Surhetsregulerende
(De surhetsregulerende
tilsetningsstoffene er ihht. E-nummer kodenøkkelen plassert
i gruppene:)
E-334
- E-385 * E-500
- E-530 * E-574
- E-585
|
Hva er
Surhetsregulerende midler?
Det finnes typer av
tilsetningsstoff som har den effekt at de kan påvirke pH-vedien i et
produkt. Disse kalles suhetsregulerende midler, og anvendes kun for å
frembringe en ønsket produktkvalitet, øke eller senke surhetsgraden, for
derved bl.a. å gjøre disse mer fristende for forbruker.
Surhetsregulerende tilsetningsstoffer kan i tillegg være effektive som
antioksidanter, og de er av denne grunn ofte benyttet i næringsmidler av
ulike slag. De surhetsregulerende
tilsetningsstoffene er med referanse til E-nummer kodenøkkel plassert
i gruppene:
E-334
- E-385 / E-500 - E-530 / E-574 - E-585.
|
Dersom
et tilsetningsstoff beskrives i det etterfølgende oppsett med Obs
under kolonne "Skadelig", betyr dette at de personer som er plaget
av spesielle sykdommer som eksempelvis Astma, Allergi, Mage- og Tarm,
Urinsyregikt osv., eller er disponert for slike (eks. gjennom arveanlegg), bør
være meget oppmerksomme, og helst unngå den aktuelle type
tilsetningsstoff.
Alle
tilsetningsstoff som beskrives med Ja under kolonne
"Skadelig", bør unngås av alle.
|
Hvilke
av de surhetsregulerende...?
|
|
Har
eller kan ha animalsk innhold
|
|
|
Er
eller kan være allergifremkallende
|
|
|
Kan
påvirke celler og gener
|
|
|
Kan
gi fosterskader
|
|
|
Kan
være genmodifisert
|
|
|
Kan
påvirke hyperaktivitet
|
|
|
Er
eller kan være kreftfremkallende
|
|
|
Kan
påvirke lever og nyrer
|
|
|
Kan
påvirke mage- og tarm
|
(Se
de enkelte tilsetningsstoffer)
|
|
Surhetsregulerende
Her kan du lese om de Surhetsregulerende midlene E-334 - E-385
(Generell
omtale / Helsemessig informasjon / Egne kommentarer)
|
E
nummer |
Tilsetningsstoffets
navn |
Type |
Skadelig
? |
|
|
|
E-334 |
Vinsyre |
Surhets-
regulerende |
Obs! |
|
|
|
E-363 |
Ravsyre |
Surhets-
regulerende |
Nei |
|
|
Beskrivelse
Beskrivelse
av Surhetsregulerende midler
(Generell
omtale / Helsemessig informasjon / Egne kommentarer)
E-334
- E-385
(Ref.
E-nummer kodenøkkel)
|
334
E-334
Vinsyre
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Vinsyre
og vinsyresalter som er betegnet med tartrater (salter av vinsyre E-335
til E-337) forekommer naturlig og spesiellt i druer. Vinsyre fremstilles
som et biprodukt av vinproduksjon, men det kan også fremstilles syntetisk
og da med betegnelsen DL.
Vinsyre
anvendes som et surhetsregulerende tilsetningsstoff (øke surhetsgraden),
og har i tillegg en forsterkende effekt på antioksidanter. Er tillatt
brukt i Norge og andre europeiske land.
Helsemessig
informasjon:
Det
er forsket forholdsvis godt på effekten av vinsyre og tartratene, og de
regnes som ufarlig. Likevel må man være oppmerksom på at store
doseringer kan virke avførende og kan i tillegg gi både oppkast og sterk
kvalme. ADI = 0-30 mg. pr. kg. kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Ingen
spesielle.
E-334
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
Matvarer
Ketchup,
vanlig type, Felix
Desserter
etc.
Gelefrukter,
Brynhild
Kokosboller,
Drammens-is
Sjokoladeboller,
Drammens-is
|
|
|
Godterier
Baltazar
Godte-mix
Double
Dip, bruspulver
Tutti-Frutti
- Fruktgummi
Tutti-frutti
fruktpastiller
"Helsekost"
etc.
Repsils
halstabletter, Minde |
|
|
335
E-335a
Mononatriumtartrat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Mononatriumtartrat
og dinatriumtartrat E-335b er begge natriumsalt av vinsyre. I SNT
E-nummer
kodenøkkel er disse oppført med E-335 men er her valgt delt opp i a og
b. Tillatt brukt både i Norge og andre europeiske land. Se beskrivelse
under vinsyre E-334.
Helsemessig
informasjon:
Se
beskrivelse under vinsyre E-334. ADI = 0-30 mg. pr. kg. kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Ingen
spesielle.
E-335a
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
335b
E-335b
Dinatriumtartrat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Dinatriumtartrat
og mononatriumtartrat E-335a er begge natriumsalt av vinsyre. Se derfor
beskrivelse under vinsyre E-334. Er tillatt brukt både i Norge og andre
europeiske land.
Helsemessig
informasjon:
Se
beskrivelse under vinsyre E-334. ADI = 0-30 mg. pr. kg. kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Ingen
spesielle.
E-335b
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
336a
E-336a
Monokaliumtartrat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Monokaliumtartrat
og dikaliumtartrat E-336b er begge kaliumsalt av vinsyre. I SNT
E-nummer
kodenøkkel er disse oppført med E-336 men er her valgt delt opp i a og
b. Tillatt brukt i Norge og andre europeiske land. Se beskrivelse under
vinsyre E-334.
Helsemessig
informasjon:
Se
beskrivelse under vinsyre E-334. ADI = 0-30 mg. pr. kg. kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Ingen
spesielle.
E-336a
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
Desserter
etc.
Bokstavkjeks,
Sætre
Hvetelefser
Pepita,
fyllt kakekjeks
Selma
kakekjeks, Sætre
|
|
|
|
336b
E-336b
Dikaliumtartrat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Dikaliumtartrat
og monokaliumtartrat E-336a er begge kaliumsalt av vinsyre. Tillatt brukt
både i Norge og andre europeiske land. Se beskrivelse under vinsyre
E-334.
Helsemessig
informasjon:
Se
beskrivelse under vinsyre E-334. ADI = 0-30 mg. pr. kg. kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Ingen
spesielle.
E-336b
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
337
E-337
Natriumkaliumtartrat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Natriumkaliumtartrat
er salt av vinsyre. Kan i tillegg til å være et surhetsregulerende
tilsetningsstoff anvendes som smeltesalt og stabilisator. Er tillatt brukt
både i Norge og andre
europeiske land. Se beskrivelse under vinsyre E-334.
Helsemessig
informasjon:
Se
beskrivelse under vinsyre E-334. ADI = 0-30 mg. pr. kg. kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Ingen
spesielle.
E-337
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
Desserter
etc.
Fyrstekake,
K. Bjørken
|
|
|
"Helsekost"
etc.
Confecta
appelsin
Confecta
choco caramell lavkalori-suppe
Confecta
choco mint lavkalori-suppe
|
|
|
338
E-338
Fosforsyre
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Fosforsyre
blir fremstillt av naturlig forekommende mineraler. Fosforsyrens salter
som kalles fosfater fremstilles av syren. Disse har nummer E-339 til E-342
og E-450 til E-452. Fosforsyre benyttes som surhetsregulerende middel
blant annet i osteproduksjon, men kan i tillegg brukes for å gi enkelte
produkter "sur-smak". Tillatt brukt både i Norge og EU-land.
Helsemessig
informasjon:
Se
beskrivelse under E-339a. ADI = Ingen fastsatt verdi pr. kg. kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
For
inntak av fosfatholdige næringsmidler bør det utvises et rimelig måtehold.
E-338
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
Drikkeprodukter
Classic
Cola
Classic
Coca Light
Coca
Cola
Cola
fra Stordalen
Coca
Cola Light
|
|
|
Drikkeprodukter
Pepsi
Cola
Pepsi
Light
Pepsi
Max
Royal
Crown Cola
TAB
Ekstra
|
|
|
339a
E-339a
Mononatriumfosfat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Mononatriumfosfat
er salt av fosforsyre. Kan brukes både som surhetsregulerende middel,
antiklumpemiddel, stabilisator, hevemidddel og fortykningsmiddel. Er
tillatt brukt i Norge, og andre europeiske land. Se også beskrivelse
under fosforsyre E-338.
