EnummerGuide.no

 

- Vit hva du spiser

NorwegianOffshoreWind

 

AiAlgorithmTools

Hjem

Kontakt

Linker

Hva heter tilsetningsstoffene? E-100 - E-1520 Skadevirkninger Hvem får mest? Mye godt uten E
Glutenfri

Økologisk

Barnemat

E-nummer bok

Enzymer

 

(E)-1100  -  (E)-1105

 

 

 

Hva er Enzymer ?

Enzymer er et proteinlignende stoff som katalyserer kjemiske prosesser, dvs. at enzymer er proteiner som er i stand til å øke den kjemiske reaksjonstiden, som for eksempel nedbryting av proteiner eller sukker. Et enzym (enzymer) som finnes i alle levende celler, gjør at disse har evnen til å trekke ut nødvendig næring fra mat. Enzymene virker forskjellig, dvs. at hver enkelt type har ulik funksjon, og som eksempel kan nevnes at amylase (E-1100) bare fungerer ved nedbryting av stivelse mens protease (E-1101) bare nedbryter proteiner.  Enzymer brukes eksempelvis til både brød, kake og osteproduksjon.

Ikke alle oppfatter enzymer som et tilsetningsstoff og det finnes derfor heller ikke noe krav om at disse skal merkes på produktenes emballasje. Til gruppen enzymer hører også stoffet L-cystein hydroklorid E-920, men dette er i E-nummer kodenøkkel plassert under gruppen overflatebehandlingsmidler, og uten E. Det at dette er oppført uten E betyr kun at foreløpig ikke går under gjeldende EU-regler. Tilsvarende gjelder for 1100/1101a/1101b.


 

 

Enzymer                                 (E)-1100 - (E)-1105


 

Andre tilsetningsstoff:

 

 

Dersom et tilsetningsstoff beskrives i det etterfølgende oppsett med Obs under kolonne "Skadelig", betyr dette at de personer som er plaget av spesielle sykdommer som eksempelvis Astma, Allergi, Mage- og Tarm, Urinsyregikt osv., eller er disponert for slike (eks. gjennom arveanlegg), bør være meget oppmerksomme, og helst unngå den aktuelle type tilsetningsstoff.

Alle tilsetningsstoff som beskrives med Ja under kolonne "Skadelig", bør unngås av alle.

 

 

Hvilke av tilsetningsstoffene...?

 

Dette tilsetningsstoffet har, eller kan ha animalsk innhold

Har eller kan ha animalsk innhold

Er eller kan være allergifremkallende

Er eller kan være allergifremkallende

Kan påvirke celler og gener

Kan påvirke celler og gener

Kan gi fosterskader

Kan gi fosterskader

Kan være gen modifisert

Kan være gen modifisert

Kan påvirke hyperaktivitet

Kan påvirke hyperaktivitet

Er eller kan være kreftfremkallende

Er eller kan være kreftfremkallende

Kan påvirke lever og nyrer

Kan påvirke lever og nyrer

Kan påvirke mage- og tarm

Kan påvirke mage- og tarm

 

(Se de enkelte tilsetningsstoffer)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Enzymer

 

(E)-1100 - (E)-1105

Enzymer

 

Her kan du lese om de enkelte Enzymer

 

(Generell omtale / Helsemessig informasjon / Egne kommentarer)

 

 

 

E

nummer

Tilsetningsstoffets navn

Type

Skadelig

?

 

 

(E)-1100

Amalyse

Enzymer

Nei

 

 

(E)-1101a

Protease

Enzymer

Nei

 

 

(E)-1101b

Papain

Enzymer

Nei

 

 

(E)-1102

Glukoseokosidase

Enzymer

Nei

 

 

(E)-1103

Invertase

Enzymer

Nei

 

 

Dette tilsetningsstoffet har, eller kan ha animalsk innhold

Er eller kan være allergifremkallende

(E)-1105

Lysozym

Enzymer

 

Ja

 

 


 

 

Beskrivelse av enzymer

Beskrivelse av Enzymer

(Generell omtale / Helsemessig informasjon / Egne kommentarer)

 

(E)-1100 - (E)-1105

 

Enzymer

(Ref. E-nummer kodenøkkel)


 

 

 

1100

(E)-1100

Amalyse

 

Enzymer

Kan stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Nei

 

Generell omtale

Amalyse er en gruppe enzymer som har evnen til å bryte ned stivelse. Brukes bl.a. innen både bakeri- og godteri industrien. Amalyse gjør eksempelvis brøddeig luftigere og skaper volum i brødet. I tillegg gir amalyse ifølge beskrivelser også brødet både smak og fargeforbedringer. Er ikke godkjent av EUs-ekspertkomite' og har heller ikke fått tildelt et E-nummer. Omtales bare som 1100. Dette stoffet defineres etter 16. januar 1996 ikke lenger som et tilsetningsstoff, og er etter denne dato beskrevet som et prosesshjelpemiddel.

 

Helsemessig informasjon

Enzymer som er fremstilt ved hjelp av mikroorganismer kan inneholde toksiner, og som vel de aller fleste vet, er toksiner giftige. Enzymer kan også være genspleiset. FAO/WHO mener likevel at enzymene er ufarlige. ADI = Ingen oppgitt verdi av mg. pr. kg. kroppsvekt.

