|
Konserveringsmidler
E-200
- E-290
|
Hva er
et Konserveringsmiddel?
Konserveringsmidler skal hindre at
næringsmidler blir ødelagt av mugg, gjær, bakterier (mikroorganismer), og
at mat ikke bederves. De har også den egenskap
at de bevarer smak, næringsverdi, og forlenger produktenes
holdbarhetstid.
Dessverre
gjør denne type tilsetningsstoff det mye lettere for produsentene å være
slurvete med hygienen. Konserveringsmidler er ikke tillatt brukt på
ferskvarer, med unntak av lake til skalldyr, og skallet på noen frukter.
|
|
Dersom
et tilsetningsstoff beskrives i det etterfølgende oppsett med Obs
under kolonne "Skadelig", betyr dette at de personer som er plaget
av spesielle sykdommer som eksempelvis Astma, Allergi, Mage- og Tarm,
Urinsyregikt osv., eller er disponert for slike (eks. gjennom arveanlegg), bør
være meget oppmerksomme, og helst unngå den aktuelle type
tilsetningsstoff.
Alle
tilsetningsstoff som beskrives med Ja under kolonne
"Skadelig", bør unngås av alle.
|
|
Hvilke
av konserveringsmidlene...?
|
|
Har
eller kan ha animalsk innhold
|
|
|
Er
eller kan være allergifremkallende
|
|
|
Kan
påvirke celler og gener
|
|
|
Kan
gi fosterskader
|
|
|
Kan
være genmodifisert
|
|
|
Kan
påvirke hyperaktivitet
|
|
|
Er
eller kan være kreftfremkallende
|
|
|
Kan
påvirke lever og nyrer
|
|
|
Kan
påvirke mage- og tarm
|
(Se
de enkelte tilsetningsstoffer)
|
|
Konservering
Her (nederst på siden) kan du lese om de enkelte konserveringsmidlene
(Generell
omtale / Helsemessig informasjon / Egne kommentarer)
|
E
nummer |
Tilsetningsstoffets
navn |
Type |
Skadelig
? |
|
|
Beskrivelse
Beskrivelser
av konserveringsmidlene
(Generell
omtale / Helsemessig informasjon / Egne kommentarer)
Konserveringsmidler
(Ref.
E-nummer kodenøkkel)
E-200
- E-290
Matprodukter
har lett for å bli ødelagt og fordervet hvis disse oppbevares feil.
Glemmer vi eksempelvis en boks med leverpostei utenfor kjøleskapet, går
det ikke lang tid før vi kan se små men raskt voksende ulldotter som
dukker opp både her og der. Den er invadert av mikroorganismer som
bakterier, mugg og gjærsopper før vi aner det.
Konserveringsmidler
er den gruppe tilsetningsstoffer som skal gjøre at mat ikke ødelegges av
bakterier, mugg og gjær (mikroorganismer) osv. I tillegg skal
konserveringsmidlene hindre bederving og i størst mulig
grad redusere eventuelle muligheter for matforgiftning. Samtidig
med disse "oppgavene" er denne type tilsetningsstoffer
medvirkende for bevaring av både smak og det man kaller næringsverdi.
Konserveringsmidler
har en beskyttende effekt mot forderving, men har eksempelvis ikke
tilsvarende egenskap mot harskning. Matprodukter som skal lagres må
konserveres for at disse skal holde seg friske. Tidligere metoder for
bevaring av mat var salting, røyking, tørking, hermetisering osv. Vi vet
at salt i flere hundre år har vært benyttet som konserveringsmiddel.
Likeledes vet vi at tørking av både fisk og kjøtt har lange
tradisjoner.
Dette
er metoder som har sine svakheter bl.a. fordi vi vet at salting er svært
uheldig sett fra et ernæringsmessig synspunkt. Røyking resulterer i
mange kreftfremkallende stoffer og tørking gir ofte mycotoxiner og frie
radikaler som er svært potent kreftfremkallende.
Av
helsemessig årsaker er det tillatt bruk av konserveringsmidler for at den
mat vi spiser ikke skal bli fordervet.
Noen
påstår at dette er helt nødvendig på grunn av de lange
transportavstander fra produsent til forbruker, men hvordan vet vi at ikke
konserveringsmidler også benyttes "kunstig" for å forlenge
produktenes "levetid".
Det
er ikke tillatt å benytte konserveringsmidler i den hensikt å
"utvide/forlenge" produktets normale holbarhetstid. Med få
unntak, skallet på noen fruktslag og lake til skalldyr, er det heller
ikke tillatt å benytte konserveringsmidler på ferskvarer. I alle typer
av ferdigvarer anvendes en
stor del konserveringsmidler til tross for at alle vet, eller i alle fall
burde vite, at mange slike (konserveringsmidler) kan føre til
helseskader. Desverre er det slik at bruk av konserveringsmidler gjør det
enklere for alle som produserer næringsmidler å sette til side, eller ta
for lett på hygieniske forhold.
***********
Merk!
Hvis
et E-nummer beskrives i den nedenforstående oversikten med OBS
under helseskadelige virkninger så betyr dette at de som er plaget av
spesielle sykdommer, astma, allergi, urinsyregikt etc., eller er disponert
for slike (eks. arvelige) bør være meget oppmerksomme på den aktuelle
type tilsetningsstoff.
|
200
E-200
Sorbinsyre
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: OBS * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Sorbinsyre
forekommer naturlig bl.a. i tomater, jordbær og kirsebær, men
fremstilles mest syntetisk. Benyttes i sure og lett sure næringsmidler
mot gjærdannelse, muggsopper og enkelte bakterietyper. Sorbinsyre
anvendes også i vin for å forhindre det man kaller ettergjæring.
Sorbinsyre er lettere oppløslig i olje enn i vann. Sorbinsyrens salter (sorbater)
med kjemiske forbindelser til natrium, kaliun og kalsium (se
E-201/E-202/E-203) benyttes normalt i vannholdige næringsmidler.
Sorbinsyre er tillatt brukt i Norge, men er "forkastet" av EU-s
ekspertkommite' og vil ikke bli tillatt i de land som er tilsluttet
fellesskapet ved innføring av nye regler i '97.
Helsemessig
informasjon:
Både
Ssorbinsyre og sorbatene er med referanse til literaturen meget godt
undersøkt, og til tross for at disse kan være hudirriterende hos følsomme
personer med utslag av hudirritasjon og rødme rundt munn og gi
oppblomstring av kviser i ansiktet og på kroppen, regnes disse som ganske
trygge. Undersøkelser har vist at sorbatene har en kjemisk reaksjon med
konserveringsmidlene nitritt og nitrat (E-250 og E-251). Denne reaksjonen
kan gi skader på arvemønster.
ADI
= 0-25 mg pr. kg. kroppsvekt.
Ost,
margarin, saft, brus og vin har en ADI på 1 g pr. kg. vare.
Senep,
ketchup, dressing, surkål og syltetøy har en ADI på 1,5 g pr. kg. vare.
Bakervarer
og fisk har en ADI på 2 g pr. kg vare.
Egne
kommentarer:
Ingen
spesielle.
E-200
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
Matvarer
Bergby's
senep
Bodsenep,
Idun
Dressing,
Fisk, Idun
Dressing,
Russisk, Idun
Krepsehaler
i lake
Krudder-salami
Potetsalat,
Vanlig
Prim,
Tine
Prim,
mager, Tine
Prim,
karamell, Synnøve
Pølsesenep,
Idun
Ravigotte-saus,
Idun
Reker
i lake, Ecco
Sennep-saus,
Idun
Sjokella
Skalldyr
Mix
Taffel-ost,
tomat, Tine
Taffel-ost,
skinke/persille |
|
|
Godterier
Gode
Ønsker Konfekt
Matador
Desserter
etc
Bringebærrullade
Citron
måne (kake)
Jam,
syltepulver
Jordbærrullade
Marmorrullade
Marsipanrullade
|
|
|
201
E-201
Natriumsorbat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: OBS * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Natriunsorbat
er en kjemisk forbindelse av sorbinsyre (E-200) og natrium. Se
beskrivelsen under E-200.
Helsemessig
Informasjon:
ADI
= 0-25 mg pr. kg. kroppsvekt. Se også beskrivelse under E-200.
Egne
kommentarer:
Se
E-200.
E-201
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
Drikkeprodukter
Solbær
Sirup, Cgo |
|
|
Desserter
etc.
Pyntegele,
Gul, Freia |
|
|
202
E-202
Kaliumsorbat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: OBS * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Kaliumsorbat
er en kjemisk forbindelse av sorbinsyre (E-200) og kalium. Se beskrivelsen
under E-200.
Helsemessig
informasjon:
ADI
= 0-25 mg pr. kg. kroppsvekt. Se beskrivelse under E-200.