Helsemessig
informasjon:
Fosfat
er det vi kan kalle for et uunværlig næringsstoff, og inngår i kroppens
naturlige stoffskifte. Fosfater er vurdert av en ekspertkommite (WHO -
verdens helse organisasjon) som har kommet frem til at det bør fastsettes
en maksimal tolerabel på ADI, som omfatter summen av alle fosfater.
Inntak av fosfater skal skje i et bestemt forhold til kalsium (kalk) som
betyr at hvis man har et høyt kalsiuminnhold kan man tåle noe mer fosfat
- og omvendt. Det advares fra WHO's ekspertkommite mot et for høyt
forbruk, og det er i følge beskrivelser registrert nyreskader på forsøksdyr
(rotter) ved store doseringer . (Se også under E-450/a).
ADI
= 0-70 mg. pr. kg. kroppsvekt for summen av alle fosfater.
Egne
kommentarer:
For
inntak av fosfatholdige næringsmidler bør det utvises et rimelig måtehold.
E-339a
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
Matvarer
Baconost,
Tine
Creme,
Paprika
Creme,
Bleu
Creme,
Chateau
Creme,
Pepper
Gjestegård
kremost
Pizza
Deep Pan, biff
Taffel-ost,
tomat, Tine
Taffel-ost,
skinke/persille
TanteThea's
fylte kalvek.
Tubeost,
Tomat, Tine
|
|
|
Desserter
etc.
Marsipankake,
Stulen
|
|
|
339b
E-339b
Dinatriumfosfat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Dinatriumfosfat
er salt av fosforsyre. Kan brukes både som surhetsregulerende middel,
antiklumpemiddel, stabilisator, hevemidddel og fortykningsmiddel. Er
tillatt brukt i Norge og EU-land. Se også informasjon under fosforsyre
E-338.
Helsemessig
informasjon:
Se
beskrivelse under E-339a. ADI = 0-70 mg. pr. kg. kroppsvekt for summen av
alle fosfater.
Egne
kommentarer:
For
inntak av fosfatholdige næringsmidler bør det utvises et rimelig måtehold.
E-339b
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
Matvarer
Brelett-lettmargarin
Eskeost,
Bacon (Kavli)
Eskeost,
Karvi (Kavli)
Eskeost,
Reke (Kavli)
Eskeost,
Skinke (Kavli)
Ja
margarin
Pizza-lørdags
Smør
(meieri), Tine
Tastou
Krem-topping
Tubeost,
Bacon, Tine
Tubeost,
Primula (Kavli)
Tubeost,
Reke (Tine)
Tubeost,
Salami (Kavli)
Tubeost,
Skinke (Tine)
Tubeost,
Skinke-mager (Tine)
|
|
|
Desserter
etc.
Wienerstang
m/makron
Oekter
kakefyll, Rom smak
|
|
|
339c
E-339c
Trinatriumfosfat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Trinatriumfosfat
er salt av fosforsyre. Kan brukes både som surhetsregulerende middel,
antiklumpemiddel, stabilisator, hevemidddel og fortykningsmiddel. Er
tillatt brukt i Norge og andre EU-tilknyttede land. Se også beskrivelse
under fosforsyre E-338.
Helsemessig
informasjon:
Se
beskrivelse under E-339a. ADI = 0-70 mg. pr. kg. kroppsvekt for summen av
alle fosfater.
Egne
kommentarer:
Se
E-339a.
E-339c
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
Samme
registrering som på E-339 a og b.
|
|
|
|
340a
E-340a
Monokaliumfosfat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Monokaliumfosfat
er salt av fosforsyre. Er tillatt brukt i Norge og andre europeiske land.
Se
beskrivelse under fosforsyre E-338 og mononatriumfosfat E-339a.
Helsemessig
informasjon:
Se
beskrivelse under E-339a. ADI = 0-70 mg. pr. kg. kroppsvekt for summen av
alle fosfater.
Egne
kommentarer:
Se
E-339a.
E-340a
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
"Helsekost"
etc.
Confecta
appelsin lavkalori-suppe
Confecta
choco caramell lavkalori-suppe
Confecta
choco mint lavkalori-suppe
|
|
|
|
340b
E-340b
Dikaliumfosfat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Dikaliumfosfat
er salt av fosforsyre. Er tillatt brukt i Norge og andre europeiske land.
Se
beskrivelser under fosforsyre E-338 og mononatriumfosfat E-339a.
Helsemessig
informasjon:
Se
beskrivelse under E-339a. ADI = 0-70 mg. pr. kg. kroppsvekt for summen av
alle fosfater.
Egne
kommentarer:
Se
E-339a.
E-340b
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
340c
E-340c
Trikaliumfosfat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Trikaliumfosfat
er salt av fosforsyre. Er som E-340a og E-340b tillatt brukt i Norge og
EU-land. Se beskrivelse under fosforsyre E-338 og mononatriumfosfat
E-339a.
Helsemessig
informasjon:
Se
beskrivelse under E-339a. ADI = 0-70 mg. pr. kg. kroppsvekt for summen av
alle fosfater.
Egne
kommentarer:
Se
E-339a.
E-340c
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
341a
E-341a
Monokalsiumfosfat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Monokalsiumfosfat
er salt av fosforsyre. Er tillatt brukt både i Norge og EU tilknyttede
land. Se beskrivelse under fosforsyre E-338 og mononatriumfosfat E-339a.
Helsemessig
informasjon:
Se
beskrivelse under E-339a. ADI = 0-70 mg. pr. kg. kroppsvekt for summen av
alle fosfater.
Egne
kommentarer:
Se
E-339a.
E-341a
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
Matvarer
4
hamburgere + 4 brød, Stabburet
|
|
|
Desserter
etc.
RITZ
crackers kjeks
|
|
|
341b
E-341b
Dikalsiumfosfat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Dikalsiumfosfat
er salt av fosforsyre. Er tillatt brukt i Norge og EU-land. Se beskrivelse
under fosforsyre E-338 og mononatriumfosfat E-339a.
Helsemessig
informasjon:
Se
beskrivelse under E-339a. ADI = 0-70 mg. pr. kg. kroppsvekt for summen av
alle fosfater.
Egne
kommentarer:
Se
E-339a.
E-341b
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
341c
E-341c
Trikalsiumfosfat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Trikalsiumfosfat
er salt av fosforsyre. Er tillatt brukt i Norge og EU-land. Se beskrivelse
under fosforsyre E-338 og mononatriumfosfat E-339a.
Helsemessig
informasjon:
Se
beskrivelse under E-339a. ADI = 0-70 mg. pr. kg. kroppsvekt for summen av
alle fosfater.
Egne
kommentarer:
Se
E-339a.
E-341c
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
Desserter
etc.
Jam,
frysepulver
Jam,
syltepulver
|
|
|
|
342a
E-342a
Monoammoniumfosfat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Ja * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Monoammoniumfosfat
er salt av fosforsyre. Er foreløpig tillatt brukt i Norge men vil bli
forbudt ved innføring av EU's regelverk. Se beskrivelser under fosforsyre
E-338 og mononatriumfosfat E-339a. Dette tilsetningsstoffet er ikke
tillatt brukt i andre europeiske land.
Helsemessig
informasjon:
I
tillegg til det som er beskrevet under E-339a, har både
monoammoniumfosfat og diammoniumfosfat en urindrivende effekt. ADI = 0-70
mg. pr. kg. kroppsvekt for summen av alle fosfater.
Egne
kommentarer:
Se
E-339a.
E-342a
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
342b
E-342b
Diammoniumfosfat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Ja * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Diammoniumfosfat
er salt av fosforsyre. Er foreløpig tillatt brukt i Norge men vil bli
forbudt ved innføring av EU's regelverk. Se beskrivelser under fosforsyre
E-338 og mononatriumfosfat E-339a. Dette er ikke tillatt brukt i andre
EU-tilknyttede land.
Helsemessig
informasjon:
I
tillegg til det som er beskrevet under E-339a, har både diammoniumfosfat
og monoammoniumfosfat en urindrivende effekt. ADI = 0-70 mg. pr. kg.
kroppsvekt for summen av alle fosfater.
Egne
kommentarer:
Se
E-339a.
E-342b
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
350a
E-350a
Natriummalat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Natriummalat
og Natriumhydrogenmalat E-350b er salter av Eplesyre E-296, som
fremstilles syntetisk. I tillegg til å være et surhetsregulerende middel
kan det anvendes som antioksidant forsterker mot bl.a harskning av fett.
