinat er oppført i SNT E-nummer kodenøkkel
med samme E-nummer som Glysin, og er derfor beskrevet samlet. Både Glysin og
Natriumglysinat er tillatt brukt i Norge hvor det bl.a. brukes i de drikkevarer
som er sakkarinsøtet. Sakkarin har som kjent en litt bitter ettersmak og Glysin
brukes for å ta vekk, eller minimalisere denne.
Helsemessig
informasjon
Både
Glysin og glysinets salt, Natriumglysinat er et naturlig stoff og regnes av den
grunn som ufarlig. ADI = Ingen begrensning av mg. pr. kg. kroppsvekt.
Egne
kommentarer
Ingen
spesielle.
E-640
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
|
|