Egne
kommentarer:
Se
E-200
E-202
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
Matvarer
Agurker,
hele, Nora
Agurker,
skiver, Nora
Agurker,
Pariser, Nora
Agurkmix
salat
Appetitt
sild, Delikat
Aprikossyltetøy,Delights
Aprikossyltetøy-Lett,
Nora
Aprikossyltetøy,
Nora
Appelsinmarmelade
Appelsinsyltetøy,
Delights
Barbecue-saus,
Idun
Bjørnebærsyltetøy
Blåbærsyltetøy,
Nora
Blåbærsyltetøy-Lett,
Nora
Blåskjell
i lake
Boston
Agurker (Nora)
Boysenbærsyltetøy,
Nora
Brelett-lettmargarin
Bringebærsyltetøy
(Flere slag)
Bringebærsyltetøy-lett,
Nora
Bringebærsyltet.,
Nora
Bringebærsyltetøy,
Øfas
Bringebærsyltetøy,
Granada
Bryggas
Rekesalat
Bryggas
Krepssalat
Crabsticks
salat
Dressing,
Cresille
Dressing,
hamburger
Dressing,
Hvitl., Idun
Dressing, Ishavs, Idun
Dressing, Party, Idun
Dressing, Rhode-Island, Idun
Dressing, selskaps
Dressing, Thous.-Island,
Idun
Dressing, Thousend Island
Lett
Dressing, Vanlig
Eksotisk
sild
Eplegele,
Nora
Eplemos,
Nora
Eplemos-Lett,
Nora
Eplesyltetøy,
Delights
Frokost
salat
Frukt
salat, Smaks
Gjestgiver
sild
Grill-Stekeolje,
Idun
Hovmester,
Kreps/Reke salat
Hovmester
Reke/Champ
Hovmester,
Reke i majones
Italiensk
salat, "hjemmelaget"
Italiensk
salat, Lett
Italiensk
salat, m/kjøtt
Italiensk
salat, Vanlig
Italiensk
salat, Vanlig
Italiensk
salat (Smaks)
Jordbærsyltetøy,
Delights
Jordbærsyltetøy,
DIVA
Jordbærsyltetøy-Lett,
Nora
Jordbærsyltetøy-Lett,
Nora
Jordbærsyltetøy,
Nora
Jordbærsyltetøy,
Lerum
Ketshup,
Idun
Kreps
og Reke salat
Majones,
Ekte, Denja
Majones,
Lett, Denja
Majones,
Light, Denja
Majones,
Ekte, Delikat
Majones,
Lett, Delikat
Makrell
salat
Majones,
Lett, Delikat
Marinade
- blue cheese, Idun
Marinade,
hvitløk Idun
Marinade
og sausbase
Multesyltetøy,
Delights
Multesyltetøy,
Nora
Nypesyltetøy, Delights
Pasta salat, Smaks
Pizza Deep Pan, biff
Pizza
Deep Pan, skinke
Plommesyltetøy,
Delights
Potetsalat,
Lett
Potetsalat,
Lett
Potetsalat,
Krydret
Potetsalat,
Provence
Potetsalat,
Vanlig
Potetsalat,
Smaks
Rabarbrasyltetøy,
Delight
Reker
i lake, Reime
Reker
i majones
Rekesalat,
Lett, Delikat
Rekesalat,
Vanlig, Delikat
Rekesalat,
Vanlig, denja
Remulade,
Ekte, Mills
Remulade,
Lett, Mills
Ridderheim's
AROLI
Ripsgele,
Delights
Russisk
rekesalat
Russisk
rekesalat
Rødbetsalat
Senep,
vanlig, Idun
Senep
sild
Sherry
sild
Sildesalat
Skute
sild
Solbærsyltetøy;
Delights
Surkål
Thousand Island, dressing
Tomatketchup, Mills
Tyttebærsyltet., Nora
Tyttebærsyltetøy,
Lisa
Tyttebærsyltetøy,
Delights
Tyttebærsyltetøy-Lett,
Nora
Utsira
sild
Vestkyst
salat, Smaks
Waldorf
salat, Smaks |
|
|
Drikkeprodukter
Appelsin
saft, Simpson
Appelsinsaft,
Nora
Asina
brus, Trio
En
lille tyrkisk, SHOT
Eplecider
Flux-soda,
brus
Frukt
og Bærsaft
FUN
Light m/appelsinsmak
FUN
Light m/bringebærsmak
FUN
Light gold eplesmak
FUN
Light sitron/lime kons.
FUN
Light sport
Grape-soda
GØY-saft,
appelsinsmak
GØY-saft
m/bringebærsmak
GØY-saft
m/eplesmak
GØY-saft
frukt/champ.
GØY-saft
m/jordbærsmak
Husholdningssaft
Kirseb.
Husholdningssaft,
Nora
Ingefærøl
Kirsebærsaft,
Simpson
Kjeft
m/bringebærsma
Kjeft
m/Colasmak
Kjeft
"Turbo"
Likør
Mix, Aprikos
Likør
Mix, Banan
Likør
Mix, Curacao
Likør
Mix, Fersken
Likør
Mix, Highlander
Likør
Mix, Irish cream
Likør
Mix, Jakt schnaps
Likør
Mix, Jæger
Likør
Mix, Kaffe
Likør
Mix, Kirsebær
Likør
Mix, Konjak
Likør
Mix, Multe
Likør
Mix, Nonne blod
Likør
Mix, Plomme
LeMix,
Margarita
LeMix, Pina Colada
LeMix, San Fransisco
LeMix, Singapore Sling
LeMix, Sour Mix
LeMix, Tom Collins
Schweppers
Grape-soda light
Solbær
Sirup, Simpson
Solbær
Sirup, Lerum
Trollbrus
m/bringebærsmak
Valencia,
fra Stordalen
Godterier
Gullbrød
marsipansjokolade
Konfekt-blanding,
Candelia
Konfektdrops,
Malaco
Marsipan-god
gammeldags
Marsipan-gris
Marsipan-pølser
Sfinx
Konfekt
Sjokolade-bananer
Sonja
Konfekt
TV-Godt,
Nidar
Desserter
etc.
Aprikoskompott,
Nora
Certo
for lett fryse/syltetøy
Certo
syltepulver
Coctailbær,
Grimstad
Jordbær
dessertsaus
Karamell
dessertsaus
Kirsebærkompott,
Nora
Kranskakemasse
Krone-is,
jordbær
Marsipan,
ferdig,Odense
Mazarin,
gammeldags, Swits
Mazarin
4-pack
Pepperkakedeig
Pyntegele,
Rød, Freia
Pyntegele,
Grønn, Freia
Rødgrøt,
Nora
Sjoko-beger
Sjokolade
saus
Sviskekompott,
Nora
"Helsekost"
etc.
Aprikos
dessert, lavkalori
Aprikos
syltetøy, lavkalori
Appelsin
syltetøy, lavkalo.
Blåbær
syltetøy, lavkalori
Biovit
Bringebær
syltetøy, lavkalori
Jordbær
syltetøy, lavkalori
Kirsebær
syltetøy, lavkalori
Kvichup
appelsin squash
Kvichup
eple squash
Kvichup
squash, frukt og bær
Kvichup
squash tropisk
Kvichup
tropiske, lett
Sviske
dessert, lavkalori
Tyttebær
syltetøy,lavkalori
|
|
|
203
E-203
Kalsiumsorbat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Kalsiumsorbat
er en kjemisk forbindelse av sorbinsyre (E-200) og kalsium. Se derfor
beskrivelse under E-200.
Helsemessig
informasjon:
ADI
= 0-25 mg pr. kg. kroppsvekt. beskrivelse under E-200.
Egne
kommentarer:
Se
E-200.
E-203
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
Desserter
etc.
Certo
for lett fryse/syltetøy
"Helsekost"
etc.
Kvichup
konsentrert squash
Kvichup
konsentrert saft, tropiske frukter,
lett,
tropiske frukter
|
|
|
Godterier
Luksuskonfekt,
Minde
|
|
|
210
E-210
Benzosyre
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: OBS * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Benzosyre
forekommer naturlig i tyttebær, blåbær, nøtter og i en del frukter.
Kan utvinnes av benzoharpiks, men fremstilles nå vanligvis syntetisk. Både
benzonsyre og benzoatene er mye brukt i Norge, bl.a. i sure produkter for
veksthemming mot gjær, muggsopper og enkelte bakterier, og benyttes de
fleste ganger sammen med E-330.
Ser
man på den ADI-grensen som er satt av FAO/WHO og sammenligner denne med
det registrerte forbruk av syltetøy, brus, godterier osv. kan man ane
"konsekvensene". Ekstra ille blir det når vi vet at benzosyre i
en liter brus tilsvarer ca. 100 - 150g. tyttebær og at det er våre barn
som står for det store forbruket av brus.
Helsemessig
informasjon:
Det
er ifølge tilgjengelig literatur foretatt mange undersøkelser på
benzosyre og benzoatene, og resultatene fra disse viser at det kan
fremkomme allergi- og astmatiske reaksjoner hos de personer som er
disponert for dette. I tillegg er det omtalt at man bør begrense inntaket
av slike stoffer til hyperaktive barn. Det er videre beskrevet at de
personer som er allergiske mot stoffet acetylsalisylsyre bør være ekstra
oppmerksomme. Foruten det som allerede er nevnt mener mange forskere at
benzosyre og benzoatene kan forsterke virkningen av andre
kreftfrenkallende tilsetningsstoff, og da spesiel sammen med E-222. ADI =
0-5 mg pr. kg. kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Et
tilsetningsstoff av denne art og med de i literaturen angitte helsemessig
virkninger, bør man være oppmerksom på.
E-210
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
Matvarer
Kaviar,
Mills
Kaviar
m/dill, Mills
Majones,
Lett, Mills
Majones,
Ekte, Denja
Remulade,
Lett, Mills
|
|
|
Drikkeprodukter
Classic
Julebrus
Desserter
etc.
Atamon
for frukt og saft
|
|
|
211
E-211
Natriumbenzoat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: OBS * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Dette
er den kjemiske forbindelsen syren og natrium. Salt av benzosyre. Dette er
et av de tilsetningsstoff som er mest brukt i Norge, og du kan med selvsyn
ut fra listen nedenfor se hvor anvenlig produsentene mener dette er.
Tilsvarende benzosyre fremstilles natriumbenzoat syntetisk. Natriumbenzoat
kan du også se beskrevet som nabenzoat. Se ellers beskrivelsen under
E-210. Tillatt brukt både i Norge og andre europeiske land.