 

Egne kommentarer

Ingen spesielle.

 

E-1100 er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:

Produkttype

Produkttype

Ingen registrerte


 

1101a

 

(E)-1101a

Protease

 

Enzymer

Kan stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Nei

 

Generell omtale

Proteaser er en gruppe enzymer som har evnen til å bryte ned proteiner. Brukes bl.a. innen både bakeriindustrien hvor proteasen reduserer glutennettverket i hvetedeig. I tillegg brukes dette for å øke deigvolumet. Protease fremstilles av muggsopp/bakterier og soyamel. Er tillatt i Norge hvor det i hovedsak brukes innen kjeksporduksjon. Er ikke godkjent av EUs-ekspertkomite' og har heller ikke fått tildelt E-nummer. Omtales bare som 1101a. Det er ikke tillatt brukt som tilsetningsstoff i Norge og andre EU-tilknyttede land. Dette stoffet defineres etter 16. januar 1996 som et prosesshjelpemiddel.

 

Helsemessig informasjon

Se beskrivelse under (E)-1100. ADI = Ingen oppgitt verdi av mg. pr. kg. kroppsvekt.

 

Egne kommentarer

Ingen spesielle.

 

E-1101a er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:

Produkttype

Produkttype

Desserter etc.

Bokstavkjeks, Sætre


 

 

1101b

(E)-1101b

Papain

 

Enzymer

Kan stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Nei

 

Generell omtale

Papain finnes naturlig i tropisk papayafrukt og anvendes i tillegg til annet, på kjøtt under tilbreding for å få dette til å bli "løst" og derved virke mørere. Se også beskrivelse under (E)-1101a. Er tillatt i Norge kun som et teknologisk hjelpemiddel. Er ikke godkjent av EUs-ekspertkomite' og har heller ikke fått tildelt E-nummer. Omtales bare som 1101b.

 

Helsemessig informasjon

Se beskrivelse under (E)-1100. ADI = Ingen oppgitt verdi av mg. pr. kg. kroppsvekt.

 

Egne kommentarer

Ingen spesielle.

 

E-1101b er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:

Produkttype

Produkttype

Ingen registrerte


 

 

1102

(E)-1102

Glukoseokosidase

 

Enzymer

Kan stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Nei

 

Generell omtale

Glukoseokosidase er en type enzym og danner Glukonsyre (E-574) fra glukose, druesukker, sammen med oksygen. Virker også surhetsregulerende. Dette stoffet defineres etter 16. januar 1996 ikke lenger som et tilsetningsstoff, og er etter denne dato beskrevet som et prosesshjelpemiddel.

 

Helsemessig informasjon

Ingen beskrivelser er funnet vedrørende Glukoseokosidase. ADI = Ingen oppgitt verdi av mg. pr. kg. kroppsvekt.

 

Egne kommentarer

Ingen spesielle.

 

E-1102 er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:

Produkttype

Produkttype

Ingen registrerte


 

1103

(E)-1103

Invertase

 

Enzymer

Kan stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Nei

 

Generell omtale

Invertase er en type enzymer som spalter sukker, og anvendes bl.a. for fremstilling av druesukker og frutose til det man ifølge beskrivelser kaller for kunstig honning. Invertasespaltet sukker løses lettere opp i vann enn vanlig sukker (invertsukker). Invertase regnes for et prosesshjelpemiddel og er ikke oppført som godkjent tilsetningsstoff i Norge på E-nummer kodenøkkel pr. mars 1995 og september 1996.

 

Helsemessig informasjon

Ingen beskrivelser er funnet vedrørende Invertase. ADI = Ingen oppgitt verdi av mg. pr. kg. kroppsvekt.

 

Egne kommentarer

Ingen spesielle.

 

E-1103 er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:

Produkttype

Produkttype

Godteri

Marsipan-gris, Nidar

Sfinx Konfekt, Nidar

Sjokolade-mix, Candelia

Troika geletrøffel, Nidar

 

"Helsekost" etc.

Blåbær, barnemat

Nype/appelsin, barnemat

Pære, barnemat

Solbær, barnemat

Svisker, barnemat


 

 

1105

(E)-1105

Lysozym

 

Enzymer

Kan stoffet ha helseskadelige virkninger: Ja * Tillatt i Norge: Ja

 

Generell omtale

Lysozym er et bakteriedrepende (oppløser celleveggene i bakterier) enzym som bl.a. finnen i mennesketårer. Fremstilles fra eggehvite. Anvendes mot bakterier i osteproduksjon. Er tillatt i Norge og andre europeiske land.

 

Helsemessig informasjon

Er ifg. EUs ekpertkomite' ufarlig. ADI = Ingen oppgitt verdi av mg. pr. kg. kroppsvekt.

 

Egne kommentarer

Ingen spesielle.

 

E-1105 er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:

Produkttype

Produkttype

Ingen registrerte


 

 


Copyright © by author:

Øivind Brekke og Hilde Thorstensen Brekke

All rights reserved.

Personvern