Tillatt brukt i Norge og andre europeiske land.
Helsemessig
informasjon:
Det
er ifg. beskrivelser ikke registrert helseskadelige virkninger av eplesyre
slik den anvendes i næringsmidler. Man bør likevel unngå produkter med
innhold av D-eplesyre til spedbarn. Tilsvarende gjelder for eplesyrens
salter. ADI = Som eplesyre E-296 ingen begrensning av mg. pr. kg.
kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Som
E-296, ingen spesielle.
E-350a
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
350b
E-350b
Natriumhydrogenmalat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Natriumhydrogenmalat
og Natriummalat E-350a er salter av Eplesyre E-296, som fremstilles
syntetisk. I tillegg til å være et surhetsregulerende middel kan det
anvendes som antioksidant forsterker mot bl.a harskning av fett. Tillatt
brukt i Norge og andre europeiske land.
Helsemessig
informasjon:
Se
beskrivelse under E-350a. ADI = Som eplesyre E-296 ingen begrensning av
mg. pr. kg. kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Ingen
spesielle.
E-350b
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
351
E-351
Kaliummalat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Kaliummalat
er i likhet med Natriummalat E-350a og Natriumhydrogenmalat E-350b salter
av Eplesyre E-296, som fremstilles syntetisk. I tillegg til å være et
surhetsregulerende middel kan det anvendes som antioksidant forsterker mot
bl.a harskning av fett. Tillatt brukt i Norge og andre EU-tilknyttede
land.
Helsemessig
informasjon:
Se
beskrivelse under E-350a. ADI = Som eplesyre E-296 ingen begrensning av
mg. pr. kg. kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Ingen
spesielle.
E-351
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
352a
E-352a
Kalsiummalat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Kalsiummalat
og Kalsiumhydrogenmalat E-352b salter av Eplesyre E-296, som fremstilles
syntetisk. Som andre salter av eplesyre kan også kalsiummalat i tillegg
til å være et surhetsregulerende middel, anvendes som antioksidant
forsterker mot bl.a harskning av fett. Tillatt brukt i Norge og andre
europeiske land.
Helsemessig
informasjon:
Se
beskrivelse under E-350a. ADI = Som eplesyre E-296 ingen begrensning av
mg. pr. kg. kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Ingen
spesielle.
E-352a
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
352b
E-352b
Kalsiumhydrogenmalat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Kalsiumhydrogenmalat
er i likhet med Kalsiummalat E-352a salter av Eplesyre E-296. Se ellers
beskrivelse under E-352a. Tillatt brukt i Norge og EU-land.
Helsemessig
informasjon:
Se
beskrivelse under E-350a. ADI = Som eplesyre E-296 ingen begrensning av
mg. pr. kg. kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Ingen
spesielle.
E-352b
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
353
E-353
Metavinsyre
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Nei
Generell
omtale:
Metavinsyre
fremstille av Vinsyre E-334, og anvendes under vinproduksjon for
utskilling av overflødig kalsium. Dette er ikke tillatt brukt i Norge men
brukes i andre europeiske land og spesielt der hvor det foregår
vinproduksjon. Husk, vin importeres også til Norge.
Helsemessig
informasjon:
Ingen
beskrivelser tilgjengelig. ADI = Ingen oppgitt verdi av mg. pr. kg.
kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Ingen
spesielle.
E-353
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
354
E-354
Kalsiumtartrat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Kalsiumtartrat
er Kalsiumsalt av Vinsyre, og er betegnet med Tartrater. (Se også (salter
av vinsyre E-335 til E-337). Forekommer naturlig og spesiellt i druer.
Vinsyre fremstilles som et biprodukt av vinproduksjon. Vinsyre og
tartratene kan fremstilles syntetisk.
Anvendes
som et surhetsregulerende tilsetningsstoff, og har i tillegg en
forsterkende effekt på antioksidanter. Tillatt brukt i Norge bl.a. i
godteri. Se ellers beskrivelse under vinsyre
E-334.
Er tillatt brukt i andre europeiske land bl.a. i matproduksjon.
Helsemessig
informasjon:
Det
er i følge beskrivelser forsket forholdsvis godt på effekten av vinsyre
og tartratene, og de regnes som ufarlig. Likevel må man være oppmerksom
på at store doseringer kan virke avførende og kan i tillegg gi både
oppkast og sterk kvalme. ADI = 0.30 mg. pr. kg. kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Ingen
spesielle.
E-354
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
355
E-355
Adipinsyre
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Nei
Generell
omtale:
Adipinsyre
finnes naturlig bl.a. i rødbeter. I tillegg til at dette
tilsetningsstoffet anvendes som et surhetsregulerende middel, kan det både
benyttes som hevemiddel og smakstilsetning. Adipinsyre er ikke tillatt
brukt i Norge men i de fleste EU-tilknyttede land i spesielle produkter.
Helsemessig
Informasjon:
Ingen
beskrivelser tilgjengelig. ADI = Ingen oppgitt verdi av mg. pr. kilo
kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Ingen
spesielle annet enn at man bør være forsiktig all den tid det ikke
foreligger noen beskrivelser vedrørende helsemessig informasjon.
E-355
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
356
E-356
Natriumadipat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Nei
Generell
omtale:
Natriumadipat
er salt av Adipinsyre E-355. Dette tilsetningsstoffet er ikke tillatt
brukt i Norge men brukes tilsvarende E-355 i andre europeiske land. Se
ellers beskrivelse under Adipinsyre E-355.
Helsemessig
Informasjon:
Ingen
beskrivelser tilgjengelig. ADI = Ingen oppgitt verdi av mg. pr. kilo
kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Ingen
spesielle annet enn at man bør være forsiktig all den tid det ikke
foreligger noen beskrivelser vedrørende helsemessig informasjon.
E-356
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
357
E-357
Kaliumadipat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Nei
Generell
omtale:
Kaliumadipat
i likhet med Natriumadipat E-356, salt av Adipinsyre E-355. Heller ikke
dette tilsetningsstoffet er ikke tillatt brukt i Norge. Brukes i andre
europeiske land som E-355.
Se
ellers beskrivelse under Adipinsyre E-355.
Helsemessig
Informasjon:
Ingen
beskrivelser tilgjengelig. ADI = Ingen oppgitt verdi av mg. pr. kilo
kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Ingen
spesielle annet enn at man bør være forsiktig all den tid det ikke
foreligger noen beskrivelser vedrørende helsemessig informasjon.
E-357
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
363
E-363
Ravsyre
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Nei
Generell
omtale:
Ravsyre
er en type surhetsregulerende middel som finnes naturlig bl.a. i brokkoli.
Det er ikke tillatt brukt hverken i Norge, Sverige eller Danmark men
brukes i en del andre europeiske land bl.a. i bakevarer.
Helsemessig
Informasjon:
Ingen
beskrivelser vedrørende ravsyre tilgjengelig. ADI = Ingen oppgitt verdi
av mg. pr. kilo kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Siden
dette tilsetningsstoffet er forbudt i flere land bør man utvise
forsiktighet.
E-363
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
370
E-370
1,4-Heptonolakton
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Ja * Tillatt i Norge: Nei
Generell
omtale:
1,4-Heptonolakton
er en type syre som i følge tilgjengelig informasjon har vært gjenstand
for lite eller ingen forskning. Den er ikke tillatt brukt hverken i Norge,
eller i noen av de EU tilknyttede land. Ekspertkommiteen i EU-systemet har
forbudt dette tilsetningsstoffet bl.a. fordi man vet for lite om
eventuelle skadevirkninger.
Helsemessig
Informasjon:
Ingen
beskrivelser tilgjengelig. ADI = Ingen oppgitt verdi av mg. pr. kilo
kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Siden
dette tilsetningsstoffet er forbudt i flere land bør man holde seg langt
unna dette.
E-370
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
375
E-375
Nikotinsyre
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Nei
Generell
omtale:
E-375
Nikotinsyre er også kjent som vitamin B3. Vitamin B3 finnes naturlig i både
gjær og lever. Dette er et stoff som er "nødvendig" for
menneskekroppen innen visse mengder. Nikotinsyre fremstilles av nikotin
under en kjemisk prosess, men er ikke giftig nikotin fra tobakk.