Helsemessig
informasjon:
ADI
= 0-5 mg pr. kg. kroppsvekt.
Smelteost
har en ADI på 3 g pr. kg. Syltetøy har en ADI på 1,5 g
pr. kg.
Fiskevarer
har en ADI på 5 g pr. kg.
Drikkevarer har en ADI på 1 g pr. kg.
Se
ellers beskrivelse under E-210.
Egne
kommentarer:
Se
E-210.
E-211
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
Matvarer
Agurker,
hele, Nora
Agurker,
skiver, Nora
Agurker,skiver/dill
Nora
Agurker,
Pariser, Nora
Agurkmix
salat
Ansjosfileter,
Makaløs
Appetitt
sild, Delikat
Appetitt
sild, Denja
Aprikossyltetøy,Delights
Aprikossyltetøy-Lett,
Nora
Aprikossyltetøy,
Nora
Appelsinmarmel.
Nora
Appelsinsyltetøy,
Delights
Appelsinsyltetøy,
Nora
Banos
- bananpålegg
Barbecue-saus,
Idun
Bergby's
senep
Bjørnebærsyltetøy
Blåbærsyltetøy,
Nora
Blåbærsyltetøy-Lett,
Nora
Blåskjell
i lake
Bodsenep,
Idun
Boston
Agurker (Nora)
Boysenbærsyltetøy
lett,
Bringebærsyltetøy,
Delaights
Bringebærsyltetøy-lett,
Nora
Bringebærsyltetøy
Nora
Bringebærsyltetøy,
Lerum
Bringebærsyltetøy,
Øfas
Bringebærsyltetøy,
Granada
Bryggas
Rekesalat
Bryggas
Krepssalat
Coctailbiter
i dill
Coctailbiter
i Cognac
Coctailbiter
i Sherry
Coctailbiter i Tomat
Crabsticks salat, Delikat
Crabstick salat, Denja
Dressing,
Cresille
Dressing,
Fisk, Idun
Dressing
Fransk Lett Idun
Dressing,
hamburger
Dressing,
Hvitløk Idun
Dressing,
Ishavs, Idun
Dressing, Party, Idun
Dressing, Rhode-Island, Idun
Dressing, Russisk Idun
Dressing, selsk Fader Martin
Dressing, Thous.-Island,
Idun
Dressing, Thous.-Isl. Lett
Dressing,
Thous.-Island
Dressing,
Vanlig,J.R. Bjerke
Eksotisk
sild
Eplegele,
Nora
Eplemos,
Nora
Eplemos-Lett,
Nora
Eplesyltetøy,
Delights
Frokost
salat, Delikat
Frukt
salat, Smaks
Gjestekaviar,
Delikat
Gjestgiver
sild
Gravlaks
saus
Grill-Stekeolje,
Idun
Grill-Stekeolje
til fisk,Caj P's
Hovmester,
Kreps/Reke salat
Hovmester
Reke/Champ
Hovmester,
Reke i majo.
Italiensk
salat, "hjemmelaget"
Italiensk
salat, Lett
Italiensk
salat, m/kjøtt
Italiensk
salat m/kjøtt
Italiensk
salat, Vanlig
Italiensk
salat (Smaks)
Jordbærsyltetøy,Delights
Jordbærsyltetøy,
DIVA
Jordbærsyltetøy,
Lisa
Jordbærsylt.
Lett,Nora
Jordbærsyltetøy,
Nora
Jordbærsyltetøy,
Lerum
Kaviar
m/Omega 3, Denja
Kaviar,
Bjelland
Kaviar,
Lodderogn, Bjelland
Kaviar-mix
Kaviar-mix,
Kavli
Kaviar,
Sort, Limfjord
Ketshup,
Idun
Krepsehaler
i lake
Kreps
og Reke salat
Krydder
sild, Delikat
Majones,
Ekte, Mills
Majones,
Lett, Denja
Majones,
Light, Denja
Majones,
Ekte, Delikat
Majones,
Lett, Delikat
Makrell
salat
Majones,
Lett, Delikat
Marinade
- blue cheese, Idun
Marinade,
hvitløk, Idun
Marinade/sausbas.Idun
Multesyltetøy,
Lisa
Multesyltetøy,
Delights
Multesyltetøy,
Nora
Nypesyltetøy,
Delights
Pariserkål,
Nora
Passadena,
til ost
Pasta salat, Smaks
Pizza Deep Pan, biff
Pizza Deep Pan, skinke
Plommesyltetøy,
Delights
Potetsalat,
Lett
Potetsalat,
Lett
Potetsalat,
Krydret
Potetsalat,
Provence
Potetsalat,
Vanlig
Potetsalat,
Vanlig
Potetsalat,
Vanlig
Potetsalat,
Smaks
Pølsesenep,
Idun
Rabarbrasyltetøy,
Delights
Ravigotte-saus,
Idun
Reker
i lake, Ecco
Reker
i lake, Reime
Reker
i majones
Rekesalat,
Lett, Delikat
Rekesalat,
Vanlig, Delikat
Rekesalat,
Vanlig, Denja
Reke
salat, Smaks
Remulade,
Ekte, Mills
Ripsgele,
Delights
Russisk
rekesalat
Russisk
rekesalat
Rødbeter
(Apretif)
Rødbeter,
Pariser, Nora
Rødbetsalat
Rødkål
(Nora)
Sennep-saus,
Idun
Senep,
vanlig, Idun
Senep
sild
Senep
sild
Sherry
sild
Sildesalat
Skalldyr
Mix
Skute
sild
Solbærsyltetøy;
Delights
Sursild,
vanlig type
Sursild,
vanlig type
Surkål
Surkål,
grov type, Nora
Surkål,
Pariser (Nora)
Thousand Island, dressing
Tomatketchup, Mills
Tomatketchup, Idun
Tomat sild
Tyttebærsyltetøy, Nora
Tyttebærsyltetøy, Lisa
Tyttebærsyltetøy, Delights
Tyttebærsyltetøy-Lett,
Nora
Utsira sild
Vestkyst salat, Smaks
Waldorf salat, Smaks
|
|
|
Godterier
Gode
Ønsker Konfekt
Drikkeprodukter
Appelsin
saft, Simpson
Appelsinsaft,
Nora
Asina
Brus
med sitronsmak
Brus
m/Bringebærsmak
Casino
m/sitronsmak
Champagne Brus
Champy Champagnebrus
Champy light
Classic Appelsin
Classic Julebrus
Coca Cola Light
Cola,
fra Stordalen
Coffee
Shot, KRYDDO
Cruise
fra Stordalen
En
lille tyrkisk, SHOT
Eplecider
Eventyrbrus
FANTA
- (brus)
Flux-soda,
brus
Frukt/Bærsaft,
Simpson
FUN
Light, appelsinsmak
FUN
Light m/bringebærsmak
FUN
Light gold eplesmak
FUN
Light sitron/lime
FUN
Light sport
Gløgg
Grape-soda
GØY-saft,
appelsinsmak
GØY-saft
bringebærsmak
GØY-saft
m/eplesmak
GØY-saft,
frukt/champ.smak
GØY-saft,jordbærsmak
Haifa-brus
Husholdningssaft,
kirsebærsm.
Husholdningssaft,
Simpson
Husholdningssaft,
Nora
Ingefærøl
Jule-Brus
Julebrus
Kirsebærsaft,
Simpson
Likør
Mix, Aprikos
Likør
Mix, Banan
Likør
Mix, Curacao
Likør
Mix, Fersken
Likør
Mix, Highlander
Likør Mix, Irish cream
Likør Mix, Jakt schnaps
Likør Mix, Jæger
Likør
Mix, Kaffe
Likør
Mix, Kirsebær
Likør
Mix, Konjak
Likør
Mix, Multe
Likør
Mix, Nonne blod
Likør
Mix, Plomme
LeMix, Margarita
LeMix, Pina Colada
LeMix, San Fransisco
LeMix, Singapore Sling
LeMix, Sour Mix
LeMix, Tom Collins
Mummi
Brus m/bringebærsmak
Pepsi
Light
Pepsi
Max
Ridderheim's
AROLI
Rød
Brus
Schweppers
Bitter lem.
Schweppera
Grape-soda
Schweppers
Russchan
Solbær
Sirup, Cgo
Solbær
Sirup, Simpson
Solbær
Sirup, Lerum
Solo
Sprite
Light
Sprite
sitron/lime smak
TAB
Ekstra
Telemark
Cider
Tonic
Water
Tomte
Gløgg
Trollbrus
bringebærsm.
URGE
Valencia,
fra Stordalen
Villa
Champagnebrus
Desserter
etc.
Aprikoskompott,
Nora
Atamon
for frukt og saft
Kirsebærkompott,
Nora
Krone-is
Rødgrøt,
Nora
Sjoko-beger
Sviskekompott,
Nora
Tommeliten
Kakep. Coctailbær
"Helsekost"
etc.
Aprikos
dessert, lavkalori
Aprikos
syltetøy, lavkalori
Appelsin
syltetøy, lavkalo
Blåbær
syltetøy, lavkalori
Bringebær
syltetøy, lavkalori
Jordbær
syltetøy, lavkalori
Kirsebær
syltetøy, lavkalori
Kvichup
appelsin squash
Kvichup
eple squash
Kvichup,
frukt og bær
Kvichup
tropiske frukter
Kvichup
trop. frukter, lett
Sana-sol
Spebarn
vitamin (Collett)
Sviske
dessert, lavkalori
Tyttebær
syltetøy, lavkalori
|
|
|
212
E-212
Kaliumbenzoat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: OBS * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Kjemisk
forbindelse benzosyre og kalium. Som benzosyre fremstilles dette
syntetisk.
