Enzymer
(E)-1100
- (E)-1105
|
Hva er
Enzymer ?
Enzymer
er et proteinlignende stoff som katalyserer kjemiske prosesser, dvs. at enzymer
er proteiner som er i stand til å øke den kjemiske reaksjonstiden, som for
eksempel nedbryting av proteiner eller sukker. Et enzym (enzymer) som finnes i
alle levende celler, gjør at disse har evnen til å trekke ut nødvendig næring
fra mat. Enzymene virker forskjellig, dvs. at hver enkelt type har ulik
funksjon, og som eksempel kan nevnes at amylase (E-1100) bare fungerer ved
nedbryting av stivelse mens protease (E-1101) bare nedbryter proteiner.
Enzymer brukes eksempelvis til både brød, kake og osteproduksjon.
Ikke
alle oppfatter enzymer som et tilsetningsstoff og det finnes derfor heller ikke
noe krav om at disse skal merkes på produktenes emballasje. Til
gruppen enzymer hører også stoffet L-cystein hydroklorid E-920, men dette er i
E-nummer kodenøkkel plassert under gruppen overflatebehandlingsmidler, og
uten E. Det at dette er oppført uten E betyr kun at foreløpig ikke går under
gjeldende EU-regler. Tilsvarende gjelder for 1100/1101a/1101b.
|
Dersom
et tilsetningsstoff beskrives i det etterfølgende oppsett med Obs
under kolonne "Skadelig", betyr dette at de personer som er plaget
av spesielle sykdommer som eksempelvis Astma, Allergi, Mage- og Tarm,
Urinsyregikt osv., eller er disponert for slike (eks. gjennom arveanlegg), bør
være meget oppmerksomme, og helst unngå den aktuelle type
tilsetningsstoff.
Alle
tilsetningsstoff som beskrives med Ja under kolonne
"Skadelig", bør unngås av alle.
|
Hvilke
av tilsetningsstoffene...?
|
|
Har
eller kan ha animalsk innhold
|
|
|
Er
eller kan være allergifremkallende
|
|
|
Kan
påvirke celler og gener
|
|
|
Kan
gi fosterskader
|
|
|
Kan
være gen modifisert
|
|
|
Kan
påvirke hyperaktivitet
|
|
|
Er
eller kan være kreftfremkallende
|
|
|
Kan
påvirke lever og nyrer
|
|
|
Kan
påvirke mage- og tarm
|
(Se
de enkelte tilsetningsstoffer)
|
|
Enzymer
Her
kan du lese om de enkelte Enzymer
(Generell
omtale / Helsemessig informasjon / Egne kommentarer)
|
E
nummer |
Tilsetningsstoffets
navn |
Type |
Skadelig
? |
|
|
Beskrivelse
av enzymer
Beskrivelse
av Enzymer
(Generell
omtale / Helsemessig informasjon / Egne kommentarer)
(E)-1100
- (E)-1105
Enzymer
(Ref.
E-nummer kodenøkkel)
1100
(E)-1100
Amalyse
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Nei
Generell
omtale
Amalyse
er en gruppe enzymer som har evnen til å bryte ned stivelse. Brukes bl.a. innen
både bakeri- og godteri industrien. Amalyse gjør eksempelvis brøddeig
luftigere og skaper volum i brødet. I tillegg gir amalyse ifølge beskrivelser
også brødet både smak og fargeforbedringer. Er ikke godkjent av
EUs-ekspertkomite' og har heller ikke fått tildelt et E-nummer. Omtales bare
som 1100. Dette stoffet defineres etter 16. januar 1996 ikke lenger som et
tilsetningsstoff, og er etter denne dato beskrevet som et prosesshjelpemiddel.
Helsemessig
informasjon
Enzymer
som er fremstilt ved hjelp av mikroorganismer kan inneholde toksiner, og som vel
de aller fleste vet, er toksiner giftige. Enzymer kan også være genspleiset.
FAO/WHO mener likevel at enzymene er ufarlige. ADI = Ingen oppgitt verdi av mg.
pr. kg. kroppsvekt.
Egne
kommentarer
Ingen
spesielle.