Nikotinsyre er en type tilsetningsstoff som benyttes for bevaring av farge
i bl.a. visse typer av bakevarer. Nikotinsyre er ikke godkjent for bruk
som tilsetningsstoff i Norge eller EU-land, og det er bare godkjent av EU
bare som tilsetningsstoff i vitaminpiller.
Til
tross for at EU ikke har godkjent dette som tilsetningsstoff i næringsmidler,
er nikotinsyre bl.a. brukt i danske frokostblandinger. Nikotinsyre kan du
i tillegg til det som allerede er nevnt også se med betegnelsene Niacin
og nikotinamid.
Helsemessig
Informasjon:
Det
finnes få beskrivelser om nikotinsyre, men av det som er tilgjengelig
beskrives dette som ufarlig i små doseringer. Ved stort inntak av
nikotinsyre, eksempelvis ved inntak av for mange vitaminpiller, kan dette
føre til en viss form for ubehag. ADI = Ingen oppgitt verdi av mg. pr.
kilo kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Siden
dette tilsetningsstoffet er forbudt i flere land bør man utvise stor
forsiktighet.
E-375
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
380
E-380
Triammoniumsitrat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Ja * Tillatt i Norge: Nei
Generell
omtale:
Triammoniumsitrat
er salt av E-330 Sitronsyre, og er en forbindelse mellom sitronsyre og
ammoniakk. Triammoniumsitrat anvendes i osteprodukter. Tilsetningsstoffet
er ikke ikke tillatt brukt hverken i Norge, Sverige eller Danmark men
godkjent for bruk som tilsetningsstoff av EU's ekspertkommite.
Helsemessig
Informasjon:
Av
det lille som finnes med informasjon vedrørende Triammoniumsitrat
fremkommer det at alle typer av ammoniakkforbindelser kan avgi ammoniakk
til menneskekroppen i små mengder. ADI = Ingen oppgitt verdi av mg. pr.
kilo kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Siden
dette er et tilsetningsstoff hvor det finnes lite informasjon vedrørende
forskning og eventuelle skadevirkninger, og som i tillegg er forbudt i
flere land, bør man holde seg langt unna dette.
E-380
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
381
E-381
Ammoniumferrositrat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Ja * Tillatt i Norge: Nei
Generell
omtale:
Ammoniumferrositrat
produseres av E-330 Sitronsyre. Det anvendes i utlandet bl.a. i mel, og
det er også registrert i produkter som morsmelkerstatninger.
Tilsetningsstoffet er ikke ikke tillatt brukt hverken i Norge, Sverige,
Danmark eller andre EU-land. Brukes likevel noe i Storbritania.
Helsemessig
Informasjon:
Av
det lille som finnes med informasjon vedrørende Ammoniumferrositrat
fremkommer det at alle typer av ammoniakkforbindelser kan avgi ammoniakk
til menneskekroppen i små mengder. Dette tilsetningsstoffet er også
beskrevet å ha en viss innvirkning på nervesystemet.
ADI
= Ingen oppgitt verdi av mg. pr. kilo kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Siden
dette er et tilsetningsstoff hvor det finnes lite informasjon vedrørende
forskning og eventuelle skadevirkninger, og som i tillegg er forbudt i
flere land, bør man utvise stor forsiktighet.
E-381
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
385
E-385
Kalsiumnatrium
EDTA
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Ja * Tillatt i Norge: Nei
Generell
omtale:
Kalsiumnatrium
et det som kjemiekspertene definerer som en kompleksdanner og som betyr at
stoffet innehar evnen til binding av positive frie metallioner i mat.
Dette betyr i denne sammenheng eksempelvis at små mengder metall som
stammer fra en virksomhets produksjonsutstyr og som kan skape både dårlig
smak og farge på et næringsmiddelprodukt, bindes av kalsiumnatrium.
Tilsvarende nytte kan dette tilsetningsstoffet gjøre i menneskekroppen,
og er av den grunn bl.a. benyttet av medisinen mot blyforgiftning.
Kalsiumnatrium
er ikke tillatt brukt i Norge, men er godkjent for bruk i EU-land. Du kan
finne dette brukt i produkttyper som krabbe på boks, mange typer av
lett-produkter, sauser og i enkelte grønnsaker. Du kan også enkelte
ganger se dette stoffet beskrevet som:
Kalsiumnatriumetylendiamintetraacetat.
Helsemessig
Informasjon:
Fra
tilgjengelig informasjon som beskriver virkninger ved foretatte dyreforsøk,
er det påvist både lever- og nyreskader. Store doseringer kan påvirke
mineralbalansen i menneske-kroppen.
Egne
kommentarer:
Vær
oppmerksom på, og unngå hvis du kan et tilsetningsstoff av denne type.
E-385
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
Surhetsregulerende
500-530
Her kan du lese om de Surhetsregulerende midlene E-500 - E-530
(Generell omtale / Helsemessig informasjon
/ Egne kommentarer)
|
Surhetstregulerende
midler har evnen til å påvirke surhetsgraden i forskjellige typer
produkter. Betegnelsen surhetsgrad, er samme som pH-verdi. |
|
|
E
nummer |
Tilsetningsstoffets
navn |
Type |
Skadelig
? |
|
|
Beskrivelse
500-530
Surhetsregulerende
midler
(Ref.
E-nummer kodenøkkel)
E-500
- E-530
500a
E-500a
Natriumkarbonat
(Soda)
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Stoffene
E-500a/b/c er natriumsalter av kullsyre, Karbondioksid (se E-290). De
fremstilles syntetisk av natriumklorid (koksalt) og karbondioksid, og
benyttes som surhetsregulerende midler. Stoffene har en høy pH-verdi og
er derfor definert som basiske. Bruksområdet er bakevarer som eks.
bakepulver. Tillatt brukt i Norge og andre europeiske land.
Helsemessig
informasjon:
Rent
natriumkarbonat er kjent som soda, og er etsende. Soda må ikke spises i
ufortynnet form. Anvendt i mat er natriumkarbonat nøytralisert, sterkt
fortynnet, og derved ikke ansett som helsefarlig. Ved overdreven bruk så
kan dette føre til tarmskader. I en eller annen sammenheng har du ganske
sikkert hørt ordet natron. Dette er et kjent middel mot magens
syreoverskudd.
ADI
= Ingen begrensning pr. kg. kroppsvekt.
ADI
= for smør 0-2 g. pr. kg. vare. ADI
= for tørrmelk 0-200 g. pr. kg vare.
Egne
kommentarer:
Ingen
spesielle.
E-500a
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
Drikkeprodukter
Club
selters, blå
Club
selters, sort
Desserter
etc.
Ballerina
kjeks m/nougat fyll Banankake,
Stulen
Bokstavkjeks
Cheesecake,
Blackurrant
Cheesecake,
Strawberry
Condis
sjokoladekjeks
Citron
måne (kake)
Cream
Biscuit
Danish
Cookies
Dobbelt
vafler m/sitronsmak
Dobbelt
vafler m/vaniljesmak
Fox's
Crunch Creams
Framboisier
(kake)
Gull
vafler
Havreflarn
Jordbærkake,
Stulen
Kokosboller
Marmormåne
Marsipankake,
Stulen
Mumin
Kjeks
|
|
|
Desserter
etc.
Pepita,
fyllt kakekjeks
Remi
sjokoladekjeks
Safari
cookies, frukt/nøtter
Safari
cookies, sjokobit
Sjokoladekake,
Stulen
Safari
cookies, sjokolade
Salinas
hvetekjeks
Saltiner
Selma
kakekjeks
Sitronkjeks
Snackers
Tom
og Jerry kjeks
Troja
sjokoladekjeks
Vanilje
creams
Vaniljekjeks
Marmormåne
(kake)
Sitronmåne
(kake)
Godteri
Bonbon
karamelldrops
Double
Dip, bruspulver
Gotte-pose
Tyrkisk
Peber,Ekstra Hot
Kvikk-Lunch
kjekssjokolade
|
|
|
500b
E-500b
Natriumhydrogenkarbonat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Natriumhydrogenkarbonat
er tillatt brukt likt med E-500a. Se derfor beskrivelse under dette.
Helsemessig
informasjon:
Se
beskrivelse under E-500a.
ADI
= Ingen begrensning pr. kg. kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Ingen
spesielle.
E-500b
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
Godterier
Cadbury's
Picnic sjokolade
|
|
|
|
500c
E-500c
Natriumhydrogendikarbonat
(Natriumsesquikarbonat)
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Natriumhydrogendikarbonat
er bl.a. et stoff som mange mennesker bruker for nøytralisering av
magesyre. Se også beskrivelse under E-500a. Tillatt brukt som dette.