Tillatt
brukt i Norge og EU-land. Se beskrivelse under E-210.
Helsemessig
informasjon:
ADI
= 0-5 mg pr. kg. kroppsvekt.
Smelteost
har en ADI på 3 g pr. kg.
Syltetøy har en ADI på 1,5 g pr. kg.
Fiskevarer
har en ADI på 5 g pr. kg
Drikkevarer har en ADI på 1 g pr. kg.
Se
ellers beskrivelse under E-210
Egne
kommentarer:
Se
E-210.
E-212
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
213
E-213
Kalsiumbenzoat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: OBS * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Kjemisk
forbindelse benzosyre og kalsium. Som benzosyre fremstilles dette
syntetisk. Som E-212 er dette tillatt brukt både i Norge og i andre
europeiske land. Se ellers beskrivelse under E-210.
Helsemessig
informasjon:
ADI
= 0-5 mg pr. kg. kroppsvekt.
Smelteost
har en ADI på 3 g pr. kg.
Syltetøy har en ADI på 1,5 g pr. kg.
Fiskevarer
har en ADI på 5 g pr. kg Drikkevarer har en ADI på 1 g
pr. kg.
Se
ellers beskrivelse under E-210.
Egne
kommentarer:
Samme
som E-210.
E-213
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
214
E-214
Etylparahydroksybenzoat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: OBS * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Tilsetningsstoffene
i gruppen konserveringsmidler E-214 - E-219 (Hydroksybenzoater eller som
de noen ganger kalles parabener ) fremstilles syntetisk av benzosyre
(E-210). Benyttes i produkter for veksthemming mot gjær, muggsopper og
enkelte bakterier. Kan brukes både i sure og ikke sure næringsmidler.
Lovlig, men lite brukt i Norge bl.a. fordi det lett kan oppstå uønsket
bismak. Stoffet er også tillatt brukt i EU-land med noe begrensning.
Helsemessig
informasjon:
Det
er foretatt gode undersøkelser på denne gruppe av tilsetningsstoffer, og
resultatene viser at de kan gi
allergi- og astmatiske reaksjoner. I tillegg er det anbefalt at det ikke bør
gis til hyperaktive barn, eller inntas av de personer som ragerer ved bruk
av acetylsalisylsyre. Kan også for noen gi utslag av eksem.
ADI
= 0-10 mg pr. kg. kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Som
forbruker bør du unngå kjøp av produkter som inneholder denne type
tilsetningsstoff.
E-214
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
Matvarer
Normanna-ost,
smørbar, Tine
|
|
|
|
215
E-215
Natriumetylparahydroksybenzoat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: OBS * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Natriumsalt
til etylparahydroksydbenzoat (E-214), som fremstilles syntetisk av
benzosyre
(E-210).
Benyttes i produkter for veksthemming mot gjær, muggsopper og enkelte
bakterier. Lovlig, men lite brukt i Norge. Se også beskrivelse under
E-214.
Helsemessig
informasjon:
ADI
= 0-10 mg pr. kg. kroppsvekt. Se beskrivelse under E-214.
Egne
kommentarer:
Se
E-214
E-215
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
216
E-216
Propylparahydroksybenzoat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: OBS * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Fremstilles
syntetisk av benzosyre (E-210). Benyttes i produkter for veksthemming mot
gjær, muggsopper og enkelte bakterier. Se også beskrivelsen under E-214.
Helsemessig
informasjon:
ADI
= 0-10 mg pr. kg. kroppsvekt. Se beskrivelse under E-214.
Egne
kommentarer:
Se
E-214.
E-216
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
217
E-217
Natriumropylparahydroksybenzoat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: OBS * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Natriumsalt
til propylparahydroksybenzoat (E-216). Fremstilles syntetisk av benzosyre
(E-210). Benyttes i produkter for veksthemming mot gjær, muggsopper og
enkelte bakterier. Se også beskrivelse under E-214.
Helsemessig
informasjon:
ADI
= 0-10 mg pr. kg. kroppsvekt. Se beskrivelse under E-214.
Egne
kommentarer:
Se
E-214.
E-217
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
Desserter
etc.
Fyrstekake,
K. Bjørken A/S
|
|
|
|
218
E-218
Metylparahydroksybenzoat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: OBS * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Fremstilles
syntetisk av benzoensyre (E-210), og benyttes i produkter for veksthemming
mot gjær, muggsopper og enkelte bakterier. Se også beskrivelse under
E-214.
Helsemessig
informasjon:
ADI
= 0-10 mg pr. kg. kroppsvekt. Se beskrivelse under E-214.
Egne
kommentarer:
Se
E-214.
E-218
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
"Helsekost"
Denivit,
tannkrem
AFI
Ølgjær, tabletter
|
|
|
|
219
E-219
Natriummetylparahydroksybenzoat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: OBS * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Natriumsal
til metylparahydroksybenzoat. Fremstilles syntetisk av benzoensyre
(E-210), og benyttes i produkter for veksthemming mot gjær, muggsopper og
enkelte bakterier. Se beskrivelse under E-214.
Helsemessig
informasjon:
ADI
= 0-10 mg pr. kg. kroppsvekt. Se beskrivelse under E-214.
Egne
kommentarer:
Se
E-214.
E-219
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
|
Desserter
etc.
Fyrstekake,
Børset bakeri
Kranskakemasse,
Odense
|
|
|
220
E-220
Svoveldioksid
(svovelsyrling)
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: JA * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Ved
forbrenning av svovel fremkommer gassen svoveldioksid. Svoveldioksid er en
giftig gass og har en skarp, stikkende og meget ubehagelig lukt.
Danner sammen med (oppløst i) vann det som karakteriseres med
svovelsyrling. Svovelsyrling er det navnet som er mest brukt i Norge.
Salter har betegnelsen sulfitter. E-221 - E-228. En av hoverårsakene til
det vi kjenner som sur nedbør er det utslipp av svoveldioksid som
forekommer når man bl.a. forbrenner kull.
Denne
type konserveringsmiddel anvendes i produkter for veksthemming av gjær,
mugg-sopper og enkelte bakterier, samtidig som det også benyttes i en
lang rekke produkter for bevaring av smak og farge. Stoffene har bedre
effekt mot bakterier enn mot mugg og gjær. Brukes mye i saft, brus,
frukt, (også tørkede frukter) bær og grønnsakprodukter. I tillegg
brukes stoffene som konserveringsmidler i øl. Anvendes også i en viss
utstrekning som fargestabilisator bl.a i sauser. Både svoveldioksid og
sulfittene brukes flittig all den tid de regnes for å ha tilfredstillende
egenskaper både som konserveringsmidler og antioksidanter. I tillegg er
disse stoffene prismessig mer lønnsomme enn andre typer
konserveringsmidler. Ble i tidligere tider brukt som konserveringsmiddel i
vin. Hvis du kjenne til, og kanskje har praktisert vinsetting, da vet du
at man ved omstikking tilsetter svovlingstabletter. Slike
svovlingstabletter har betegnelsen E-224. Tilsetningsstoffene tilhørende
denne gruppen er ikke tillatt benyttet i produkter som gir mye vitamin B1,
eks. melk, brød og kjøttprodukter. Se ellers produktregistreringen
nedenfor som kanskje kan gi deg nyttig informasjon.
Tillatt brukt både i Norge og andre europeiske land.
Helsemessig
informasjon:
Disse
stoffene er i følge tilgjengelig literatur både mye undersøkt og mye
omdiskutert blant forskerne. Til tross for at man godt kjenner til
skadevirkningene som disse stoffene gir, er det mange som mener at det
ikke bør forekomme noen bruksbegrensning.
Tilsetningsstoffene
som tilhører denne gruppen er kjent for at de både kan ødelegge vitamin
B1 (tiamin) i kroppen og at de kan gi sterke allerg- og astmatiske
reaksjoner og utslag. Alle bør være oppmerksomme på dette forholdet, og
kanskje spesiellt de som har slike (arvelige) sykdommer innen familien.
I laboratorieforsøk (på forsøksdyr) er det registrert at
stoffene reduserer kroppens kalsium, som igjen kan føre til det vi
kjenner som benskjørhet. Videre foreligger det sterke mistanker om at
stoffene både kan føre til genskader og at de kan være
kreftfremkallende. Det har i USA forekommet flere dødsfall blant
astmatikere etter at grønnsaker disse spiste i salatbarer var dusjet med
svoveldioksid for at de skulle holde seg friske og fine. Bør ikke gis til
personer som lider av hyperaktivitet.
Vær
spesielt oppmerksom på at potetmospulver inneholder sulfitt. Potetmos
laget fra potetmospulver er derfor, og absolutt ikke egnet som mat for
spedbarn og astmatikere. Prøv hjemmelaget potetmos. Den er enkel å lage
og den er mye bedre enn den du får kjøpt ferdig.
ADI
= 0-0.7 mg pr. kg. kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Et
tilsetningsstoff som har fått beskrevet så mange negative virkninger bør
ikke tillates brukt i norskproduserte næringsmidler. Unngå derfor kjøp
av de produkter som inneholder nevnte tilsetningsstoff(er). Det finnes
gode alternativer. Hvorfor ikke prøve litt god og giftfri hjemmelaget mat
for en gang skyld? Det bør du ta deg tid til å lage.