E-1100
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
1101a
(E)-1101a
Protease
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Nei
Generell
omtale
Proteaser
er en gruppe enzymer som har evnen til å bryte ned proteiner. Brukes bl.a.
innen både bakeriindustrien hvor proteasen reduserer glutennettverket i
hvetedeig. I tillegg brukes dette for å øke deigvolumet. Protease fremstilles
av muggsopp/bakterier og soyamel. Er tillatt i Norge hvor det i hovedsak brukes
innen kjeksporduksjon. Er ikke godkjent av EUs-ekspertkomite' og har heller ikke
fått tildelt E-nummer. Omtales bare som 1101a. Det er ikke tillatt brukt som
tilsetningsstoff i Norge og andre EU-tilknyttede land. Dette stoffet defineres
etter 16. januar 1996 som et prosesshjelpemiddel.
Helsemessig
informasjon
Se
beskrivelse under (E)-1100. ADI = Ingen oppgitt verdi av mg. pr. kg. kroppsvekt.
Egne
kommentarer
Ingen
spesielle.
E-1101a
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
Desserter
etc.
Bokstavkjeks,
Sætre
|
|
|
|
1101b
(E)-1101b
Papain
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Nei
Generell
omtale
Papain
finnes naturlig i tropisk papayafrukt og anvendes i tillegg til annet, på kjøtt
under tilbreding for å få dette til å bli "løst" og derved virke mørere.
Se også beskrivelse under (E)-1101a. Er tillatt i Norge kun som et teknologisk
hjelpemiddel. Er ikke godkjent av EUs-ekspertkomite' og har heller ikke fått
tildelt E-nummer. Omtales bare som 1101b.
Helsemessig
informasjon
Se
beskrivelse under (E)-1100. ADI = Ingen oppgitt verdi av mg. pr. kg. kroppsvekt.
Egne
kommentarer
Ingen
spesielle.
E-1101b
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
1102
(E)-1102
Glukoseokosidase
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Nei
Generell
omtale
Glukoseokosidase
er en type enzym og danner Glukonsyre (E-574) fra glukose, druesukker, sammen
med oksygen. Virker også surhetsregulerende. Dette stoffet defineres etter 16.
januar 1996 ikke lenger som et tilsetningsstoff, og er etter denne dato
beskrevet som et prosesshjelpemiddel.
Helsemessig
informasjon
Ingen
beskrivelser er funnet vedrørende Glukoseokosidase. ADI = Ingen oppgitt verdi
av mg. pr. kg. kroppsvekt.
Egne
kommentarer
Ingen
spesielle.
E-1102
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
1103
(E)-1103
Invertase
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Nei * Tillatt i Norge: Nei
Generell
omtale
Invertase
er en type enzymer som spalter sukker, og anvendes bl.a. for fremstilling av
druesukker og frutose til det man ifølge beskrivelser kaller for kunstig
honning. Invertasespaltet sukker løses lettere opp i vann enn vanlig sukker
(invertsukker). Invertase regnes for et prosesshjelpemiddel og er ikke oppført
som godkjent tilsetningsstoff i Norge på E-nummer kodenøkkel pr. mars 1995 og
september 1996.
Helsemessig
informasjon
Ingen
beskrivelser er funnet vedrørende Invertase. ADI = Ingen oppgitt verdi av mg.
pr. kg. kroppsvekt.
Egne
kommentarer
Ingen
spesielle.
E-1103
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
Godteri
Marsipan-gris,
Nidar
Sfinx
Konfekt, Nidar
Sjokolade-mix,
Candelia
Troika
geletrøffel, Nidar
|
|
|
"Helsekost"
etc.
Blåbær,
barnemat
Nype/appelsin,
barnemat
Pære,
barnemat
Solbær,
barnemat
Svisker,
barnemat
|
|
|
1105
(E)-1105
Lysozym
Kan
stoffet ha helseskadelige virkninger: Ja * Tillatt i Norge: Ja
Generell
omtale
Lysozym
er et bakteriedrepende (oppløser celleveggene i bakterier) enzym som bl.a.
finnen i mennesketårer. Fremstilles fra eggehvite. Anvendes mot bakterier i
osteproduksjon. Er tillatt i Norge og andre europeiske land.
Helsemessig
informasjon
Er
ifg. EUs ekpertkomite' ufarlig. ADI = Ingen oppgitt verdi av mg. pr. kg.
kroppsvekt.
Egne
kommentarer
Ingen
spesielle.
E-1105
er fra egen undersøkelse registrert brukt i produkter som:
|
|
|