Helsemessig
informasjon:
Se
beskrivelse under E-500a.
ADI
= Ingen begrensning pr. kg. kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Ingen
spesielle.
E-500c
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
501a
E-501a
Kaliumkarbonat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Stoffet
er kaliunsalt av kullsyre, karbondioksid E-290. Dette forekommer naturlig
i pottaske og ullavfall, men fremstilles syntetisk. Pottaske benyttes som
hevemiddel og syrenøytrali-serende base. Det er tillatt brukt i Norge og
andre europeiske land.
Helsemessig
informasjon:
Både
dette stoffet og E-501b er i konsentrert form etsende og det må ikke fortæres
i ufortynnet form. Anvendt i mat er stoffet nøytralisert, sterkt
fortynnet, og derved ikke helsefarlig. Man må være meget oppmerksom
under arbeid med rene, ufortynnede stoffer slik at disse ikke fører til
skader. ADI = Ingen begrensning pr. kg. kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Ingen
spesielle.
E-501a
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
501b
E-501b
Kaliumhydrogenkarbonat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Kaliumhydrogenkarbonat
er som kaliumkarbonat (E-501a) kaliunsalt av kullsyre, karbondioksid
E-290, og er også tillatt brukt som dette. Se beskrivelse under E-501a.
Helsemessig
informasjon:
Se
under E-501a. ADI = Ingen begrensning pr. kg. kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Ingen
spesielle.
E-501b
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
503a
E-503a
Ammoniumkarbonat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: OBS * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Ammoniumkarbonat
og Ammoniumhydrogenkarbonat (E-503b) er salter av Ammoniakk
E-527
og Karbondioksid E-290. Stoffene fremstilles nå syntetisk, men ble
tidligere fremstilt av hjortetakker og fikk derav navnet, hjortetakksalt
og hornsalt. I ren, konsentrert form har stoffene en skarp lukt av
ammoniakk. Stoffene benyttes som hevemiddel. De er tillatt både i Norge
og andre europeiske land.
Helsemessig
informasjon:
Anvendt
i mat er dette harmløst, men kan likevel være irriterende dersom man
inntar store menger av produkter som inneholder disse stoffene. Slikt
inntak kan bl.a. medføre irriterte slimhinner. Karbonatene i ren form kan
også være sterk hudirriterende.
ADI
= Ingen begrens-ning pr. kg. kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Utvis
forsiktighet ved bruk av disse tilsetningsstoffene i konsentrert form.
Husk at det finnes alternativer.
E-503a
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
Godterier
Cadbury's
Picnic sjokolade
Desserter
etc.
Ballerina
kjeks m/nougat fyll Bokstavkjeks
Cheesecake,
Blackurrant
Cheesecake,
Strawberry
Condis
sjokoladekjeks
Cream
Biscuit
Fox's
Crunch Creams
Gull
vafler
Havreflarn,
Swits
Konditori
Mumin Kjeks
Mazarin,
gammeldags, Swits
Mazarin
4-pack
|
|
|
Desserter
etc.
Pepita,
fyllt kakekjeks
Remi
sjokoladekjeks
Safari
cookies m/frukt/nøtter
Safari
cookies, sjokobiter
Safari
cookies m/sjokolade
Salinas
hvetekjeks
Saltiner
Selma
kakekjeks
Sitronkjeks
Snackers
Tom
og Jerry kjeks
Troja
sjokoladekjeks
Vanilje
creams
Vaniljekjeks
|
|
|
503b
E-503b
Ammoniumhydrogenkarbonat
(Hjortetakksalt)
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: OBS * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Ammoniumhydrogenkarbonat
og Ammoniumkarbonat (E-503a) er salter av Ammoniakk
E-527
og Karbondioksid E-290. Stoffene fremstilles syntetisk. Tillatt brukt som
E-503a.
Se
beskrivelse under E-503a.
Helsemessig
informasjon:
Tilsvarende
E-503a hvor det brukt i mat er harmløst, men kan likevel være
irriterende dersom man inntar store menger av produkter som inneholder
stoffene, eks. kaker. Slik overdreven bruk kan i følge beskrivelser bl.a.
medføre irriterte slimhinner. Det er også viktig å være oppmerksom på
at karbonatene er i ren form kan være sterk hudirriterende. ADI = Ingen
begrensning pr. kg. kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Utvis
forsiktighet ved bruk av denne type tilsetningsstoff i konsentrert form.
E-503b
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
Ingen
registrerte med E-503b. Produktene
er
som regel bare merket med E-503
|
|
|
|
504a
E-504a
Magnesiumkarbonat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Magnesiumkarbonat
og Magnesiumhydroksidkarbonat E-504b finnes naturlig som mineralet
magnesitt. Forekommer også i mineralet dolomitt men da sammen med
kalsiumkarbonat,
E-170.
Benyttes både som heve- og surhetsregulerende middel. Tillatt i Norge og
EU-land.
Helsemessig
informasjon:
Dette
stoffet er av ekspertene ansett som ufarlig.
ADI
= Ingen begrensning pr. kg. kroppsvekt
Egne
kommentarer:
Ingen
spesielle.
E-504a
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
504b
E-504b
Magnesiumhydroksidkarbonat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Magnesiumhydroksidkarbonat
og Magnesiumkarbonat E-504a finnes naturlig som mineralet magnesitt.
Forekommer også i mineralet dolomitt men da sammen med kalsiumkarbonat,
E-170.
Benyttes både som heve- og surhetsregulerende middel. Tillatt i Norge og
andre europeiske land.
Helsemessig
informasjon:
Dette
stoffet er som E-504a ansett av ekspertene som trygt. ADI = Ingen
begrensning pr. kg. kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Ingen
spesielle.
E-504b
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
507
E-507
Saltsyre
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: OBS * Tillatt i Norge: Nei
Generell
omtale:
Stoffet
forekommer naturlig i magesekken som magesyre. Fremstilles syntetisk.
Saltsyre blir benyttet innen mange områder, og det kan som eksempler
nevnes fremstilling av stivelse og desinfeksjonsmiddel bl.a. til maskiner
som benyttes for produksjon av næringsmiddler. Sistnevnte har den
negative effekt at saltsyre derved kan overføres til de ferdige
produkter, med den uheldige virkning dette da kan ha. Saltsyre er tillatt
i Norge men vel å merke kun som tilsetning i drikkevann fra godkjendte
vannverk og i meget små mengder. Saltene av saltsyre kalles klorider.
Tillatt brukt i andre europeiske land som tilsetningsstoff i alle typer
matvarer. I Norge er dette stoffet ellers ikke tillatt brukt.
Helsemessig
informasjon:
Konsentrert
saltsyre er etsende. Dampene fra denne syren er farlig å innånde. Brukt
i næringsmidler er stoffet sterkt fortynnet og nøytralisert. Hvis man nøytraliserer
saltsyre med Natriumhydroksid fremkommer vann og Natriumklorid som igjen
er det vi kjenner som vanlig kjøkkensalt.
ADI
= Ingen begrensning pr. kg. kroppsvekt innen de områder hvor dette er
tillatt brukt, og da selvfølgelig også i den fortynnede formed det er
gitt godkjenning for.
Egne
kommentarer:
Ingen
spesielle, annet enn at hvis du leser produktregistreringen vil du finne
at saltsyre er oppført på en type drops som er mye spist av barn, og man
kan i slike sammenheng spørre seg om: Hvor effektiv er den
produktkontrollen vi alle "stoler" på?
E-507
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
Godteri
etc.
Tyrkisk
peber (HoT 'N' Chili), Brynhild
|
|
|
|
508
E-508
Kaliumklorid
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Kaliumklorid
er kaliumsalt av saltsyre. Det har en meget bitter smak slik at det ikke
kan brukes rent men bare i blandinger med vanlig bordsalt. I motsetning
til vanlig bordsalt inneholder ikke kaliumklorid natrium og er av derved
ikke skadelig for personer som lider av høyt blodtrykk. Tillatt brukt i
Norge og EU-land.
Helsemessig
informasjon:
Kaliumklorid
er regnet som et ufarlig tilsetningsstoff.
ADI
= Ingen begrensning av mg. pr. kg. kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Ingen
spesielle.
E-508
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
"Helsekost"
etc.