E-220
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
Matvarer
Gratinerte
poteter, Mills
Potetmos
m/gressløk, Mills
Potetmos
m/melk, Mills
Potetmos
vanlig type, Mills
Ridderheim's
AROLI
|
|
|
Drikkeprodukter
Appelsin
saft, Simpson
Appelsinsaft,
Nora
Cruise,
fra Stordalen
FUN
Light appelsinsm
FUN
Light sitron/lime konsentrert
GØY-saft,
appelsinsmak
Hush.saft,
Simpson
LeMix,
Margarita
LeMix,
Pina Colada
LeMix,
Sour Mix
LeMix,
Tom Collins
Schweppers
Bitter lemon
Valencia,
Stordalen
|
|
|
221
E-221
Natriumsulfitt
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: JA * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Natriumsalt
av svoveldiolsid. Dette er et pulver med rosa farge. Luktløst, men har en
form for saltsmak. Tillatt men lite brukt i Norge. Brukes ellers i
Europeiske land. Se beskrivelse under E-220.
Helsemessig
informasjon:
ADI
= 0-0.7 mg pr. kg. kroppsvekt. Se beskrivelse under E-220.
Egne
kommentarer:
Se
E-210.
E-221
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
Matvarer
Ridderheim's
AROLI
|
|
|
|
222
E-222
Natriumhydrogensulfitt
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: JA * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Salt
av svoveldioksid. Dette stoffet er et hvitt pulver som smaker meget vondt.
Anvendes for bekjempelse av bakterievekst. Tillatt men forholdsvis lite
brikt i Norge. Brukes i andre europeiske land. Natriumhydrogensulfitt
beskrives noen ganger som natriumbisulfitt. Se beskrivelse under E-220.
Helsemessig
informasjon:
ADI
= 0-0.7 mg pr. kg. kroppsvekt. Se beskrivelse under E-220.
Egne
kommentarer:
Se
E-220.
E-222er
fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
Matvarer
Potetmos
m/gressløk (Maggi)
Potetmos
m/melk (Maggi)
Potetmos,vanlig,
Maggi
Ridderheim's
AROLI
|
|
|
Drikkeprodukter
Appelsin
saft, Simpson
Desserter
etc.
Saltiner,
Sætre Kjeks
Sackers,
Sætre Kjeks
|
|
|
223
E-223
Natriumdisulfitt
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: JA * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Salt
av svoveldioksid. Anvendes mot uønsket bakterievekst og gjæring. Tillatt
men forholdsvis lite brukt i Norge. Natriumdisulfitt beskrives noen ganger
som natriumpyrosulfitt. Se beskrivelse under E-220.
Helsemessig
informasjon:
Se
beskrivelse under E-220.
Egne
kommentarer:
Se
E-220.
E-223er
fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
Matvarer
Ridderheim's
AROLI
|
|
|
"Helsekost"
Kvichup
appelsin squash
Kvichup
eple squash
Kvichup
tropiske frukter
Kvichup
tropiske frukter, lett
|
|
|
224
E-224
Kaliumdisulfitt
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: JA * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Salt
av svoveldioksid. Dette er et hvitt pulver som lukter like vondt som
svoveldioksid. Kaliumdisulfitt beskrives noen ganger som kaliumpyrosulfitt
eller kaliummetabisulfitt. Tillatt men lite brukt både i Norge og andre
europeiske land. Se ellers beskrivelse under
E-220.
Helsemessig
informasjon:
Se
beskrivelse under E-220.
Egne
kommentarer:
Se
E-220.
E-224er
fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
225
E-225
Kalsiumdisulfitt
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: JA * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Salt
av svoveldioksid som er syntetisk produsert. Kalsiumdisulfitt beskrives
noen ganger som kalsiumpyrosulfitt eller kalsiummetabisulfitt. Tillatt men
lite brukt i Norge. Dette konserveringsmiddelet er ikke godkjent av
EUs-ekspertkomite' for bruk innen medlemslandene. Se beskrivelse under
E-220.
Helsemessig
informasjon:
Se
beskrivelse under E-220.
Egne
kommentarer:
Se
E-220.
E-225er
fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
226
E-226
Kalsiumsulfitt
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: JA * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Salt
av svoveldioksid som er syntetisk produsert. Tillatt men lite brukt i
Norge. Tillatt også i EU-land. Se beskrivelse under E-220.
Helsemessig
informasjon:
Se
beskrivelse under E-220.
Egne
kommentarer:
Se
E-220.
E-226er
fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
227
E-227
Kalsiumhydrogensulfitt
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: JA * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Salt
av svoveldioksid som er syntetisk produsert. Tillatt men lite brukt i
Norge. Tillatt brukt i EU-land. Se beskrivelse under E-220.
Helsemessig
informasjon:
Se
beskrivelse under E-220.
Egne
kommentarer:
Se
E-220.
E-227er
fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
Matvarer
Ridderheim's
AROLI
|
|
|
|
228
E-228
Kaliumhydrogensulfitt
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: JA * Tillatt i Norge: Nei
Generell
omtale:
Salt
av svoveldioksid som er syntetisk produsert. Ikke tillatt brukt i Norge,
men tillatt i EU tilhørende land. Kaliumhydrogensulfitt beskrives noen
ganger som kaliumbisulfitt. Se beskrivelse under E-220.
Helsemessig
informasjon:
Se
beskrivelse under E-220.
Egne
kommentarer:
Se
E-220.
E-228er
fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
230
(E)-230
Difenyl
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: JA * Tillatt i Norge: Nei
Generell
omtale:
Dette
er en kjemisk forbindelse (aromatisk hydrokarbon). Difenyl var tidligere
bare tillatt brukt til overflatebehandling av uskrelte sitrusfrukter som
apelsiner clementiner, grapefrukt o.l.) Stoffet reduserer vekst av mugg og
sopp. Stoffet beskrives noen ganger som Bifenyl. Er ikke tillatt brukt både
i Norge og andre europeiske land. Dette stoffet defineres
etter 16. januar 1996 ikke lenger som et tilsetningsstoff, og er etter
denne dato beskrevet som et plantevernmiddel.
Helsemessig
informasjon:
Ifølge
beskrivelser om Difenyl gir dette stoffet "små problemer". Hva
som ligger i denne definisjonen er noe uklart, men når det er sagt på
denne måten bør det i alle fall utvises en viss "respekt" for
stoffet.
Det
er lite undersøkt men det foreligger noen resultater som viser
kreftfremkalling på forsøksdyr. Inntak av store doser kan lett føre til
irritasjoner i både nese og øyne. Vær spesielt oppmerksom på at skall
fra de sitrusfrukter som ikke er økologisk dyrket absolutt ikke bør
spises (eks. hjemmelaget appelsinmarmelade eller bite i appelsinskallet når
disse skal skrelles). Fruktembalasje skal etter gjeldende bestemmelser være
merket lett synlig for forbruker. Et viktig poeng er at mange undersøkte
produkter har rester av dette tilsetningsstoffet som ligger over fastsatt
ADI grense. ADI = 0-0.5 mg pr. kg. kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Unngå
bruk av tilsetningsstoffer hvor det ikke er gitt noen fullgod definisjon på
eventuelle skadevirkninger. Det er nok ikke lett, og det er heller ikke
meningen, å få folk til å slutte å kjøpe sitrusfrukter, men man kan
henstille til de ansvarlige myndigheter om å bli betydelig bedre i sin
kontroll og sine pålegg av merkeplikt etc. så vi som forbruker vet hva
vi får i oss.
E-230
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
Matvarer
Appelsiner
Clementiner
Grapefrukt
Sitroner
|
|
|
Ved
undersøkte mandarinkasser (Maroc med typen Laila) som ble
funnet i en søppel- container ved en Rema-1000 butikk, var
disse meget svakt merket, og med fransk tekst.
Det
var ingen mulighet for forretningens kunder å se merkingen
ved kjøp av clementiner. (Det er ingen normale forbrukere som
roter rundt i søpla til kjøpmannen for å se hvordan
merkingen appelsin og clementinkasser er merket).
|
|
|
231
(E)-231
Ortofenylfenol
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: JA * Tillatt i Norge: Nei
Generell
omtale:
Ortofenylfenol
brukes for å redusere vekst av mugg og sopper. Det var tidligere bare
tillatt brukt til overflatebehandling av uskrelte sitrusfrukter.Se også
beskrivelse under E-230. Dette stoffet defineres etter 16. januar 1996
ikke lenger som et tilsetningsstoff, og er etter denne dato beskrevet som
et plantevern-middel.
Helsemessig
informasjon:
Det
finnes beskrivelser som angir mistanke om at dette stoffet kan være
kreftfremkallende. ADI = 0-0.2 mg pr. kg. kroppsvekt. Se ellers
beskrivelse under E-230.
Egne
kommentarer:
Se
E-230.
E-231
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
232
E-232
Natriumortofenylfenol
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: JA * Tillatt i Norge: Nei
Generell
omtale:
Dette
konserveringsmiddelet brukes tilsvarende som E-230 og E-231, for å
redusere vekst av mugg og sopper. Brukes til overflatebehandling av
uskrelte sitrusfrukter. Ikke tillatt i Norge, men i de fleste andre
europeiske land. Se beskrivelse under E-230
Helsemessig
informasjon:
ADI
= Ikke oppgitt verdi av mg pr. kg. kroppsvekt. Se beskrivelse under E-230
og E-231.
Egne
kommentarer:
Hvem
kan kontrollere om det brukes E-230, E-231 eller E-232 i importerte
sitrusfrukter.
Se
ellers kommentarer under E-230.
E-232
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
233
(E)-233
Tiabendazol
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: JA * Tillatt i Norge: Nei
Generell
omtale:
Tilsetningsstoffet
Tiabendazol er det man kan kalle en kjemisk forbindelse og inngår som en
del av andre stoffer. Som eksempel kan nevnes vitamin B1. Dette er et
middel mot sopp og var tidligere tillatt brukt til overflatebehandling av
uskrelte sitrusfrukter, og som sprøytemiddel for bananer og epler. I følge
tidligere bestemmelser ble dette stoffet betraktet som et plantevernmiddel
(pestisid) hvis det ble anvent før innhøsting, men som et
tilsetningsstoff (konserveringsmiddel) hvis det anvendes etter fruktinnhøstingen.
Sistnevnte ble etter regelverket pålagt merket på fruktemballasjen eller
ved tydelige oppslag på utsalgsstedet. Dette stoffet anvendes også innen
medisinen som et middel mot mark i innvollene. Det er ikke tillatt brukt både
i Norge og andre EU-tilknyttede land. Dette stoffet defineres etter 16.
januar 1996 ikke lenger som et tilsetningsstoff, og er etter denne dato
beskrevet som et plantevernmiddel.
Helsemessig
informasjon:
EUs
ekspertkomite' har vurdert dette stoffet med stor skepsis all den tid
dette brukes til mye forskjellig. Komiteen har uttrykt motvilje til å
godkjenne dette for bruk i næringsmidler men har til tross for dette
likevel fastsatt en ADI verdi. Det beskrives i literaturen at i
laboratorieforsøk (på drektige rotter) har stoffet medført misdannelser
både på sjelett og lemmer hos rottefosteret.
ADI
= 0-0.1 mg pr. kg. kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Vask
og skrell all frukt som både du og dine barn spiser. Vask også hender når
du har tatt i frukt hvor dette (eller tilsvarende stoffer) er benyttet. Se
ellers kommentarer under E-230.
E-233er
fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
Ingen
registrerte, men det finnes på importert frukt. |
|
|
|
234
E-234
Nisin
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Nei
Generell
omtale:
Nisin
er en type tilsetninsstoff som i likhet med E-233 går under betegnelsen
antibiotikum, or er tilhørende de stoffer som i legemiddelform benyttes
mot ulike typer av bakterieinfek-sjoner. Nisin er anvendelig mot bl.a.
muggdannelse på ost. Nisin er ikke tillatt brukt i Norge, men er tillatt
og anvendes i vesentlig grad innen osteproduksjonen i EU-land.
Helsemessig
informasjon:
I
følge tilgjengelig informasjon er det ikke kjent at Nisin har skadelige
virkninger, men det anbefales likevel varsomhet for gravide og ammende.
ADI
= Ingen oppgitt verdi pr. kg. kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Aktuelle
grupper bør ikke innta store mengder av produkter som inneholder Nisin.
E-234er
fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
Ingen
registrerte, men det finnes på importert ost. |
|
|
|
235
E-235
Natamycin
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Ja * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Natamysin
defineres i literaturen som et antibiotikastoff, og anvendes i
osteproduksjon for å hindre muggdannelser. Natamycin ble tidligere brukt
innen medisinen bl.a. mot underlivsplager, og står oppført ifg.
felleskatalogen som Pimafucin, og med mulige bivirkninger som kvalme og
diare. Det er blant myndigheter og eksperter enighet om at et antibiotika
som både anvendes til mennesker og dyr, ikke bør brukes i næringsmidler.
Natamycin brukes fortsatt som et legemiddel i utlandet. Dette stoffet
beskrives noen ganger som Primarcin, og er tillatt både i Norge og i de
EU-tilknyttede landene.
Helsemessig
informasjon:
EUs
ekspertkomite' har vurdert dette stoffet uten helseskadelige virkninger på
grunnlag at det kun benyttes til utvendig behandling av oster
(osteskorper). ADI = 0-0.3 mg pr. kg. kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Man
kan nok ganske sikkert klare seg uten denne type tilsetningsstoff.
E-235
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
Jarlsberg-ost,
lettere, Tine |
|
|
|
236
E-236
Maursyre
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Ja * Tillatt i Norge: Nei
Generell
omtale:
Maursyre
er et stoff som benyttes innen jordbruksnæringen for bevaring av dyrefor
uten tørking (det vi kjenner fra silofor). Maursyre har både irriterende
og etsende virkning. Det finnes naturlig i maur og i eksempelvis jordbær
og epler. De to sistnevnte inneholder meget små mengder. Mange har ganske
sikker opplevd å få dette på hendene når de har kommet i berøring med
maur på turer i skog og mark. Maursyre er forbudt både i Norge og
Sverige, men tillatt brukt i danske saft og leskedrikker. Ellers ikke
tillatt brukt i EUs medlemsland.
Helsemessig
informasjon:
Det
finnes lite informasjon om forskningsresultater relatert til virkningen på
mennesker.
ADI
= Ingen oppgitt verdi av mg pr. kilo kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Ingen
spesielle, men du bør være oppmerksom på dette stoffet når du er i
utlandet.
E-236
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
237
E-237
Natriumforminat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Ja * Tillatt i Norge: Nei
Generell
omtale:
Dette
stoffet er natriumsalt av maursyre. Forbudt i Norge. Se beskrivelse under
E-236.
Helsemessig
informasjon:
ADI
= Ingen oppgitt verdi av mg pr. kilo kroppsvekt. Se beskrivelse under
E-236.
Egne
kommentarer:
Se
E-236.
E-237
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
238
E-238
Kalsiumforminat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Ja * Tillatt i Norge: Nei
Generell
omtale:
Kalsiumforminat
er kalsiumsalt av maursyre. Forbudt i Norge Se beskrivelse under E-236.
Helsemessig
informasjon:
ADI
= Ingen oppgitt verdi av mg pr. kilo kroppsvekt. Se beskrivelse under
E-236.
Egne
kommentarer:
Se
E-236.
E-238
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
239
E-239
Hexametylentetramin
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Ja * Tillatt i Norge: Nei
Generell
omtale:
Dette
er et tilsetningsstoff (konserveringsmiddel) som er forbudt i Norge men
anvendes noe i Sverige i enkelte produkter som har stort innhold av fisk.
Eks. marinert sild. Beskrives noen ganger som Hexamin.
Helsemessig
informasjon:
Hexametylentetramin
mistenkes for både å være kreftfremkallende og å gi betennelser og
forstyrrelser i mage/tarm. ADI = Ingen oppgitt verdi av mg pr. kilo
kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Vær
oppmerksom på dette tilsetningsstoffet i utlandet og på importerte
matprodukter.
E-239
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
242
E-242
Dimetyldikarbonat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Ja * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Dimetyldikarbonat
et et konserveringsmiddel som brukes mot uønsket gjæring i drikkevarer,
i såkalt ikke oppvarmede produkter. Tillatt brukt i Norge kun i det man
kaller lettvin, vin som inneholder under 2.5% alkohol. Lovlig bare i
enkelte produkter også i andre europeiske land.
Helsemessig
informasjon:
Dimetyldikarbonat
nedbrytes i de drikkevarer stoffet er tilsatt og er ansett av FAO/WHO som
uskadelig. ADI = Ingen oppgitt verdi av mg pr. kg. kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Ingen
spesielle.
E-242
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
249
E-249
Kaliumnitritt
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Ja * Tillatt i Norge: Nei
Generell
omtale:
Kaliumnitritt
er et tilsetningsstoff som brukes i liten utstrekning. Stoffet er forbudt
både i Norge og i Sverige, men tillatt brukt i EU tilsvarende E-250.
Helsemessig
informasjon:
Ingen
tilgjengelig informasjon, men se beskrivelse under E-250. ADI = Ingen
oppgitt verdi av mg pr. kg. kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Ingen
spesielle.
E-249
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
250
E-250
Natriumnitritt
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Ja * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Stoffet
nitritt fremkommer som et biprodukt når det fremstilles chilesalpeter (gjødning
og betegnes med natriumnitrat se E-251). Benyttes i kjøttprodukter bl.a.
mot bakterier som kan føre til matforgiftning (Clostridium botulisme).
Denne bakterien kan danne giftstoffet botulintoksin som er et av de
giftigste stoffer man kjenner. Det er i faglitteraturen beskrevet om
tilfeller som har ført til matforgiftning etter inntak av mat bearbeidet
og lagret under uhygieniske og uhensiktsmessige forhold. Av matvarer som
har ført til matforgiftning kan eksempelvis nevnes spekeskinke, rakfisk,
saltet kjøtt o.l.
Nitritt
anvendes i tillegg til bekjempelse av bakterier, som et middel for å
holde på den friske røde kjøttfargen. Selv om nitritt ikke er et
fargestoff har det en spesiell evne til bevare farge i kjøtt. Dette er
også slakteribransjens egentlige hovedgrunn for fortsatt å bruke nitritt
i sine produkter. Nitritt er giftig og det tillates derfor bare benyttet i
næringsmidler i formen nitrittsalt (salt med nitrittinnhold på 0.5%).
Tilsettes dette stoffet feilaktig og ikke i form av salt som er nevnt
foran, kan det fremkalle akutte forgiftninger.
Er
tillatt brukt både i Norge og andre europeiske land.
Helsemessig
informasjon:
Nitritt
er giftig og hvis man får for mye i seg av dette, vil stoffet forbinde
seg med blodets røde blodlegemer og hindre den nødvendige transport av
surstoff. Hvis dette skjer vil åndedrettsmusklene bli lammet og man kan
risikere å dø av indre kvelning. Spedbarn er spesielt utsatt bl.a. fordi
disse opptar nitritt raskere i blodet. Nitritt er forbudt brukt i mat
tilegnet spedbarn. I tillegg bør ikke nitritt gis til hyperaktive
personer.