NAN-morsmelkerstatning
|
|
|
|
509
E-509
Kalsiumklorid
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: OBS * Tillatt i Norge: Nei
Generell
omtale:
Kalsiumklorid
er i likhet med Kaliumklorid E-508 salt av Saltsyre, (kalsiumsalt, og
fremstilles bl.a. ved oppløsning av kritt i saltsyre. Benyttes enkelte
ganger for å påvirke smak og konsistens eksempel ved koking av rabarbra
for nøytralisering av oksalsyren. Kalsiumklorid i ren form brukes bl.a. i
veisalt. Tillatt i Norge ifg. positivliste, SNT. Dette er også tillatt
brukt i EU-tilknyttede land.
Helsemessig
informasjon:
Kalsiumklorid
må ikke spises direkte. ADI = Ingen begrensning pr. kg. kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Ingen
spesielle.
E-509
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
Matvarer
Normanna-ost,
smørbar, Tine
|
|
|
|
510
(E)-510
Ammoniumklorid
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Ja * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Ammoniumklorid
er salt av Saltsyre E-507 og Ammoniakk E-527, og er egentlig det samme som
salmiakk. Stoffet gir en typisk salmiakksmak som mange av oss kjenner fra
saltpastiller og enkelte slag tyggegummi. Benyttes også innen medisinen
som hostestillende middel. Stoffet er etter nye regler egentlig ikke
lenger å betrakte som et tilsetningsstoff, men et aromastoff og skal av
den grunn skrives som 510 og ikke E-510. Det er likevel valt oppført her
med "gammel" betegnelse, men i parentes, fordi det finnes en
mengde produkter på markedet som har påført E-510. Tillatt i Norge som
aromatilsettng. Tillatt også i EU-land.
Helsemessig
informasjon:
Salmiakk
er skadelig både for menneskekroppens indre organer og vårt nervesystem.
Produkter som har stort innhold av dette stoffet er antatt å være
helseskadelig.
ADI
= Ingen begrensning pr. kg. kroppsvekt kun med den begrunnelse av at man
mener smak begrenser bruk.
Egne
kommentarer:
Vær
oppmerksom på produkter som inneholder dette stoffet. Kjøp dem ikke.
E-510
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
Godteri
Baltazar
Godte-mix
Big-Ben
lakris konfekt
Bonbon
ballongpinne
Bonbon
karamelldrops
Bonbon
pastiller
Bølle-frø,
salmiakklakris
Godt
& Blandet
Julepose
Knott,
bl. halspasttiller
Matador
|
|
|
Godteri
Pastirol,
Salmiak-drops
Salmiakk,
salt kringler
Salt-bomber,
salt lakris
Smurf,
salt-lakrits-drops)
Tom
& Jerry bl. pose
Tyrkisk
Peber - Ekstra Hot
Tyrkisk
peber (HoT 'N' Chili)
Vicks
Fresh, Lakrits halsp.
Drikkeprodukter
En
lille tyrkisk, SHOT
|
|
|
511
E-511
Magnesiumklorid
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Magnesiumklorid
er magnesiumsalt av Saltsyre E-507. Dette stoffet finnes naturlig i sjøvann.
Er tillatt i Norge, og anvendes i mineralvann. Tillatt også i EU-land.
Helsemessig
informasjon:
Ufarlig
når det anvendes slik det er beskrevet for bruk i næringsmidler, men for
mye magnesium kan føre til en lettere diare'. ADI = Ingen begrensning pr.
kg. kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Ingen
spesielle.
E-511
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
"Helsekost"
etc.
NAN-morsmelkerstatning
|
|
|
|
512
E-512
Tinnklorid
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Ja * Tillatt i Norge: Nei
Generell
omtale:
Tinnklorid
er tinnforbindelse med saltsyre E-507. Dette stoffet er definert som
forurensning når/hvis det forekommer i næringsmidler. Tinnklorid har en
holdbarhetseffekt på eventuelle farger som finnes i matprodukter. Er ikke
tillatt brukt i Norge, men tillatt i EU-land i enkelte produkter.
Helsemessig
informasjon:
I
følge beskrivelser av forskningsrapporter har Tinnklorid gitt betydelige
skader på forsøksdyr. ADI = Ingen oppgitt verdi pr. kg. kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Dette
er en type tilsetningsstoff man bør unngå.
E-512
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
513
E-513
Svovelsyre
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: OBS * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Dette
er en sterk syre som fremstilles syntetisk. Forekommer også naturlig i
form av salte sulfater. Benyttes som surhetsregulerende middel og til
fremstilling av modifisert stivelse. (Se E-1404). Tillatt i Norge, men da
kun i drikkevann fra godkjendte vannverk, og i ganske små mengder.
Tillatt brukt i EU-land i matprodukter.
Helsemessig
informasjon:
Konsentrert
svovelsyre er sterk etsende og kan medføre døden hvis det drikkes i
konsentrert form. Fortynnet og nøytralisert svovelsyre (sulfat), vurderes
av ekspertene med ingen helsemessig problemer.
ADI
= Ingen begrensning pr. kg. kroppsvekt vel å merke i nøytraløisert
form.
Egne
kommentarer:
Dette
er et stoff hvor man må følge de gitte anvisninger.
E-513
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
514a
E-514a
Natriumsulfat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Natriumsulfat
er natriumsalt av Svovelsyre og og inngår i gruppen E-514a - E-523. Det
forekommer i naturen som mineralet marabilitt. Finnes ellers i mineralvann
og saltvann. Fremstilles syntetisk, og anvendes i mineralvann, og som avføringsmiddel
innen medisinen. Tillatt i Norge og EU-land.
Helsemessig
informasjon:
I
følge beskrivelser kan Natriumsulfat ved anvendelse i store mengder virke
avførende, men er uten effekt i den sammenheng i de mengder som
forekommer i mineralvann.
ADI
= Ingen begrensning pr. kg. kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Ingen
spesielle.
E-514a
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
"Helsekost"
etc.
Aquafresh
tannkrem
|
|
|
|
514b
E-514b
Natriumhydrogensulfat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Natriumhydrogensulfat
er i likhet med Natriumsulfat E-514a, natriumsalt av Svovelsyre og inngår
i gruppen E-514a - E-523. Tillatt både i Norge og EU-land, hvor det bl.a.
anvendes i tyggegummi. . Se beskrivelse under E-514a.
Helsemessig
informasjon:
I
følge beskrivelser kan Natriumhydrogensulfat ved anvendelse i store
mengder virke avførende, men er uten effekt i den sammenheng i de mengder
som forekommer i mineralvann. ADI = Ingen begrensning pr. kg. kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Ingen
spesielle.
E-514b
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
515a
E-515a
Kaliumsulfat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Nei
Generell
omtale:
Kaliumsulfat
er kaliumsalt av Sovelsyre. Dette stoffet er ikke tillatt i Norge, men
anvendes i andre europeiske lan bl.a. innen ølproduksjon. Se ellers
beskrivelse under E-514a.
Helsemessig
informasjon:
Ingen
oppgitte data. ADI = Ingen oppgitt verdi av mg. pr. kg. kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Ingen
spesielle.
E-515a
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
515b
E-515b
Kaliumhydrogensulfat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Nei
Generell
omtale:
Kaliumhydrogensulfat
er salt av Svovelsyre. Kaliumhydrogensulfat er ikke tillatt i Norge, men
brukes i mange av EU-landene. Se beskrivelse under E-514a og E-515a.
Helsemessig
informasjon:
Ingen
oppgitte data. ADI = Ingen
oppgitt verdi av mg. pr. kg. kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Ingen
spesielle.
E-515b
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
516
E-516
Kalsiumsulfat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Kalsiumsulfat
er kalsiumsalt av Svovelsyre (gips), og forekommer utbredt i naturen i
mineralform. Benyttes som surhetsregulerende middel og som næringssalt.
Blir i tillegg benyttet som fyllstoff bl.a. i tabletter. Tillatt brukt i
Norge og i de fleste europeiske landene.
Helsemessig
informasjon:
I
små doseringer er dette ikke ansett som skadelig. ADI = Ingen begrensning
pr. kg. kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Ingen
spesielle.
E-516
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
517
E-517
Ammoniumsulfat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Ja * Tillatt i Norge: Nei
Generell
omtale:
Ammoniumsulfat
er sulfat, salter av svovelsyre. Dette tilsetningsstoffet benyttes i både
øl-produkter og dypfryste grønnsakprodukter bl.a som bærestoff.
Ammoniumsulfat er ikke tillatt brukt i Norge, men er godkjent i alle
EU-land.
Helsemessig
informasjon:
I
følge ekspertisen kan alle ammoniumforbindelser avgi ammoniakk i
menneskekroppen, og derved være det man kan kalle irriterende for bl.a.
kroppens nervesystem.
ADI
= Ingen oppgitt verdi av mg. pr. kg. kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Dette
er en type tilsetningsstoff man bør unngå.
E-517
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
518
E-518
Magnesiumsulfat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Magnesiumsulfat
forekommer naturlig som mineralet epsomitt, og er magnesiumsalt av
svovelsyre. Benyttes i mineralvann for å oppnå riktig vannkvalitet, og
innen medisinen som avføringsmiddel (engelsk salt eller epsomsalt).
Tillatt i Norge, Sverige og Danmark men blir antagelig ikke godkjent av
EUs-ekspertkommite' etter nye regler ca. '97.
Helsemessig
informasjon:
Virker
avførende ved inntak av store mengder, men har ikke den effekten når
stoffet anvendes i mineralvann. ADI = Ingen begrensning pr. kg.
kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Ingen
spesielle.
E-518
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
519
E-519
Koppersulfat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: OBS * Tillatt i Norge: Nei
Generell
omtale:
Koppersulfat
er et tilsetningsstoff som bl.a brukes som sprøytemiddel på poteter. I
de land hvor dette er tillatt benyttes det som et fargestabiliserende
middel på enkelte grønnsaker. Er ikke tillatt i Norge, men kan likevel
finnes i enkelte kosttilskuddtabletter.
Dette
er heller ikke godkjent av EUs-ekspertkommite' men brukes likevel både i
Sverige og i Danmark.
Helsemessig
informasjon:
Koppersulfat
kan fremkalle brekninger og det er i tillegg skadelig både for lever og
nyrer.
ADI
= Ingen oppgitt verdi av mg pr. kilo kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Du
bør unngå produkter med et tilsetningsstoff av denne art.
E-519
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
"Helsekost"
etc.
NAN-morsmelkerstatning
|
|
|
|
520
E-520
Aluminiumsulfat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Ja * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Aluminiumsulfat
er et tilsetningsstoff som ikke er tillatt brukt hverken i Norge*, Sverige
eller Danmark, men som tillattes i andre europeiske land. bl.a. i grønnsaker
(pickles) og enkelte kandiserte frukter. *Eneste tillatte bruksområdet i
Norge er som tilsetning til drikkevann i noen få vannverk. Er tillatt i
andre EU-land i spesielle produkter.
Helsemessig
informasjon:
Aluminiumsulfat
inneholder aluminium, og selv om menneskekroppen har et visst behov for
mikroskopiske mengder av dette, vet man fra forskningen at større inntak
er direkte helseskadelig. Aluminium er et stoff hvor det er påvist at
dette kan lagres i hjernen. I tillegg finnes det beskrivelser som
frenhever dette som et stoff relatert til Parkinsons sykdom.
ADI
= Ingen oppgitt verdi av mg pr. kilo kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Unngå
for all del produkter med et tilsetningsstoff av denne art. Du kan finne
det eksempelvis i kandiserte og glaserte produkter i utlandet.
E-520
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
521
E-521
Aluminiumnatriumsulfat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Ja * Tillatt i Norge: Nei
Generell
omtale:
Aluminiumnatriumsulfat
er et tilsetningsstoff som ikke er tillatt brukt i Norge, men som brukes
en del i andre europeiske land, bl.a. i forskjellige oster. Se beskrivelse
under E-520.
Helsemessig
informasjon:
Se
E-520. ADI = Ingen oppgitt verdi av mg pr. kilo kroppsvekt siden dette
ikke er tillatt.
Egne
kommentarer:
Unngå
for all del produkter med et tilsetningsstoff av denne art.
E-521
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
522
E-522
Aluminiumkaliumsulfat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Ja * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Aluminiumkaliumsulfat
er et tilsetningsstoff som delvis er tillatt brukt i Norge, men bare i
syltede agurker og pickles. Er tillatt brukt i andre europeiske land på
linje med E-520. Fremstilling
av dette stoffet skjer ved en kjemisk prosess av alunitt. Dette stoffet
har tidligere vært benyttet innen medisinen som blodstillingsmiddel. Se
ellers beskrivelsen under E-520.
Helsemessig
informasjon:
Se
E-520. ADI = Ingen oppgitt verdi av mg pr. kilo kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Se
E-520.
E-522
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
523
E-523
Aluminiumammoniumsulfat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Ja * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Aluminiumammoniumsulfat
er et tilsetningsstoff som er tillatt, men lite brukt i Norge. Det er også
tillatt i EU-landene. Se ellers beskrivelse under E-520.
Helsemessig
informasjon:
I
tillegg til det som er beskrevet under E-520, inneholder
aluminiumammoniumsulfat ammoniakk, som er skadelig. ADI = Ingen oppgitt
verdi av mg pr. kilo kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Du
bør unngå produkter med et tilsetningsstoff av denne art.
E-523
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
524
E-524
Natriumhydroksid
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: OBS * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Natriumhydroksid
er det vi kjenner omtalt som kaustisk soda. Dette er en sterk base som
fremstilles syntetisk. Base nøytraliserer syrer under dannelse av
natriumsalter. Kaustisk soda brukes mye, men da tynnet i ulike grader.
Mange nordmenn kjenner dette stoffet spesielt ved juletider, fra lutefisk.
Kaustisk soda brukes også til bl.a. luting av maling og lakkerte møbler.
I næringsmiddelindustrien brukes dette stoffet bl.a. i produksjon av
fargestoffet karamell E-150. Tillatt i Norge og andre europeiske land.
Helsemessig
informasjon:
Natriumhydroksid
er meget sterkt etsende og gir ved den minste berøring "brannsår"
enten dette er i tørt eller fugtigt. Dette stoffet skal fortynnes og nøytraliseres
mye før man kan si at det ikke er farlig å hanskes med. Hvor mye
ekspertene har forsket på dette stoffet og eventuelle resultater vites
ikke. ADI = Ingen begrensning pr. kg. kroppsvekt (beregnet da i fortynnet
og nøytralisert form).
Egne
kommentarer:
Av
egen erfaring ved luting av malte møbler, er det registrert at dette
stoffet MÅ behandles forsiktig. Skal du bruke dette, så bruk både lange
gummihansker, ansiktsmaske og vernebriller. Får du dette stoffet i øynene,
skyll meget godt med vann og oppsøk lege så fort som mulig!
E-524
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
Matvarer
Brelett-lettmargarin
|
|
|
"Helsekost"
etc.
Aquafresk
tannkrem
|
|
|
525
E-525
Kaliumhydroksid
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Stoffet
er en sterk base som nøytraliserer syrer under dannelse av kaliumsalter.
Det fremstilles syntetisk, og har den effekten at det trekker vann.
Tillatt i Norge og andre europeiske land. Brukes i sistnevnte land bl.a. i
barnemat. Du kan også se dette beskrevet med etskali. Se ellers
beskrivelse under E-524.
Helsemessig
informasjon:
Se
beskrivelse under E-524. ADI = Se E-524.
Egne
kommentarer:
Se
E-524.
E-525
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
526
E-526
Kalsiumhydroksid
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Hvis
man tilsetter vann til Kalsiumoksid E-529 fremkommer Kalsiumhydroksid
eller lesket kalk som noen betegner dette. Syrenøytraliserende under
dannelse av kalsiumsalter. Tillatt i Norge på limje med E-524. Se derfor
beskrivelse under dette.
Helsemessig
informasjon:
Se
E-524. ADI = Ingen begrensning pr. kg. kroppsvekt (beregnet da i fortynnet
og nøytralisert form).
Egne
kommentarer:
Se
E-524.
E-526
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
527
E-527
Ammoniumhydroksid
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Stoffet
Ammoniumhydroksid (salmiakkspiritus) forekommer ved oppløsning av gassen
ammoniakk i vann. Dette er et stoff som i hovedsak brukes som det man
kaller for et teknisk hjelpestoff ved produksjon av næringsmidler, og er
da ikke påbudt beskrevet på det ferdige produkts emballasje. Når et
stoff brukes i denne sammenheng har man ingen viten om hvor mye av dette
som følger med det ferdige produkt ut til forbruker. Tillatt i Norge.