Nitritt
kan under spesielle forutsetninger reagere med aminer i kroppen og danne
nitrosaminer. Nitrosaminer er betegnelsen for en gruppe stoffer hvor mange
av dem er av de mest kreftfremkallende som finnes, og det har vært, og
blir fortsatt debattert blant forskere om den mengde vi tilføres gjennom
tilsetninger til kjøtt er kreftfremkallende eller ikke og det har derfor
vært problematisk å få fastsatt en riktig ADI-verdi. Ved tilsetning av
askorbinsyre (E-300) motvirkes dannelse av nitrosaminer, og som et
eksempel kan nevnes at det i USA er påbudt med tilsetning av Askorbinsyre
(E-300) i bacon. Det er også viktig å gjøre oppmerksom på at
Askorbinsyre tilsettes de produkter som inneholder Natriumnitritt, og som
omsettes i Norge. ADI = 0-0.1 mg pr. kg. kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Tilsetningsstoffer
av denne art bør vi forbrukere klare oss uten. Maten smaker like bra selv
om den er litt gråere i farge. Stoffet ble forbudt brukt i Norge i '73
med enkelte dispensasjoner for noen kjøttvarer. I årene etter '73 er det
stadig gjennomført forandringer på forbudet og lempet på
restriksjonene. Det må være tillatt i en slik sammenheng å stille spørsmålet
om dette stoffet blir mindre farlig etter som årene går, eller blir
kontrollinstansene "presset" av de store produsenter slik at
disse kan bruke dette stoffet for effekten, fargen og fortjenestens skyld
? For deg som forbruker er det viktig at du ser etter tilsetningen av
Askorbinsyre i de produkttyper hvor det er benyttet Natriumnitritt.
E-250
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
Matvarer
Baconost,
Tine
Bacon
m/svor
Bankekjøtt
Birkebeinerskinke,
Gilde
Bogskinke,
Gilde
Diablo
pølse, Gilde
Dillmarinert
svinenakke
Falukorv,
Gilde
Fenalår,
Gilde
Fenarull,
Gilde
Fettuccine
Parma, Findus
Fjellgo
Fårepølse
Fransk
Pate, Gilde
Fårepølse
ekte, Gilde
Fårepølse
mild, Gilde
Gjesterull,
Gilde
Grillbacon
Grillpølse,
Gilde
Gull-Får
fra Voss
Gull
salami
Hold-It
Omlette
Jubel
salami
Jæger
Salami, Gilde
Kalkun
krydderskinke
Kalkun,
Mexik. ARION
Kalkunbryst,
naturell
Kalkun,
pepper, ARION
Kalkun,
provencale
Kalkun
skolerullade
Kalverullade,
Gilde
Kjøttpølse
Lett, Gilde
Knakkwurst,
Gilde
Kokt
skinke, Gilde
Krudder-salami
Krydderpølse
Kylling
urterullade
Lammelår
marinert Gilde
Lammerull,
Gilde
Leverpostei
(alle slag)
Lungemos,
Gilde
Løkpølse,
Gilde
Mørpølse
Mørsnacks
|
|
|
Matvarer
Norstrano
salami
Okserull
Orient
salami
Ovnsbakt
Leverpostei
Pastrami,
Gilde
Pepperonipølse
Pepper
salami
Pizza
BIG 1
Pizza
Deep Pan, skinke
Pizza,
Grandiosa
Pizza-lørdags
Pizza
Mexicana
Pizza
Pepperoni
Provence
skinke, Gilde
Påleggskalker
Ribberull
Røkt
Bratwurst, Gilde
Røkt
fleskepølse, Gilde
Røkt
pepperskinke
Røkt
skinke
Salami
Salami,
Lett, Gilde
Salt
bankekjøtt, Gilde
Saltet
grillflesk, Gilde
Servelat
Servelat
Lett, Gilde
Sideflesk
lettsaltet
Skinke,
Jaka Bov, boks
Skinkerull,
Gilde
Slottsbacon,
Gilde
Snadderflesk
Sognemorr,
Gilde
Spekerull
Sportswienerpølse,
Gilde
Stabbur,
Gilde
Stjernebacon,
Gilde
Tunge,
kokt, Gilde
Tremminge,
Gilde
Trønderfår
Vossafår
Vossa
salami
Westfaler
Wienrpølse
Lett, Gilde
Wienerpølse,
Gilde
|
|
|
251
E-251
Natriumnitrat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Ja * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Stoffet
fremkommer naturlig i chilesalpeter, som brukes som kunstgjødsel. Dette
medfører at visse typer grønnsaker og frukt kan inneholde nitrat (overført
fra både naturlig gjødsel og kunstgjødsel). Alle planter inneholder
nitrat. Nitrat er et stoff brukt for bekjempelse av bakterier og
fremheving av den naturlige kjøttfarge. Dette tilsetningsstoffet benyttes
av næringsmiddelindustrien for å gjøre produktene mer holdbare.
Tilsetningsstoffet er kun tillatt brukt i Norge i osteproduksjon. Er
tillatt brukt i EU-land i bl.a kjøttprodukter.
Helsemessig
informasjon:
Nitrat
er helsefarlig hvis man inntar for mye. Spesiellt gjelder dette for
spedbarn, og det er i følge beskrivelser registrert forgiftninger hvor
drikkevannet har hatt et for høyt innhold av nitrat. Slike forgiftninger
oppstår ved at nitrat omdannes i kroppen til nitrit, og som det er
beskrever under E-250 kan dette forbinde seg med kroppens røde
blodlegemer og derved hindre kroppens naturlige surstoff transport. ADI =
0-5 mg pr. kg. kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Tilsetningsstoffer
som kan medføre helsemessig problemer bør man i dagens samfunn ikke
bruke, og det finnes ganske sikkert gode alternativer. (Annen
faglitteratur beskriver forbedring av de hygieniske forhold som et
eksempel). Mange mennesker er følsomme for nitritt. Alle bør egentlig i
størst mulig grad unngå å innta produkter som inneholder et
tilsetningsstoff av denne art. Bruk ikke vann med høyt innhold av nitrat
til morsmelkerstatninger.
E-251
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
Matvarer
Baconost,
Tine
Eidamer-ost,
Tine
Gratinerings-ost,
Tine
Greddost,
Tine
Jarlsberg-ost,
Tine
Jarlsbergost,
lett, Tine
Litago
ost, Tine
Nordbo-ost,
Tine
Norvegia,
(gaudaost)
|
|
|
Matvarer
Norvegia,
lettere, Tine
Nøkkel-ost,
Tine
Nøkkel-ost,
lettere
Nøkkelost,
lagret, Tine
Pizza-ost,
Tine
Port
Salut, Tine
Ridder-ost,
Tine
Saint
Paulin-ost, Tine
|
|
|
252
E-252
Kaliumnitrat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Ja * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Kaliumnitrat
er et konserveringsmiddel med de samme egnskaper og skadevirkninger som
natriumnitrat. Tillatt, men forholdsvis lite brukt i Norge. Ellers tillatt
i andre europeiske land. Se beskrivelse under E-250 og E-251.
Helsemessig
informasjon:
ADI
= Ingen oppgitt verdi av mg pr. kg. kroppsvekt. Se beskrivelse under
E-251.
Egne
kommentarer:
Se
E-250 og E-251.
E-252
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
260
E-260
Eddiksyre
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Eddiksyre
forekommer naturlig og det er denne syren som gjør at eddik er sur.
Eddiksyre kan fremstilles bl.a. ved gjæring av alkohol, eller den kan
(slik industrien gjør det) fremstilles syntetisk. Eddik er regnet som et
næringsmiddel og har i mange hundre år vært brukt som både
konserveringsmiddel og smaksforsterker. Eddiksyre regnes som
tilsetningsstoff. Acetatene fremstilles av eddiksyre. (Saltene har
betegnelsen acetater). Benyttes mot bakterier, og til regulering av smak
og surhetsgrad. Tillatt brukt både i Norge og andre EU-tilknyttede land.
Helsemessig
informasjon:
Konsentrert
er eddiksyre både etsende og giftig. Normalt benyttes eddik i formen 7%
og mindre, og gir i denne svake konsentrasjonen ingen helsemessig
problemer.
ADI
= Ingen begrensning pr. kg. kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Ingen
spesielle ved normalformen 7% eller svakere. I konsentrert form må man
utvise stor forsiktighet både for eddiksyre og alle andre former for
syrer.
E-260
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
Matvarer
Burgere
og hamburgerbrød
Rødbeter
Surkål
|
|
|
|
261
E-261
Kaliumacetat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Kaliumacetat
er kaliumsalt av eddiksyre, og har de samme virkninger som denne. Benyttes
i utlandet som E-260 mot bakterier, og til regulering av smak og
surhetsgrad. Tillatt i Norge i brød. Anvendes også innen medisinen bl.a.
til behandling av uregelmessig hjerterytme.
Ellers
tillatt også i andre europeiske land.
Helsemessig
informasjon:
ADI
= Ingen begrensning pr. kg. kroppsvekt. Se beskrivelse under E-260.
Egne
kommentarer:
Se
E-260.
E-261
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
262a
E-262a
Natriumacetat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Stoffene
Natriumacetat E-262a og Natriumhydrogenacetat E-262b er begge i SNT
oversikten satt opp med samme E-nummer (E-262). Disse er valgt delt opp og
beskrevet som E-262 a og b). Natriumacetat er natriumsalter av eddiksyre
E-260, og har de antatt samme virkninger som denne. Anvendes mot mikrober
(bakterie) som kan bederve brødvarer. Tillatt, men forholdsvis lite brukt
i Norge. Tillatt i EU-land. Se ellers beskrivelse under E-260.