Stoffet
er også tillatt brukt i andre europeiske land som tilsetningsstoff til
matprodukter. Du kan noen ganger se dette omtalt som salmiakkspiritus.
Helsemessig
informasjon:
Dette
stoffet er farlig i konsentrert form, og avgir en meget sterk lukt.
Fortynnet er stoffet uten det ekspertene karakteriserer med helsemessig
problemer.
ADI
= Ingen begrensning pr. kg. kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Dette
et stoff som absolutt ikke er å spøke med når det forekommer i
konsentrert form.
E-527
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
"Helsekost"
etc,
Denivit,
tannkrem
|
|
|
|
528
E-528
Magnesiumhydroksid
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Magnesiumhydroksid
brukes tilsvarende E-527. Se derfor beskrivelsen under dette. Tillatt i
Norge som teknisk hjelpestoff men forbudt som tilsetningsstoff. Tillatt
brukt i EU-land som tilsetningsstoff i matprodukter.
Helsemessig
informasjon:
Se
beskrivelse under E-527. ADI = Ingen oppgitt verdi av mg. pr. kg.
kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Se
E-527.
E-528
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
529
E-529
Kalsiumoksid
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Stoffet
Kalsiumoksid fremstilles av kalk, og anvendes som tilsetning til vann i
vannverk, og som teknisk hjelpestoff i produksjon av næringsmidler. Se
beskrivelse under E-527. Tillatt i Norge slik som beskrevet ovenfor.
Kalsiumoksid er tillatt brukt som tilsetningsstoff i matprodukter i
EU-landene.
Helsemessig
informasjon:
Kalsiumoksid
er ufarlig i de mengder som tilsettes i drikkevann. ADI = Ingen oppgitt
verdi av mg. pr. kg. kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Ingen
spesielle, men se likevel under E-527.
E-529
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
530
E-530
Magnesiumoksid
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Magnesiumoksid
finnes i naturen som mineralet periklas, men fremstilles syntetisk.
Benyttes som base og hjelpestoff "fyllstoff"
til tabletter, samt antiklumpemiddel. Er tillatt både i Norge og
EU-landene.
Helsemessig
informasjon:
Stoffet
brukes innen medisinen for å nøytralisere magesyre. Det gir ingen
bivirkninger.
ADI
= Ingen begrensning pr. kg. kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Ingen
spesielle.
E-530
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
Surhetsregulerende
574-585
Her kan du lese om de Surhetsregulerende midlene E-574 - E-585
(Generell omtale / Helsemessig informasjon
/ Egne kommentarer)
|
E
nummer |
Tilsetningsstoffets
navn |
Type |
Skadelig
? |
|
|
|
E-585 |
Jernlaktat
(ferrolaktat) |
Surhets-
regulerende |
Obs! |
|
|
Beskrivelse
574-585
Surhetsregulerende
midler
(Ref.
E-nummer kodenøkkel)
E-574
- E-585
574
E-574
Glukonsyre
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Glukonsyre
fremkommer ved oksidasjon, eller bedre omtalt, som en kjemisk prosess av
druesukker og oksygen. Dette tilsetningsstoffet som er forholdsvis nytt i
E-nummer sammenheng, brukes utelukkende som et surhetsregulerende middel
og er tillatt brukt både i Norge og andre europeiske land.
Helsemessig
informason:
Det
foreligger så og si ingen beskrivelser som omtaler glukonsyre, men det
fremkommer av det lille som er tilgjengelig at stoffet regnes som ufarlig.
Dette med bakgrunn i at glukon-syre er et stoff som dannes i
menneskekroppen ved forbrenning av glukose.
ADI
= Ingen oppgitt verdi av mg. pr. kg. kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Ingen
spesielle.
E-574
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
575
E-575
Glukono-delta-lakton
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Glukono-delta-lakton
fremstilles tilsvarende Glukonsyre E-574, og er et surhetsregulerende
middel som benyttes mye i spekamat, kaker, kjeks etc. Benyttes også som
det man kaller for et teknologisk hjelpestoff. Glukono-delta-lakton er
tillatt brukt i Norge og i EU-landene.
Helsemessig
informasjon:
Det
foreligger få beskrivelser som omtaler glukono-delta-lakton, men fra de
opplysninger som er tilgjengelig fremkommer signaler på at stoffet regnes
som ufarlig.
ADI
= Ingen oppgitt verdi av mg. pr. kg. kroppsvekt. ADI = for spekepølse
0-10 g. pr. kg. ferdig vare. Beskrives og merkes noen ganger med D.T.L
Egne
kommentarer:
Ingen
spesielle.
E-575
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
576
E-576
Natriumglukonat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Natriumglukonat
er salt av Glukonsyre, og benyttes bl.a. som emulgator. Dette
tilsetnings-stoffet er tillatt brukt i produkter både i Norge og i de
fleste andre europeiske land.
Helsemessig
informasjon:
Natriumglukonat
er et av de mange tilsetningsstoffer hvor det er foretatt minimalt med
forskningsarbeid. I følge beskrivelser er det hittil ikke funnet
helsemessig problemer.
ADI
= Ingen oppgitt verdi av mg. pr. kg. kroppsvekt.
ADI
= for sjokolade og sjokolade-mousse 0-5 g. pr. kg. vare.
ADI
= for tyggegummi 0-54 g. pr. kg. vare.
Egne
kommentarer:
Ingen
spesielle.
E-576
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
577
E-577
Kaliumglukonat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Kaliumglukonat
er i likhet med Natriumglukonat E-576 salt av Glukonsyre, og benyttes
bl.a. som emulgator. Dette tilsetningsstoffet er tillatt brukt i produkter
både i Norge og i de fleste europeiske land.
Helsemessig
informasjon:
Se
beskrivelse og ADI under E-574 og E-576.
Egne
kommentarer:
Ingen
spesielle.
E-577er
fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
578
E-578
Kalsiumglukonat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Kalsiumglukonat
er nok et tilsetningsstoff som er salt av Glukonsyre. Tillatt brukt både
i Norge og EU-landene. Brukes bl.a. i tannkren og godteri. Se ellers
beskrivelse under E- 574 og E-576.
Helsemessig
informasjon:
Se
beskrivelse og ADI under E-574 og E-576.
Egne
kommentarer:
Ingen
spesielle.
E-578
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
579
E-579
Jernglukonat
(Ferroglukonat)
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Jernglukonat
er jernsalt som fremstilles av Glukonsyre, og brukes som sort farge til
oliven bl.a. for at disse skal bevare fargen under nødvendig lagringstid.
Er tillatt brukt i Norge, men da bare i oliven. Tilsvarende bruksområde
gjelder innen EU-landene.
Helsemessig
informasjon:
Jernglukonat
er vurdert som et ufarlig tilsetningsstoff innen det aktuelle (men
begrensede) bruksområdet. ADI = Ingen oppgitt verdi av mg. pr. kg.
kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Ingen
spesielle.
E-579
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
580
E-580
Magnesiumglukonat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Magnesiumglukonat
er salt fremstilt av Glukonsyre. Dette er et tilsetningsstoff som bl.a.
brukes som emulgator. Er tillatt brukt i Norge i bl.a. tyggegummi, men
blir, selv om det står oppført på positivlisten til SNT pr. september
'96, antagelig forbudt ved innføring av nytt regelverk ca. '97.
Magnesiumglukonat er ikke godkjent av EUs-ekspertkomite'.
Helsemessig
informasjon:
Se
beskrivelse under E-574. ADI = 0-50 mg. pr. kg. kroppsvekt. ADI = for
sjokolade og sjokolademousse 0-5 g. pr. kg. vare. ADI = for tyggegummi
0-54 g. pr. kg. vare.
Egne
kommentarer:
Vi
bør klare oss godt uten tilsetningsstoffer som er forbudt i andre land.
E-580
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
585
E-585
Jernlaktat
(Ferrolaktat)
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Jernlaktat
er fremstilt av Melkesyre. Stoffet er tillatt brukt i Norge, men da bare
til å gi spesielle produkter svart farge, eks. trøfler. Tillatt innen
EU-landene bare i oliven.
Helsemessig
informasjon:
Det
er beskrevet som ingen Helsemessig problemer innefor det begrensede
bruksområdet.
ADI
= 0-1.6 g. pr kg. vare, som fargetilsetningsstoff.
Egne
kommentarer:
Ingen
spesielle.
E-585
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
|
|