Helsemessig
Informasjon:
Av
Natriumacetat er det foretatt forholdsvis lite forskningsarbeid, men
stoffet anses likevel som ufarlig. Se beskrivelse under E-260. ADI = Ingen
begrensning pr. kg. kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Se
E-260.
E-262
a/b er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
Matvarer
Burgere
og hamburgerbrød
Dressingmix,
Fransk, Knorr
Dressingmix,Græsk
Dressing-mix-Italiensk,
Knorr
Dressing-mix-Sommer,
Knorr
Dress.mix-Thou.Island
|
|
|
|
262b
E-262b
Natriumhydrogenacetat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Natriumhydrogenacetat
er natriumsalter av eddiksyre og har samme virkning som natriumacetat
E-262a. Anvendes mot mikrober (bakterie) som kan bederve brødvarer.
Tillatt, men forholdsvis lite brukt i Norge. Tillatt i EU-land. Se ellers
beskrivelse under E-260.
Helsemessig
Informasjon:
ADI
= Ingen begrensning pr. kg. kroppsvekt. Se beskrivelse under E-262a og
E-260.
Egne
kommentarer:
Se
E-260.
E-262
a/b er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
Se
registreringer under E-262a
|
|
|
|
263
E-263
Kalsiumacetat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Dette
er kalsiumsalt av eddiksyre, og har de antatt samme virkninger som denne.
Tillatt både i Norge og andre europeiske land. Se beskrivelse under
E-260.
Helsemessig
Informasjon:
ADI
= Ingen begrensning pr. kg. kroppsvekt. Se beskrivelse under E-260.
Egne
kommentarer:
Se
E-260.
E-263
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
Kneipbrød
(flere produsenter) |
|
|
|
264
E-264
Ammoniumacetat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Ja * Tillatt i Norge: Nei
Generell
omtale:
Dette
er ammoniumsalt av eddiksyre, og har de antatt samme virkninger som denne.
I tillegg et dette et stoff som benyttes til fremstilling av acetamid (løsemiddel).
Ikke tillatt brukt i Norge, eller EU-tilknyttede land. Se også
beskrivelse av eddiksyre under E-260.
Helsemessig
Informasjon:
Det
er ved undersøkelser registrert at ammoniumforbindelser kan avgi
ammoniakk til menneskekroppen. Dette kan virke sterk irriterende både for
lunger og slimhinner. Store mengder kan vare skadelig for bl.a.
nervesystemet. ADI = Ingen oppgitt verdi av mg. pr. kg. kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Oppdager
du dette stoffet så hold deg unna.
E-264
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
270
E-270
Melkesyre
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Melkesyre
dannes naturlig i menneskekroppen, og regnes også som en de vanligste
syrene i naturen. Melkesyre fremstilles ved gjæring av karbohydrater med
melkesyrebakterier. Blir også fremstilt syntetisk. Saltene omtales som
laktater, og det vises i denne forbindelse til E-325, Natriumlaktat,
E-326-Kaliumlaktat og E-327-Kalsiumlaktat. Stoffene (både melkesyren og
laktatene) har det som kan karakteriseres med konserverende virkning og
benyttes til regulering av smak og surhetsgrad. I tillegg benyttes stoffet
mot harskning av fett. Melkesyre har også vært brukt innen medisinen
(konsentrert) bl.a. for å ta vekk vorter.
Tillatt
brukt i Norge og andre europeiske land.
Helsemessig
informasjon:
Melkesyre
er som annen syre helsefarlig i konsentrert form, men uskadelig når det
er fortynnet. ADI = Ingen begrensning pr. kg. kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Ingen
spesielle når stoffet er fortynnet, men man må utvises stor forsiktighet
når dette er i konsentrert form. Med egen erfaring kan det beskrives at
dette er virkelig plagsomt på hud, og du kjenner det godt når det
"brenner" hull.
E-270
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
Matvarer
Banos
- bananpålegg
|
|
|
Godterier
Postmann
Pat, Frukt pastiller
Ring
Pop, m/jordbærsmak
Sursild,
Malaco
Stimorol,
Sugar-Free Orange
Wine
Gum, Bassett's
|
|
|
280
E-280
Propionsyre
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Propionsyre
(saltene kalles for propionater) forekommer i naturen i små mengder.
Oppstår i kroppen ved normal fettomsetning. Finnes også i ganske små
mengder i melk. Fremstilles syntetisk. Benyttes mot muggsopp, og er
effektive mot bakterier i brød. I sistnevnte benyttes vanligvis
Kalsiumpropionat E-282 bladet i deigen. Propionsyre er tillatt i Norge i
brød, kaker og kakemiks, men er forholdsvis lite brukt. Er tillatt også
i andre europeiske land.
Helsemessig
informasjon:
Konsentrert
propionsyre er som annen syre, etsende. ADI = 1-5 g pr. kg. kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Syre
i konsentrert form må behandles med forsiktighet.
E-280
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
281
E-281
Natriumpropionat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Natriumpropionat
er salt av propionsyre Benyttes mot muggsopp, og er effektive mot
bakterier i brød. Tillatt brukt i Norge og EU-land.Se beskrivelse under
propionsyre E-280.
Helsemessig
informasjon:
Konsentrert
propionsyre er etsende. Natriumpropionat beskrives ifg. enkelte rapporter
som et allergifremkallende stoff. ADI = 1-5 g pr. kg. kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Syre
i konsentrert form må behandles med forsiktighet.
E-281
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
Desserter
etc.
Fruktkake,
Bertha
Fyrstekake
Hvetelefser
Lefser,
smurte
Lefser,
tjukke
Marmorkake,
Bertha
Marmormåne
(kake)
|
|
|
Desserter
etc.
Mazarin,
gammeldags, Swits
Mazarin
4-pack
Muffins
Pepperkakedeig
Sitronmåne
(kake)
Sjokoladekake,
Bertha
|
|
|
282
E-282
Kalsiumpropionat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Kalsiumpropionat
er salt av propionsyre. Benyttes mot muggsopp, og er effektive mot
bakterier i brød. Finnes naturlig i enkelte osteslag. Er tillatt brukt både
i Norge og EU-land. Se ellers beskrivelse under Propionsyre E-280.
Helsemessig
informasjon:
Kalsiumpropionat
antas være ufarlig. Likevel har det fremkommet signaler om at bruk av
kalsiumpropionat kan ha enkelte allergilignende virkninger. Fra England er
det meldt om utslett ved bruk i konsentrert form. ADI = 1-5 g pr. kg.
kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Alle
slag av syre i konsentrert form må behandles med forsiktighet.
E-282
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
Matvarer
4
hamburgere + 4 brød, Stabburet
|
|
|
|
283
E-283
Kaliumpropionat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Kaliumpropionat
er salt av propionsyre. Benyttes mot muggsopp og bakterier i brød.
Tillatt både i Norge og andre europeiske land. Se ellers
beskrivelse under Propionsyre E-280.
Helsemessig
informasjon:
Er
ansett som ufarlig. ADI = 1-5 g pr. kg. kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Syre
i konsentrert form må behandles med forsiktighet.
E-283
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
284
E-284
Borsyre
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Ja * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Borsyre
ble tidligere anvendt i mat. Etter nøye undersøkelser oppdaget man at
denne syren er giftig, og ble derved ikke tillatt brukt til tidligere formål.
Er i Norge nå kun tillatt brukt i det man kaller for "ekte russisk
kaviar". Anvendes innen medisinen til utvortes bruk bl.a. i noen
salver.
Helsemessig
informasjon:
Borsyre
kan ifg. beskrivelser gi nyreskader. ADI = Ingen oppgitt verdi av mg. pr.
kg. kroppsvekt. (Stoffet er ikke godkjendt av FAO/WHO).
Egne
kommentarer:
Selv
om du har god råd, ikke spis "ekte russisk kaviar" hvis dette
inneholder Borsyre!
E-284
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
285
E-285
Natriumtetraborat
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Ja * Tillatt i Norge: Nei
Generell
omtale:
Dette
stoffet er salt av borsyre, og er ikke tillatt i Norge. Natriumtetraborat
beskrives noen ganger som boraks. Natriumtetraborat er tillatt og brukes i
andre europeiske land. Se beskrivelse under E-284.
Helsemessig
informasjon:
Kan
som Borsyre E-284 ifg. rapporter gi nyreskader. ADI = Ingen oppgitt verdi
av mg. pr. kg. kroppsvekt. (Stoffet er ikke godkjendt av FAO/WHO).
Egne
kommentarer:
Se
E-284.
E-285
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
290
E-290
Karbondioksid
(Kullsyre)
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale:
Karbondioksid
dannes ved forbrenning av karbonholdige materialer, og i levende
organismer ved det man karakteriseres som "det normala
energistoffskiftet". Det vi puster ut etter å ha utnyttet (tatt opp)
av oksygen, er Karbondioksid. Kan fremstilles både syntetisk (bl.a. av
Norsk Hydro) og naturlig. Karbondioksid benyttes i mineralvann og brus.
Brukes ikke i øl slik mange tror. I øl dannes karbondioksid naturlig
under gjæringsprosessen. Er tillatt brukt både i Norge og andre
europeiske land.
Helsemessig
informasjon:
Ingen
skadevirkninger. ADI = Ingen begrensning pr. kg. kroppsvekt.
Egne
kommentarer:
Ingen
spesielle.
E-290
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
Drikkeprodukter
Casino
m/sitronsmak
Coca
Cola
Eventyrbrus
FANTA
m/appelsinsmak
Ingefærøl
Julebrus
URGE
Villa
Champagnebrus
|
|
|
Merk:
E-290 - brukes av de fleste brusfabrikkanter, men er ikke
alltid merket på flasken.
|
|
|
|
|